Novak, Rodžer, Endi, Stan: Ko je najbolje prošao?

Pitanje iz naslova obično se postavlja posle žrebanja za Gren slem turnire, a sada odgovor nije lak.

Izvor: Saša Ozmo

Petak, 24.06.2016.

18:30

Novak, Rodžer, Endi, Stan: Ko je najbolje prošao?
Getty Images

Utisak je da je najprohodniji put Endija Marija, ni Federerova putanja nije baš puna ’mina’.

Novaku Đokoviću zapao je verovatno najteži rival za četvrtfinale, a Stan Vavrinka od starta će morati da bude na oprezu.

I četvrtina

Prva runda donosi Novaku Đokoviću sudar sa Džejmsom Vordom, domaćim teniserom koji je prošle godine dogurao do trećeg kola i tu ispao tek u petom setu od Pospišila.

Ipak, najbolji rezultat karijere nije dodatno nadgradio, a u Štutgartu i na Kvinsu ostvario je samo jednu pobedu. S obzirom da će to biti Novakov prvi zvanični meč na travi ove sezone, dobro je da Vord daje ritma i da igra s osnovne linije, pa će Đoković moći da se navikne na uslove.

I drugo kolo moglo bi da dones sudar sa domaćim igračem, Kajlom Edmundom – on je u solidnoj formi ove sezone, došao je do četvrtfinala na Kvinsu i trenutno drži najbolji rang u karijeri (68. mesto). Đoković je bio bolji od Edmunda u Majamiju ove godine.

Prema projekciji, Sem Kveri biće Novakov protivnik u trećem kolu, ali i Lukaš Rosol i Tomaž Beluči tražiće svoju šansu. Rosol ima lepa sećanja na 2012. godinu i pobedu nad Nadalom, a i tip je igrača kojeg najbolji inspirišu, malo je nedostajalo da izbaci Vavrinku na startu Rolan Garosa.

David Ferer potencijalni je rival u osmini finala, ali njemu je na putu specijalista za travu Nikolas Mai, kao i Filip Kolšrajber, koji takođe voli da igra na travi više od Ferera.

Sa Nemcem je Novak lako izašao na kraj na startu prošlogodišnjeg Vimbldona, Ferera je dobijao na najvećim turnirima i kada je Španac bio u zenitu, dok je Maija dva puta savladao na tvrdoj podlozi (2012. na Australijan openu izgubio je ukupno dva gema).
Getty Images
Đoković je dobio verovatno najteži žreb za četvrtfinale – Miloša Raonića, polufinalistu od pre dve godine na Vimbldonu i čoveka koji je bio na korak do finala ovogodišnjeg Australijan opena.

Kanađanin rođen u Podgorici pridodao je svom timu Džona Mekinroa i ta saradnja mogla bi da donese rezultate – Raonić je unapredio igru na mreži, servis mu je verovatno najbolji na Turu, a i utisak je da ima više samopouzdanja u duelu sa najboljima uprkos tome što je nedavno ’ispustio’ Marija u finalu Kvinsa.

Znak pitanja jeste fizičko stanje jer Miloša često muče povrede, tako je bilo i ove sezone, pa nije uspeo da uhvati pravi kontinuitet posle odličnog Australijan opena. Trava mu jeste omiljena podloga, ali nosioci na putu do Novaka nisu baš najlakši na svetu – Sok, pa Anderson ili Gofan.

Zanimljivi mečevi prvog kola: Sok – Gulbis, Kveri – Rosol.

Tu je još: Nikola Almagro nije dozvolio da ga povrede oteraju u penziju i sada je 46. na svetu. Doduše, trava nikada nije bila njegov fah, a sada igra sa Dutrom Silvom na startu.

Nepoznato ime: Britanac Aleksander Vord ima 26 godina i jedan meč u karijeri na ATP turu, a do sada je četiri puta gubio u prvom kolu kvalifikacija za Vimbldon, da bi mu sada dali ’specijalnu pozivnicu’ za glavni žreb. Igra sa Gofanom na startu.

Druga četvrtina

Getty Images
Predvodi je Rodžer Federer, sedmostruki šampion i finalista iz prethodne dve sezone, ali nad njegovom formom stoji veliki znak pitanja – telo ga je mučilo ove sezone, propustio je i Rolan Garos između ostalog, a na travi je na pripremnim turnirima dva puta poražen u polufinalu, od Tima i Zvereva.

Ipak, Vimbldon je Federerova druga kuća, a dve nedelje sasvim dovoljan period da se forma i pozitivne senzacije povrate.

Levoruki Gvido Pelja rival je na startu – igrač sličnog profila bio je na korak do pobede nad Federerom 2010. godine (Alehandro Falja), a u drugom kolu čekaće ga verovatno Ričardas Berankis, Litvanac koji je prošle godine igrao pet setova sa Marinom Čilićem.

Ipak, to nisu rivali kojih bi Rodžer trebalo da se plaši, a to nije ni oscilacijama skloni Aleksandr Dolgopolov, projektovani suparnik u trećoj rundi.

U osmini finala Federera će verovatno čekati prvi ozbiljniji ispit, ali teško je predvideti ko bi mogao da dođe do tog duela – Simon, Monfis, Šardi i Dimitrov kandidati su za to mesto.
Getty Images
Kei Nišikori čeka u četvrtfinalu, ali Japanac već tradicionalno razočarava na najvećim turnirima i trava mu nije najdraža podloga. Žreb za start mu nije lak, Sem Grot je vlasnik najbržeg servisa u istoriji, ali za razliku od prošle godine, u slaboj je formi i izgubio je u kvalifikacijama i u Notingemu i na Kvinsu.

Drugo kolo ne bi trebalo da bude problem, a u trećem kolu ga očekuje Kuevas, mada se Žil Miler mnogo lagodnije od njega oseća na travi i prolaz Luksemburžanina do trećeg kola ne bi bio iznenađenje.

Čilić ili Karlović najverovatnije čekaju Keija u osmini finala, obojica su igrali drugu nedelju na Vimbldonu i jasno je da Japanca čeka trnovit put do eventualnog okršaja sa Federerom.

Zanimljivi mečevi prvog kola: Karlović – Ćorić, Monfis – Šardi.

Tu je još: Naš Janko Tipsarević pokušava da se vrati u Top 100 do kraja godine, ali nije imao mnogo sreće sa žrebom, na startu će se sastati sa Žilom Simonom.

Treća četvrtina

Getty Images
Prošle godine u ovo doba igrao je juniorski turnir, a sada će se u prvom kolu seniorskog 18-godišnji Tejlor Fric, sastati sa Stanom Vavrinkom. Tipičan je predstavnik američke škole – oslanja se uglavnom na servis i forhend, ali Fric pokazuje i naznake da bi mogao da bude nešto više od tog tipa igrača.

Vavrinka je angažovao Krajičeka, šampiona Vimbldona iz 1996, da mu pomogne da napokon prođe četvrtfinale na Vimbldonu, a posle tinejdžera iz SAD, čeka ga verovatno okršaj sa Del Potrom, koji bi u nekim drugim okolnostima bio prava poslastica.

Zamislite da je Del Potro bio na vrhuncu kada je Vavrinka doživeo renesansu na pragu četvrte decenije života – sigurno bismo gledali njihove mečeve u kasnijim fazama Slemova, ali zbog povreda Argentinca to nećemo dočekati.

Lukas Pui je u trećem kolu na Vavrinkinom putu, utisak je da je zalutao među nosioce, mada je odigrao nekoliko dobrih mečeva ove sezone.

Projekcija dalje kaže Bautista Agut ili Tomić – Španac nije baš ljubitelj trave, a u Tomića se čovek ne može pouzdati, mada mu stil igre sa mnogo slajsa i dobrim servisom pogoduje travi, uostalom igrao je četvrtfinale 2011. godine.
Getty Images
Četvrtfinale bi moglo da donese Vavrinki okršaj sa sopstvenim dvojnikom – Dominik Tim ima vrlo sličan stil igre i ove sezone je u konstantnom napretku.

Igra dobro na svim podlogama, to je potvrdio titulom u Štutgartu, ali žreb ga nije mazio jer već na startu ide na Florijana Majera, specijalistu za travu koji se vratio na teren posle povrede.

Nedavno u Haleu Majer je pobedio Tima, kojem je doduše malo i nestalo energije jer je odigrao najviše mečeva na ATP turu ove godine.

Do osmine finala ne bi trebalo da bude problema za Tima, a tamo će ga verovatno čekati ili Tomaš Berdih ili Aleksander Zverev, 18-godišnji Nemac koji pokazuje da ga je Toni Nadal s razlogom označio kao budućeg broja jedan.

Zanimljivi mečevi prvog kola: Tim – F. Majer, Tomić – Verdasko, Vavrinka – Fric.

Veterani: Mnogo je starijih igrača u ovom delu žreba – Južni, Matje, Tursunov, videćemo može li neki od njih da iznenadi.

Četvrta četvrtina

Getty Images
Endi Mari, šampion iz 2013. godine, do osmine finala teško da će se i oznojiti, jedino ako Benoa Per prvo dogura do treće runde turnira koji najviše mrzi, a onda i tu uspe da održi kontinuitet igre kao nikad u karijeri.

Ipak, osmina finala mogla bi da donese potencijalno jedan od najzanimljivijih mečeva na turniru – sudar Marija i Nika Kirjosa. Australijanac, koji je pre dve godine dogurao do četvrtfinala na Vimbldonu, prethodno mora da eliminiše Štepaneka, zatim Lajovića ili Dastina Brauna, a onda verovatno i Felisijana Lopesa.

Jasno je da mu neće biti lako – dvojica specijalista za travu i Lopes koji takođe ima oruđa za igru na zelenoj podlozi.

Škot je osokoljen obnovom saradnje sa Ivanom Lendlom i sudar sa Kirjosom bio bi mu prvi pravi test, a u četvrtfinalu projektovani protivnik mu je Rišar Gaske.

Francuz je držao Endija na konopcima u Parizu, ali nije uspeo da ga dokrajči u drugom setu i posle je lako izgubio. Sada će se sastati na podlozi koju obojica više vole od šljake, a Gaske je dva od tri svoja Gren slem polufinala igrao na Vimbldonu.
Getty Images
Poslednje baš prošle godine kada je u spektakularnom duelu izbacio Vavrinku u četvrtfinalu.

Gaske će i sada biti favorit za prolaz u četvrtfinale – na putu mu je naš Viktor Troicki, zatim i tek oporavljeni Conga ili Izner koji se ne kreće baš dobro na travi i samo je dva puta došao do treće runde.

Zanimljivi mečevi prvog kola: Izner – Bagdatis, Kirjos – Štepanek, Fonjini – Delbonis.

Tu su još: Dvojica srpskih tenisera – Dušan Lajović igra sa Dastinom Braunom, dok Troicki na startu ima kvalifikanta. Pre eventualnog sudara s Gaskeom u trećoj rundi, mogao bi da se sastane sa Pospišilom, koji ga je prošle godine sprečio da se prvi put u karijeri plasira u Gren slem četvrtfinale.

Uvek zanimljivo ime: Injigo Servantes kreće u novu bitku s vetrenjačama, na startu će pokušati da iznenadi Congu.

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: