Barsa peti put prvak Evrope!

Fudbaleri Barselone osvojili su titulu prvaka Evrope pobedom nad Juventusom 3:1 (1:0) u finalu Lige šampiona u Berlinu!

Izvor: A. Kovaèeviæ

Subota, 06.06.2015.

20:00

Default images
foto: Getty images

Katalonci su osvojili prvu titulu od 2011. godine, a ukupno petu u istoriji kluba sa Nou Kampa. Sezonu su okončali triplom krunom.

Barsa je povela već u četvrtom minutu golom Ivana Rakitića posle sjajne timske akcije, da bi Juve izjednačio odbitkom Alvara Morate. Ipak, 22 minuta pre kraja na isti način Luis Suares vraća vođstvo Kataloncima, a u sedmom minutu nadoknade vremena, Nejmar je zapečatio meč.

Barsa je odigrala sjajno prvo poluvreme u Berlinu, već iz prve akcije je stigla do vođstva, kada je nakon fantastične kombinacije Mesija, Albe, Nejmara i Inijeste, vezista Rakitić sa peterca savladao Bufona.

Neposredno potom Španci su možda oštećeni za penal, nakon što je Nejmar napucao loptom u ruku jednog igrača Juventusa u kaznenom prostoru, ali je sudija Džunejt Čarik iz Turske ostao nem.

Juventus je pokušao odmah da uzvrati, ali su šutevi Pogbe, Markizija i Tevesa završavali daleko od gola Ter Štegena. S druge strane, Barsa je brzim akcijama pravila dosta problema odbrani Juventusa, koga je većeg zaostatka spasao Bufon.

Glavni problem "Stare dame" bila je nervozna igra Artura Vidala, koji je brzo dobio žuti karton, a onda još nekoliko puta bio na ivici isključenja.
foto: Getty images
Čileanac se sa poluvremena vratio kao drugi igrač, što je odmah donelo osetljivu promenu na terenu. Iako je Barselona pokušala da ekspresno duplira vođstvo, Juventus je preuzeo kontrolu nad igrom, te u desetom minutu nastavka stiže do izjednačenja.

Italijani su poput rivala odigrali sjajnu timsku akciju, Markizio je kombinovao sa Lihtštajnerom po desnoj strani, on ulazi u kazneno prostor gde u sredini pronalazi Tevesa, njegov šut iz okreta brani Ter Štegen, ali se lopta odboja do Morate koji pogađa za 1:1.

Samo nekoliko minuta kasnije Teves je udarcem sa ivice kaznenom umalo izjednačio, a potom Čakir ne svira penal ni Juventusu, iako je bilo kontakta između Albe i Pogbe ispred Ter Štegena.

Već u sledećem napadu, dok su se Italijani bunili kod sudije, Barselona je vratila prednosti. Mesi je sjajno probio odbranu Juventusa, ali Bufon opet spasava svoj gol. Ipak, lopta se odboja do Suaresa koji trese mrežu.

Usledio je žestok pritisak Barse u nastavku, oba trenera osvežavaju vezni red i napad, ali Juventus ne uspeva da opet pronađe balans na sredini terena.

Katalonci rutinski privode meč kraju, te u 97. minutu posle brze kontre Nejmar stavlja tačnu na ovu sezonu u LŠ.

Liga šampiona, finale:
Juventus – Barselona 1:3 (0:1)
Morata 55 – Rakitić 4, Suares 68, Nejmar 90+7

Juventus (4-3-1-2): Bufon – Evra, Bonuči, Barzalji, Lihtštajner – Pogba, Markizio, Pirlo – Vidal (Perejra 79') – Morata (Ljorente 85'), Teves

Barselona (4-3-3): Ter Štegen – Alba, Masćerano, Pike, Alves – Buskets, Inijesta (Ćavi 77'), Rakitić – Nejmar, Suares, Mesi

Tok meča:

foto: Getty images
22:43 KRAJ! Barselona je najbolja u Evropi!

97' GOOOOL! Barselona je zapečatila meč sa 3:1! Posle brze kontre i asistencije Pedra, Brazilac Nejmar je postavio konačan rezultat.

95' Zbog povrede Suaresa igraće se još nekoliko minuta, a Urugvajac izlazi iz igre

90' Sudija Čakir je meč produžio 5 minuta

89' GOL ŠANSA! Sjajan šut Markizija sa ivice kaznenog prostora, lopta je išla u gol pored desne stative, ali se Ter Štegen ispružio i spasao Barsu.

87' Rezervisti zamalo da odmah donesu izjednačenje Juventusu. Ljorente je proigrao Perejre na petercu, ali Argentincu beži lopta.

85' Pet minuta deli Barsu od titule, pa Enrike pojačava odbranu uvođenjem Matjea, neposredno pošto je Alegri osvežio napad zamenivši Špance, Ljorentea umesto Morate.
foto: Getty images
81' Nova pretnja po gol Bufona stiže neočekivano od Pikea, ali nije uspeo da zaposli golmana Juventusa.

* Ćavi dobija šansu da se kao šampion Evrope oprosti od Barse, menja Inijestu 15-ak minuta pre kraja. Menja i Alegri, uvodi Roberta Perejru umesto umornog Vidala.

77' Mesi je imao odličnu poziciju iz slobodnog udarca sa 25 metara, ali šutira loše.

73' Furiozan pritisak Barse posle novog vođstva, Katalonci pokušavaju da dotuku Juve kao Bajern u polufinalu.

71' PONIŠTEN GOL! Dramatično je u Berlinu, Nejmar je postigao treći gol za Barselonu, ali je neposredno pre šuta glavom igrao rukom, pa je on poništen.

68' GOOOOL! Barsa opet vodi! Novi gol postigao je Luis Suares!

Dok su igrači Juventusa protestovali kod Čakira, Mesi je izveo sjajan solo-prodor, stigao do kaznenog i šutirao po zemlji. Bufon odbija loptu, ali na nju naleće Suares i ubacuje je u gol
foto: Getty images
67' Juventus potpuno kontroliše ritam u ovom periodu meča. Možda je oštećen i za penal, posle duela Alvesa i Pogbe u petercu, ali se Čakir nije oglasio, kao ni u prvom poluvremenu kada je Nejmar pogodio loptom u ruku Barzaljija.

65' Opet preti Juve sa distance, ovaj put Ter Štegen je morao da interveniše posle šuta Pogbe. Za razliku od prvog dela kada igrači Juventusa nisu uspevali da pogode okvir gola, u nastavku su mnogo precizniji.

63' GOL ŠANSA! Juventus je zamalo preokrenuo. Sjajno je šutirao Teves sa ivice kaznenog prostora, ali je lopta za malo otišla iznad gola.

60' Pola sata pre kraja meča nerešeno je – 1:1. Juventus je zahvaljujući Bufonu ostao u igri nakon ranog vođstva Barse, a onda je po pravilu proratio italijanski mentalitet i neočekivano izjednačenje.

55' GOOOOL! Juventus je izjednačio! Junak "Stare dame" je opet Alvaro Morata! Ako nije mogao da se raduje golovima Realu, može protiv Barse
foto: Getty images
Markizio je pokrenuo akciju iz sredine proigravanjem Lihtštajnera na desnoj strani, on stiže do kaznenog prostora gde gura loptu u sredinu. Teves se odlično snalazi između nekoliko rivala i šutira iz okreta, Ter Štegen uspeva da odbrani, ali samo odboja loptu do Morate, koji je ubacuje u gool.

51' Konačno kombinuje brutalni trio Nejmar-Suares-Mesi, Argentinac prvi put konkretno preti golu rivala, ali šut završava iznad gola.

48' GOL ŠANSA! Sjajna kontra Barse 5-3, Rakitić je proigrao Suaresa na levoj strani kaznenog prostora, Urugvajac šutira iz prve desnom spoljnom, ali Bufon sjajnom paradom sprečava gol.

48' Dobra pozicija za Pirla iz slobodnog udarca, ali sjajni izvođač prekida ne šutira već ubacuje loptu na peterac.

46' Kombinuju Mesi i Suares na desnoj ivici kaznenog prostora, ali ostaju bez lopte

21:50 Počelo je drugo poluvreme. Samo jednom je italijanski klub preokrenuo rezultat u finalu
foto: Getty images
21:35 Poluvreme – Barsa vodi 1:0 iako je Lionel Mesi praktično bio nevidljiv u prvih 45 minuta.

45' Markizio opet pokušava sa distance, tukao je sa oko 25 metara, ali pravo u Ter Štegena.

39' Sjajan šut Suaresa sa 15-ak metara, za malo pored leve stative. Samo minut kasnije novi šut Urugvajca, ovaj put je Bufon morao da interveniše.

36' Pogba pada u kaznenom prostoru posle starta Albe ispred šesnaesterca, ali Čakir ništa ne svira.

33' Juventus se oslobodio pritiska Barse, ali ne uspevaju da pronađu put do Ter Štegena

30' Pola sata igre, Barselona vodi u Berlinu posle sjajne igre, imala je još nekoliko šansi da duplira vođstvo, dok Juve svoje akcije završava šutevima van okvira gola. Problem za Juve je i nervozni Vidal, koji pored toga što ima žuti, i dalje igra na granici kartona.
foto: Getty images
26' Alba se poigravao u svom kaznenom, Pirlo mu je izbio loptu, usledila je bomba Markizija, ali opet van okvira gola.

23' Juve preuzima inicijativu na meču, Teves je pokrenuo novu dobru akciju po levoj strani, ali njegov centaršut niko nije ispratio u kaznenom.

19' Konačno i Juventus prati golu Barselone, sjajan prodor Pogbe po levoj strani, gurnuo je loptu po zemlji na drugu stativu, ali je ispred Tevesa uklizao njegov zemljak Masćerano.

16' Nova pretnja po gol Juventusa, Rakitić je ioz kornera ubacio loptu po zemlji, ali Alba promašuje ceo gol.

14' GOL ŠANSA! Zamalo 2:0. Katalonci su ovaj put predriblali odbranu Juventusa na desnoj strani, Suares je odigrao povratnu do Alvesa, ali šut Brazilca brani sjajni Bufon.

13' Sjajna šansa za Nejmara, Mesi je ubacio loptu sa ivice kaznenog na drugu stativu, ali Brazilac nije stigao da je ubaci u gol.
foto: Getty images
9' Odmah s druge strane preti i Barsa, na sličan način kao Vidal, šutirao je Nejmar, uz isti epilog.

8' Sjajna kontra Morate po desnoj strani, izbacio je iz igre Albu, odigrao povratnu do Vidala, ali Čileanac šutira preko gola sa ivice kaznenog prostora.

* Inijesta je prvi igrač koji je asistirao u tri različita finala Lige šampiona

4' GOOOOOL! Barselona vodi 1:0! Strelac trećeg najbržeg gola u istoriji finala LŠ je Ivan Rakitić, posle spektakularne akcije Mesija, Albe, Nejmara i Inijeste.

Mesi je poslao fantastičan dubinski pas do Albe koji ga je uštopovao na levoj strani za Nejmara. Brazilac se poigrao sa čuvarima i poslao sjajnu loptu za Inijestu u kaznenom, ovaj je odvukao Bonučija na sebe, a onda odigrao povratnu za usamljenog Rakitića, koji je lako savladao Bufona.

2' Juventus kreće ofanzivnije u meč, izborio je i korner, ali bez opasnosti po gol Mark-Andrea ter Štegena
foto: Getty images
20:45 Juventus ili Barselona? Ko će postati prvak Evrope?

20:37 Juventus nastupa sa jednom od najstarijih postava u finalima LŠ, prosečna starost njegovih igrača je 30 godina i 153 dana.

20:29 Mesi, Nejmar i Suares su zajedno postigli 120 golova ove sezone. Đanluiđi Bufon je odbranio 66 šuteva ove sezone u LŠ.
20:24 Ćavi će svoj poslednji meč u dresu Barselone početi na klupi za rezerve. Nadamo se da će dobiti šansu u drugom poluvremenu.

20:20 Glavni aduti oba tima su ipak napadači, Karlos Teves Juventusov, a Lionel Mesi Barselonin. 20:16 Luis Enrike može da računa na sve svoje igrače za ovaj meč, dok trener Juventusa Masimilijano Alegri ima problem u odbrani, jer se nekoliko dana uoči finala povredio Đorđo Kjelini.

20:11 Oba tima imaju fantastižne kreatore igre:

Andrea Pirlo (Juventus) – "Pirlo je tihi lider. On priča svojim stopalima", rekao je jednom Marčelo Lipi.
Ćavi Ernandes (Barselona) – "Ćavi je kao šahista koji je uvek dva ili tri koraka ispred svih", rekao je Rajan Gigs.

20:03 Barselona je poslednju titulu osvojila 2011, a ima ukupno četiri. Juve je dva puta bio prvak Evrope, poslednji put pre 19 godina.

Meč se igra na Olimpijskom stadionu u Berlinu, a glavni sudija je Džunejt Čakir iz Turske.

20:00 Dobrodošli na tekstualni prenos meča finala Lige šampiona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

335 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: