Partizanov vunderkid za B92.net: MMA, joga, medicina i superstar u najavi

Rikardo Gomeš jeste obeležio jesenju polusezonu Partizana, ali kada je u završnici imao zdravstvenih problema na veliku scenu stupio je mladi Marko Milovanović.

Izvor: Stefan Smuða

Četvrtak, 23.12.2021.

14:00

Partizanov vunderkid za B92.net: MMA, joga, medicina i superstar u najavi
Foto: StarSport

Ovaj 18-godišnji Smederevac uspeo je ono što nije ni mnogo poznatiji sugrađanin i najbolji strelcac u istoriji reprezentacije Srbije, Aleksandar Mitrović.

Milovanović je u prvoj utakmici kao starter postigao debitantski gol u crno-belom dresu u Kupu protiv Dubočice.

Samo tri dana kasnije je isto učinio i domaćem šampionatu protiv Novog Pazara, a sve je zaokružio pogotkom protiv Anortozisa kojim je Partizanu doneo proleće u Evropi.

Sve to u razmaku od samo osam dana!

U sledećoj utakmici u Gornjem Milanovcu je pokazao da ume i da asistira, jer je proigrao Kvinsija Meniga za "otključavanje" Metalca.

Njegova najveća prednost je što još uvek raste, i u fudbalskom, ali i u fizičkom smislu, što nam je i objasnio u intervjuu za B92.net.

"Ima razlike između omladinskog i seniorskog fudbala, pogotova za mene koji sam se kasnije razvio. Ja još uvek rastem, po centimetar-dva na svakih šest meseci, što znači da još nisam završio rast, a kamoli razvoj mišića. Drago mi je da već sada mogu da igram za seniore, a kada završim potpuno razvoj znači da ću biti još bolji“, rekao nam je Milovanović.
Foto: StarSport
Korpulencija i građa kakvu nosi nije slučajna. Otac mu je nosio nadimak ’Bokser’, a Marko ga je nasledio. I to ne bez razloga, jer je kao mali, baš kao i jedan od njegovih idola Zlatan Ibrahimović, trenirao borilačke sportove i MMA.

"Iskreno, osećam da mi snaga i sve što sam naučio u borbama znači na fudbalskom terenu. Trenirao sam boks i MMA i dosta mi to znači za samopouzdanje, ali i snagu. Zbog svega toga sam i dobio nadimak 'Bokser'. Takođe, bavio sam se i atletikom kao mali, ali sam morao da prestanem jer sam naglo porastao. To mi je bio prvi sport“.

Paralelno sa svim tim sportskim aktivnostima, Marko Milovanović je u osnovnoj školi bio "Vukovac", a kasnije tokom školovanja odličan đak. Iako mu predviđaju blistavu fudbalsku karijeru, trenutno se paralelno sa treninzima edukuje i u oblasti medicine.

"Da, bio sam super đak i super mi je išlo, ’gurao’ sam paralelno školu i fudbal, ali kada je sve podignuto na viši nivo morao sam da se odlučim i evo vidite šta sam odabrao. Medicinu sada studiram vanredno i želja mi je da je završim, bez obzira na sve ovo sada. I da, na smeru sam medicinski tehničar, za one koji bi bolje da me upoznaju“, pojasnio je Partizanov vunderkid.

"Nisam imao to klasično detinjstvo kao ostala deca - drženje, izlasci, grad... Ceo život sam posvetio fudbalu, živim za fudbal. Odlazim kući sa željom da se što bolje odmorim i spremim za naredni trening. Idem povremeno na jogu, ali sve u svrhu fudbala jer je sve podređeno njemu".
Foto: StarSport/Pedja Milosavljeviæ
Dakle, stigli smo i do saznanja da ide na jogu, ali sve kako bismo na kraju došli do fudbala, kojim je počeo da se bavi u rodnom Smederevu. To ga, pored pozicije na terenu, čini idealnim za poređenje sa najboljim golgeterom u istoriji srpskog nacionalnog tima Aleksandrom Mitrovićem.

"Ponikli smo kod istog trenera Vojkana Rakića, on me je preporučio i doveo u Partizan. Mitrović je ostvario veliki uspeh u nacionalnom, ali i klupskom fudbalu, pa ću iskreno biti zadovoljan i da ostvarim makar deo onoga što je on napravio“.

Za sada je Milovanović napravio izuzetan start, bolji i od "Mitrogola" u crno-belom dresu, pa i Dušana Vlahovića, koji je u svakom smislu obeležio 2021. godinu u evropskim okvirima.

"Sada ne mogu ništa da vam obećam da li ću i ja biti kao oni. Predviđaju mi veliku karijeru, na meni je da radim, pa ćemo videti. Sada sam fokusiran samo na Partizan i iskreno Vam kažem, ne razmišljam ni o sledećem klubu, a ne gde ću biti za pet godina“, skromno priča Marko i detaljnije nam opisao osećaj kada je saznao da će debitovati kao starter, a onda i to začiniti golom za pobedu.

"Imao sam pozitivnu tremu, ali bio sam spreman da se pokažem, samo sam čekao svoju priliku. Imao sam šansu i pre toga, ali sam dobijao po par minuta i to je za napadača veoma teško. Bilo mi je bitno da budem starter i pokažem šta znam. To se i dogodilo“.
Foto: StarSport
"Ulazio sam sa klupe na pet ili šest utakmica, ali sve je to bilo kratko i onda nisam mogao da nađem ritam, pa sam zbog toga igrao za omladince gde sam se pokazao, pronašao ritam, što se evo sada isplatilo. Mladi igrači se izgube u tom povratku, bude im ispod nivoa da igraju za niži rang, ali meni je to prijalo i znao sam da je to dobro za mene, što se na kraju i pokazalo".

Da li ti je draži pobedonosni gol u večitom derbiju za omladince ili ovaj protiv Anortozisa?

"Pa, ovaj protiv Anortozisa jer je bio za istoriju. Njega bih istakao, ali i gol u derbiju mi je naravno veoma bitan“.

Šta su ti rekli trener, ali i iz kluba, nakon meča protiv Anortozisa pošto pre te utakmice nisu želeli javno da te hvale?

"Bilo je pohvala naravno, ali najviše sugestija šta i kako dalje. Stanojević jeste strog trener, ali onoliko koliko treba da bude, nismo imali neprijatnih situacija“. Uzor mu je trenutno Rikardo Gomeš, od koga ima puno toga da nauči.

"Stalno mi daje savete i motiviše me. Gledam ga i pokušavam što više da naučim od njega, mnogo mi znači što je on tu“.

Kada su evropski okviri u pitanju, tu već duže vreme ističe Roberta Levandovskog i Erlinga Halanda.

"Pratim ih, pokušavam da ih kopiram i da ’skidam’ njihove fore. Što se Nemačke tiče, sviđa mi se Bundesliga, razmišljam o njoj. Ipak, nisam tipičan napadač, ne mogu baš da igam u svim ligama, ali bih svakako želeo da je to neko takmičenje gde se igra otvoreni i napadački fudbal“.

Kada se podvuče crta, 2021. godina je bila više nego uspešna.

"Ja mislim da Partizan nikada u istoriji nije imao više bodova na polusezoni. Za mene lično veoma sam zadovoljan. Bitno mi je samo koliko sam napredovao. Kada pogledam sebe na početku sezone i sada vidim da je bilo dosta napretka i to mi je mnogo bitno“, zaključio je Marko Milovanović razgovor za B92.net.

Autor – Stefan Smuđa

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: