Slobodan pad

Partizan je doživeo još jedan težak udarac u zube, baš u momentu kada se ponadao da bi mogao da dostigne Crvenu zvezdu.

Izvor: SS

Utorak, 27.10.2020.

11:30

Slobodan pad
Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ

Umesto da iskoristi jedini dosadašnji kiks Crvene zvezde i vrati se u šampionsku trku, zapravo je zaostatak posle 12. kola povećan.

Usledio je treći poraz ove sezone i, što je još bolnije za navijače kojima je bliska crno-bela boja, jasan pokazatelj da ovaj Partizan nema šampionski gen, samim tim ni takve ambicije. Ovakav derbi protiv Radničkog mogla je da dobije samo dobro organizovana i disciplinovana ekipa, a zapravo smo videli da unutar tima koji predvodi Aleksandar Stanojević vlada potpuna disharmonija i haos.

Ono što se u ponedeljak uveče desilo na niškom "Čairu", samo je definitivna potvrda da je Partizan u slobodnom padu.

Partizan je bio Savov, ali malo (više) i Đumijev

Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ
Prva bojazan za Partizan pre utakmice ujedno je bio i prvi utisak nakon meča – Milan Đumi Đuričić je pobedio "svoju decu". On poznaje ovaj crno-beli tim izuzetno dobro i tačno zna šta on može, a šta ne ume.

Nije tajna da je Savo Milošević prošle sezone u Humskoj bio glavna figura, čovek koji komunicira sa medijima, dovodi i odvodi igrače, ali je glavnu reč na svakom treningu, pripremama i u taktici vodio je – Đuričić.

Uz savete Ivana Cvetkovića, vrsnog analitičara i taktičara, Đuričić je bio taj koji je "krivac" za Partizanov sistem igre u kom se igralo na gol više, agresivno, brzo i sa puno kretnji u napadu.

I onda je bilo lako da, sve to što je naučio igrače prošle sezone, iskoristi protiv njih.

Veliku "pomoć" imao je i u novom stručnom štabu Partizana koji možda ima neku svoju ideju, ali je trenutno među igračima napravljen samo karambol.

Bizarne izmene Stanojevića

Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ
Drugi utisak iz poraza Partizana su neverovatne izmene koje je pravio Aleksandar Stanojević.

Da ste pitali Đumija na suparničkoj klupi, jer je on Aleksandra Lutovca video kao beka, Partizan je ovaj derbi, duel koji mora da dobije da bi se vratio u čitavu sezonu, odigrao sa čak četiri beka.

Čak je ideja sa Lutovcem na krilu i bila jedino dobro iz celog meča, jer je u prvom poluvremenu samo on pravio probleme "meraklijama".

Filip Stevanović, strelac gola u 163. "večitom" derbiju, napustio je igru već u poluvremenu, ubrzo je izašao i jedini klasičan napadač Žan Krisfor Bajbek, da bi potom raspoloženog Lutovca zamenio mladi Nikola Štulić koji se do kraja meča nije video na terenu.

Baš kada i Štulić, u 75. minutu u igru je ušao izrazito defanzivni Aleksandar Šćekić umesto Saše Zdjelara, a onda je usledio vrhunac.

Pet minuta pre kraja, pri rezultatu 0:1, Bibarsa Natha je zamenio treći levi bek Partizana, Rajko Brežančić.

Verovatno je i Milan Đuričić na drugoj strani bio šokiran prizorom da čoveka odluke u mnogim utakmicama menja igrač koji nije upisao ni minut u igri od 15. avgusta i utakmice 4. kola protiv Radnika u Surdulici.

Stanojevića "izdali" njegovi igrači

Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ
Mnogi su bili u čudu kada su videli sastave pre utakmice, da Miloša Jojića nije bilo ni u protokolu. Najzvučnijeg pojačanja nije bilo kada je najvažnije.

Portparol tima Biljana Obradović nije bila u Nišu sa ekipom, te novinari nisu imali mogućnost da postave pitanje Stanojeviću. Tako smo tek dan kasnije doznali da se zapravo radi o povredi Jojića.

Jasno je, ona je jasan produkt dugog perioda bez takmičarskog fudbala. I da, nije jedini takav među novajlijama, pa sa pravom postoji bojazan da će ih biti još.

Bajbek možda ume sa loptom, i njemu je potrebno vreme, ali i da skine nekoliko kilograma viška.

Kod njegovog kretanja, nameštanja za prijem i onog šuta kada je poslao loptu daleko od gola, postalo je jasno da prvo mora da poradi na fizičkoj spremi, pa da se tek tada govori o ozbiljnijem fudbalu.

Filip Holender je debitovao u drugom poluvremenu, pojavili su se tek neki znaci poboljšanja, ali – "mršavo".

Ivan Obradović je imao dve velike prilike, druga je bila praktično zicer, ali ih nije iskoristio.

Aleksandar Miljković možda čini dobar posao u defanzivi, ali se zato o njegovim napadačkim aktivnostima sada već zbijaju ozbiljne šale.

Ko da "povuče ručnu"?

Starsport
Potpuno su "potonuli" Takuma Asano i Bibars Natho, igrači koji su bili okosnica tima i koji su pravili razliku.

Dakle, umesto da se nadogradi na sve ono dobro što je Partizan imao, a isprave svi nedostaci – nastala je prava zbrka.

Ceo sistem je promenjen. Mnogi igrači ne znaju kakve uloge imaju u timu, te prečesto menjaju pozicije na terenu. Prepliću se.

A Partizan je prečesto u takvim situacijama je imao dovoljan nedostatak sreće, pa je na drugoj strani stizala kazna.

I da nije bilo evrogola Dušana Petkovića (što bi bila šteta jer je zaista prelep pogodak), i tada bismo videli ono što je sada svima jasno.

Partizan je u ozbiljnom slobodnom padu – igrački, taktički, stručno.

Da ne govorimo o rukovođenju kluba. Ali, o tome ćemo drugom prilikom...
Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ
Autor – Stefan Smuđa

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

130 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: