Partizanovi rivali: "Indijanci", "Kaktusi" i legija stranaca

Fudbaleri Partizana igraće u premijernom izdanju Lige konferencije u grupi B protiv Genta, Flore i Anortozisa.

Izvor: SS

Petak, 27.08.2021.

15:25

Partizanovi rivali:
Foto: Profimedia

Partizan već ima istoriju sa estonskim i kiparskim klubom, ali ne kada je reč o bliskoj prošlosti.

Protiv Flore je Partizan igrao 1999. godine u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona i tada je slavio dva puta rezultatom 4:1 i 6:0.

Anortozis je bio Partizanov rival još davne 1963. kada je bilo 3:0 u Beogradu i 3:1 na Kipru.
Foto: Profimedia
Gent je najsvežiji srpskim ljubiteljima fudbala, jer je prošle godine bio u Beogradu, ali je tada igrao protiv Crvene zvezde u grupnoj fazi Lige Evrope.

Belgijanci su dva puta poraženi od srpskog prvaka – 2:1 i 2:0.

Ali, u današnjem fudbalu ekipe se menjaju gotovo na mesečnom nivou, a kamoli godišnjem, pa ćemo probati da se bliže upoznamo sa Partizanovim rivalima.

Gent

Belgijski predstavnik ima Indijanca u grbu, a sve u čast Bafalo Bila i po tome su poznati.

Godine 2015. godine bili su šampioni Belgije i igrali u Ligi šampiona, a pre dve sezone su završili kao drugi.

Od tada su u blagom padu, kako rezultatski što se odrazilo i u duelima protiv Crvene zvezde, tako i u kadrovskoj slici.

Prodali su glavnog igrača Romana Jaremčuka u Benfiku, štopera Igora Plastuna u Ludogorec, a zadnjeg veznog Niklasa Dorša u Augsburg.
Foto: Profimedia
Stigao je štoper Jozef Okumu iz Elfsborga za 3.500.000 evra, napadač Đani Bruno iz Varegema za 2.000.000 i srpski napadač Darko Lemajić za 900.000 evra.

Sa pozajmice se vratio Džordan Botaka koji je igrao u Šarlroa protiv Partizana prošle godine.

Ove sezone Gent je igrao protiv norveške Valerenge (4:0, 0:2), RFS-a iz Letonije (2:2, 0:1) i Rakova iz poljske (0:1, 3:0).
EPA-EFE/ARMANDO BABANI

Flora Talin

Flora je poznatija pod nadimkom "kaktusi", a otuda je i njihova glavna boja zelena.

Dominantni su u Estoniji, osvojivši čak 13 titula i osam kupova od osamostaljenja države, ali su u Evropi tek sada po prvi put uspeli da dođu do grupne faze nekog takmičenja.

I to tako što su krenuli iz kvalifikacija za Ligu šampiona gde su najpre izbacili Hibernijan sa Malte (2:0, 3:0), ali su potom ispali od Legije iz Varšave (1:2, 0:1).

U kvalifikacijama za Ligu Evrope poraženi su od Omonije (0:1, 2:2), a u plej-ofu za Ligu konferencija izbacili su Šamrok sa dve pobede (4:2, 1:0).

Vrednost celog tima po "Transfermarktu" iznosi 4.550.000 evra, najskuplji je napadač Rauno Sapinen sa 550.000 evra a verovatno najzvučnije ime je Kostantin Vasiljev, 37-godišnji ofanzivni vezni fudbaler.

Međutim, ni on, ali ni ostali igrači ne bi smeli da predstavljaju ozbiljniji problem za tim Aleksandra Stanojevića.
Foto: Profimedia

Anortozis Famagusta

Anortozis je vredniji tim od Flore, ukupne procene na 10.680.000 evra.

Najvredniji je grčki štoper Spiros Risvanis sa 700.000 evra, najpoznatiji Kajl Laferti iz Severne Irske, kao i Brazilac Anderson, a sveukupno to je velika legija stranaca koju upotpunjuje i srpski desni krilni igrač Miloš Deletić.

Stranac je i na klupi, Gruzin Temur Kecbaja koji je sa sobom doveo i nekoliko sunarodnika.

Pre gotovo decenije su bili učesnici u Evropi, ali je potom usledila pauza sve do prošle sezone kada su naišli na Bazel i izgubili rezultatom 3:2.

Ove sezone su u kvalifikacijama za Ligu Evrope ispali od Rapida iz Beča (0:3, 2:1), a u plej-ofu za Ligu konferencija su bili bolji od Hapoel Ber Šefe iz Izraela (0:0, 3:1).

Generalno, Gent i Partizan su apsolutni favoriti za prolaz dalje i proleće u Evropi, ali će to morati da potvrde na terenu.

Pripremio – Stefan Smuđa

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: