VB: Internet džinovi protiv "povelje o prisluškivanju"

Pet najvećih internet kompanija na svetu, uključujući i Google i Facebook, privatno su poslale upozorenje ministarki unutrašnjih poslova Velike Britanije Terezi Mej da neće dobrovoljno biti deo takozvane „povelje o prisluškivanju“.

Tehnopolis

Izvor: Guardian

Petak, 31.05.2013.

20:30

Default images

U pismu koje je procurelo u javnost, koje su takođe potpisali i Yahoo, Twitter i Microsoft, „velika internet petorka“ poručuje da je predlog da se prate svi mejlovi, korišćenje interneta i socijalnih mreža isuviše skup za sprovođenje i da je izuzetno sporan.

PIsmo koje je dospelo do lista Guardian, deo je prepiske između internet kompanija i vlade Velike Britanije. Mejova želi da internet kompanije svoje privatne podatke o korisnicima iz Velike Britanije čuvaju do 12 meseci, ali kompanije u pismu ističu da bi to moglo da ima „potencijalno štetne posledice“.

Kompanije su ministarki takođe rekle da njen plan vredan 1.8 milijardi funti dovodi Britaniju u veliki rizik od gubljenja vodeće pozicije kada su digitalne komunikacije u pitanju i pod znak pitanja stavlja vodeću ulogu u promociji slobodnog govora i interneta.

Saradnja sa vodećim kompanijama ključna je za ovaj plan ali one upozoravaju da bi to moglo da otvori vrata jednom „haotičnom svetu“ u kom bi svaka zemlja postavljala svoje uslove kompanijama u osetljivim područijima poput sakupljanja i skladištenja ličnih podataka.

„Internet je relativno mlada tehnologija. On donosi neverovatne prednosti i benefite građanima širom sveta i predstavlja veliku ekonomsku i socijalnu snagu. Rizici preranog donošenja ovakvog zakona podjednako su štetni kao i njegovo prekasno donošenje“, stoji u pismu.

Ministri su do sada izjavljivali da se nadaju dobrovoljnoj saradnji internet kompanija kao što su Google i Facebook u obezbeđivanju osetljivih podataka u vezi sa korisnicima iz Velike Britanije kako bi ovaj zakon funkcionisao.

Međutim, do sada nisu objasnili kako bi prinuda izgledala, ali su pojedini zvaničnici potvrdili da bi u ekstremnim slučajevima koristili posebne sonde, poznate i kao „crne kutije“, kako bi presretali podatke prolaze kroz britanske telekomunikacione mreže.

„Industrija, u čiju pomoć se uzdamo kako bi mogli da dođemo do loših ljudi nam je rekla da ovaj koncept nije moguć u trenutnoj formi. Rekli su nam da nijedna druga zemlja u svetu nije pokušala ovo, da ni jedna demokratija nije pribegla ovakvom zakonu i da je u pitanju ozbiljan presedan nakon kog bi i druge liberalne zemlje mogle da pođu putem Velike Britanije“, izjavio je zamenik premijera Velike Britanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: