Sve mlađi se priključuju na Facebook

Sve je više roditelja koji pomažu svojoj maloletnoj deci da otvore Facebook profile. To znači da se deca uključuju u društvene medije previše rano.

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.04.2012.

10:30

Default images

Ova pojava, za koju se misli da je neposredno izazvala i sve češće slanje seksualnih SMS-ova među maloletnima, nedavno je u Velikoj Britaniji izazvala reagovanje ministra za decu Tima Laftona.

On je rekao da su roditelji odgovorni za nadzor online ponašanja svoje maloletne dece i da je donja granica za pristup društvenim mrežama 13 godina.

„Svi znamo kakav je pritisak među decom da otvore Facebook profil, a roditelji im sve više pomažu u tome. Apelujem na roditelje da se ponašaju odgovorno.

Predstavnici Facebooka kažu da unosom datuma rođenja potvrđujete da ste stariji od 13 godina, što je donja granica za prijavljivanje na mrežu kao i da članovi između 13 i 17 godina imaju strožija bezbednosna podešavanja.

Ovo se, između ostalog, odnosi i na to ko može da vidi ono što tinejdžeri postavljaju na svom profilu. „Postovi i Timeline tinejdžera se ne pojavljuju među javnim rezultatima pretraživanja”, kaže Facebook.

Sve je primetniji trend slanja seksualnih poruka među veoma mladim ljudima. Onaj ko pošalje svoju sliku potpuno gubi kontrolu nad njenom distribucijom, a ta fotografija moze da završi bilo gde - od drugara iz odeljenja do pedofilskih sajtova. Mladi toga, međutim, uopšte nisu svesni.

Iako priznaje da ne postji „serebrni metak” kojim će se savladati ovaj problem, ministar Lafton kaže da je prevencija jedini lek - proizvođači mobilnih telefona moraju da upozore svoje najmlađe korisnike o svim opasnostima slanja golišavih fotografija.

Foto: Stuart Miles / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: