Vesti - Wimbledon 2022 -

Đoković o Partizanu: Neverovatno mi je

Novak Đoković je govorio o srpskom tenisu, Teniskom klubu Partizan i budućnosti koja je pred nama.

LNIzvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Za B92.net iz Londona, Luka Nikolić.

Đoković je srpskim novinarima u Londonu iskreno i otvoreno govori o stanju srpskog tenisa i stvarima koje moraju da se poprave.

Uveliko je poznato da je Đoković pokrenuo projekat Teniske akademije na Dorćolu, od koje se očekuje da bude jedna od boljih u svetu, te da obezbedi uslove za rad svim talentovanim klincima.

"Budućnost srpskog tenisa je u dobrim rukama jer imamo Kecmanovića. Imamo Đerea, Lajovića, Krajinovića naravno, dolazi i Hamad Međedović i pravi dosta dobre rezultate na čelendžer nivou. Nadam se da ćemo imati predvodnike nove generacije u srpskom muškom tenisu koji će moći u kontinuitetu da igraju i na velikim stadionima. Teško je očekivati da će odmah moći da budu na tom nivou na kom smo bili mi iz zlatne generacije jer u poslednjih 15, 20 godina je bila zlatna epoha, zlatna era muškog i ženskog tenisa. Imali smo u nekoliko godina četiri broja 1 Zimonjić, Jelena Janković, Ana Ivanović i ja. To je stvarno za jednu malu zemlju koja nema tenisku tradiciju izvanredan rezultat koji je nas stavio na mapu teniskog sveta", rekao nam je Đoković.

Iz izjave srpskog tenisera i osvajača 20 Grend slem titula se može zaključiti da nije baš zadovoljan sistemom.

"Nadam se da će ovaj uspeh koji smo svi mi beležili iz zlatne generacije motivisati sve više dece da idu na tenis, ima tu puno stvari, sistem mora da se utegne, da se doradi. Nije nam najbolji sistem, klupski tenis nije dobar u poslednjih 10 godina uopšte. Raduje mi što nakon više od deceniju su imali rekord prijavljenih klubova za seniorsko muško i žensko prvenstvo. To me jako raduje! Ako nema jakog klupskog tenisa, onda nema ni tenisa uopšte na profesionalnom nivou u kontinuitetu", kazao je Đoković i dodao:

"Možete vi da imate pojedince koji će da iskoče, ali mora da postoji sistem i klubovi moraju da budu jaki. Jedan Partizan mora da učestvuje u ekipnim prvenstvima, ja sam i stasao u Partizanu i neverovatno mi je da jedan takav klub ne učestvuje skoro 10 godina na ekipnom prvenstvu".

* Senzacija iz Holandije: Mogu da pobedim Đokovića

* Đoković objasnio zašto se nije rukovao sa australijskim sudijom

Novaku se u jednom delu izjave prisetio svojih juniorskih dana i toga kako je tada bilo drugačije nego što je sada.

"Mi smo tako odrastali igrajući sve moguće uzraste u juniorskim danima i profesionalne, klupske mečeve koji su fenomenalni. Bili oni zvanični ili nezvanični, kad smo išli na sparinge i putovali po Srbiji. Uvek je bilo nekoliko igrača u svakom delu Srbije bio je jedan jak klub na kom si mogao da treniraš na visokom nivou u svakoj konkurenciji (do 12, 14, 16, 18 godina i profesionalno). Danas ima više privatnih klubova, međutim, raštrkani su teniseri po Evropi i svetu. Nekada se to više centralizovalo po jakim klubovima i imao si jaku konkurenciju, to nadmetanje je nešto što je nas osnažilo. Taj razvoj koji smo imali ka profesionalnom tenisu je bio savršen zbog toga"
, priča Novak i podvlači:

"Treba da se poklope neke stvari da bi neka naredna generacija mogla da bude konstantna u teniskom ekosistemu u smislu uspeha i da ima više igrača koji će izlaziti na Centralni teren, da se to ne svede na mene i par pojedinaca Viktora, Janka, Zikija, Anu i Jelenu. Imamo Olgu Danilović, imamo perspektivu, igrači i igračice koji imaju potencijal da idu daleko. Individualna je sport, ali mora da postoji kolektiv i sve kreće od klubova".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.