“Ched the Red“ – Zvezda i Liverpul u srcu više od 40 godina

Mnogi kažu da je fudbal više od igre. To iz prve ruke može da vam potvrdi Čedomir Stanković, čovek za kojeg 99 odsto ljudi u Srbiji nikada nije ni čulo.

Izvor: Liverpool.com

Sreda, 24.10.2018.

08:00

“Ched the Red“ – Zvezda i Liverpul u srcu više od 40 godina
Foto: Getty Images

Moje srce je podeljeno na dva dela. Ali Liverpulu pripada veća polovina“, kaže Stanković koji je veliki navijač Liverpula veća 40 godina.

Prva ljubav popularnog “Ched the Red“ bila je Crvena zvezda, međutim čim je video slavni klub iz Engleske u Beogradu, zaljubio se iznova.

Zvaničan sajt Liverpula doneo nam je zanimljivu priču Čedomira Stankovića, koji od 1976. godine živi u Liverpulu i koji punih 40 godina prati “Redse“ na svim utakmicama.

Stankovićev otac bio je veliki navijač Crvene zvezde i 1973. godine odveo je sina na “Marakanu“ da pogleda meč između dva kluba. Čedomir je tada ima 22 godine i normalno navijao je za beogradski klub.

Ipak, 45 godina kasnije Stankoviću su osećanja pomešana jer u Liverpulu živi od 1976. godine i verni je fan kluba sa “Enfilda“. Veza između tada 22-godišnjeg momka i engleskog kluba krenula je u oktobru 1973. godine kada su crveno-beli savladali Liverpul sa 2:1. Crvena zvezda je bila odličan tim. Deset od jedanaest igrača je bilo iz Jugoslavije“, priseća se Čedomir, a prenosi “Liverpoolfc.com“.

Kada je utakmica krenula Zvezda je tehnički bila savršena. Postigli su prvi gol i sećam se ko ga je dao – Slobodan Janković. Drugi je postigao Vladislav Bogićević. Na kraju je Kris Louler smanjio na 2:1 i mislio sam da Zvezda neće imati šansi u na gostovanju“, kaže 67-godišnjak.

Međutim na “Enfildu“ su crveno-beli slavili sa 2:1 i time su porazili čuveni engleski tim. Uprkos porazu “Redsi“ su osvojili Stankovićevo srce, piše sajt Liverpula.

Kada sam video Liverpul u Beogradu odmah sam se zaljubio u njih. Svi su bili u crvenom i na klupi su imali čoveka koji je stalno nešto gestikulirao – Bila Šenklija. Pratio sam sve rezultate Liverpula dok smo živeli u Jugoslaviji, kao i moj brat“, rekao je Čedomir.

Iako je ovo bila “ljubav na prvi pogled“, Stanković se nije uputio u Englesku zbog fudbalskog kluba, već je to uradio zbog prave ljubavi – zbog žene. Godine 1975. na Jadranu je upoznao buduću suprugu.
Foto: Getty Images
Počeli smo da se dopisujemo. Ona mi je rekla – 'zašto ne bi došao u Englesku'? Učio sam engleski u školi, tako da sam pomislio – 'to je sjajna ideja'“, priseća se Stanković, koji potom dodaje:

Prvi put sam otišao u Englesku 1976. godine. Ostao sam tamo šest meseci i kada sam otišao na Enfild nisam mogao da verujem očima. Kakva atmosfera! Bio sam odmah iza gola“.

Kako mu je viza istekla Čedmori se vratio u Jugoslaviju, međutim naredne godine je ponovo otišao za Englesku i dobio je dozvolu da ostane tamo na “neodređeno“. Nastavio je vezu sa ženom Anjes, ali se još više zbližio i sa Liverpulom.

Kada sam se vratio 1977. godine mnogo mi je nedostajala Jugoslavija. Da sam mogao peške da pređem 2.000 milja do Jugoslavije – uradio bih to“, kaže Stanković, koji je nastavio da se priseća tih vremena:

Jednog subotnjeg jutra tast me je video kako plačem. Dao mi je pet funti i rekao mi je da odem na autobus i pogledam Liverpul. Odgovorio sam mu da ne znam gde je stadion, a on mi je na to samo kazao – 'samo prati masu'. Liverpul je u to vreme bio šampion, a ja sam bio u 'padoku'. Džimi Kejs je postigao 'golčinu' i od tada sam hipnotisan. Liverpul mi je sada u krvi“.
Foto: Getty Images
Čedomir Stanković rođen je u Gradačcu u Bosni i Hercegovini, a kada je imao devet godina zajedno s porodicom preselio se u Sarajevo.

Navijao sam za Crvenu zvezdu zato što mi je otac bio lud za njom. Imao sam deset godina kada me je prvi put odveo da je gledam. Bio je kišovit dan. Zvezda je igrala derbi protiv Partizana, ali je tada bila više prijateljska atmosfera. Pobedili smo, a treći gol je postigao Rajko Mitić – čovek po kojem se sada zove stadion“, rekao je Stanković.

Stanković je prisetio i meča između Crvene zvezde i Panatinaikosa u polufinalu Kupa šampiona.

U polufinalu Kupa šampiona izgubilo smo od Panatinaikosa. Naš najbolji igrač Dragan Džajić nije mogao da igra zato što je bio u vojsci. Moglo je da bude totalno drugačije. U poslednjem minutu krilni fudbaler je šutnulo loptu, a ona je udarila u obe stative i izašla napolje – eliminisani smo. Imao sam 19 godina i oči su mi bile pune suza. U to vreme sam bio vojnik, pošto sam odrađivao nacionalnu službu. Nisam jeo ništa tri dana, a komandir je mislio da štrajkujem glađu“, kaže on.
Foto: Getty Images
U nastavku teksta Čedomir priča o velikoj ljubavi prema Liverpulu, a za kraj je prokomentarisao i kako je ispratio žreb za Ligu šampiona.

Kada sam video grupu i u njoj Liverpul i Crvenu zvezdu – nisam mogao da verujem. Srce je krenulo jako da mi lupa i nisam znao šta da uradim. Liverpul je sada jači od Zvezde 10 puta“, rekao je Stanković i dodao:

Bili su šampioni sveta 1991. godine, ali se onda desio građanski rat koji ih je uništio. Svi igrači su otišli u strane ekipe – Dejan Savićević u Milan, Vladimir Jugović u Sampdoriju, Dragan Stojković je bio u Marseju. Bila je to zlatna generacija. Crvena zvezda je bila potpuno osiromašena. Sada su u procesu oživljavanja, bilo im je potrebno 27 godina da se vrate u Ligu šampiona. Liverpul je previše kvalitetan za njih. Ja se samo nadam da će biti sjajan meč“, zaključio je svoju priču Čedomir Stanković za zvaničan sajt Liverpula. Petar Tadić (Šraf)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: