Rupa bez dna

Dve titule NBA šampiona, devet brojeva povučeno iz upotrebe, najpoznatija hala na svetu uz najvernije navijače i sve ostalo što je potrebno za uspešnu franšizu... Ali, džabe.

Izvor: Luka Nikoliæ

Četvrtak, 14.11.2019.

09:00

Rupa bez dna
Spajk Li, filmski režiser i jedan od najveæih navijaèa Niksa (Nick Laham/Getty Images)

Njujork Niksi su franšiza za koju bi svi trebalo da žele da igraju, ali to već 20 godina (maltene konstantno) nije slučaj.

U prethodnih 20 sezona, uključujući i tekuću, Niksi imaju tragičnih 40 odsto pobeđenih mečeva, čime su najgora ekipa NBA lige.

Ni ostatak statistike nije ništa bolji za ekipu iz "Velike jabuke" – po postignutim poenima na 100 poseda rangiraju se na 22. mestu i tih 20 godina, dok su po dozvoljenim poenima na 100 poseda zakucani za dno liste.

Ista ekipa je u prethodnih 16 sezona samo tri puta imala više od 50 odsto pobeda tokom regularnog dela sezone, dok je plej-of neretko bio misaona imenica, pogotovo tokom prethodnih pet godina.

Sezone 2013/14 Njujork je ostvario učinak od 37 pobeda i 45 poraza i za dlaku ostao bez plej-ofa, sa jednom pobedom manje od Atlante.

Početkom i krajem te sezone desile su se dve promene koje su obeležile narednih pet – Stiv Mils je postavljen za generalnog menadžera, dok je Fil Džekson nešto kasnije preuzeo njegovu ulogu predsednika košarkaških operacija.

Iako je i pre dolaska Džeksona ova franšiza bila u rikvercu, od naredne sezone pa sve do danas sve je otišlo dođavola.
Niksi su sezonu poèeli sa skorom 2/9 (Emilee Chinn/Getty Images)
Prva greška bilo je dovođenje Derika Fišera, čoveka nedokazanih kvaliteta i sumnjivog morala, koji je češće ličio na maskotu nego na glavnog trenera jedne ozbiljne ekipe.

Te sezone, 2014/15, ostvareno je 17 pobeda. U naredne tri na klupi su se smenjivali Fišer, Kurt Rembis i Džef Hornasek, a napravljen je "napredak" sa 32, 31 i 29 pobeda.

Hornasek je po završetku druge sezone u Niksima dobio otkaz i postao četvrti trener u nizu koji nije izdržao više od tog perioda, a Stiv Mils, koji je odlaskom Fila Džeksona unapređen u preedsednika, i Skot Peri, koji je na poziciju generalnog menadžera došao iz Sakramenta, su na mesto šefa stručnog štaba postavili Dejvida Fizdejla.

Fizdejl je prethodno dobio otkaz u Memfisu koji je imao istorijski lošu sezonu, ostavivši ekipu u potpunom haosu što se tiče odnosa i rezultata. Ipak, navijači u Njujorku su ga dočekali raširenih ruku.

Niksi prethodne sezone nisu imali ekipu za plej-of, Kristaps Porzingis je na samom početku sezone završio istu, a ostvaren je učinak od 17 pobeda i 65 poraza.

Ono što nije pomoglo Niksima je to što se skandalozno loš učinak na draftu nastavio i u eri Fila Džeksona.
Džejms Dolan, Fil Džekson i Stiv Mils (Maddie Meyer/Getty Images)
Zbog loših poteza prethodnika ni Džeksonu nije bilo lako, s ozbirom da pikovi nisu bila jača strana, pa su uglavnom birani igrači iz druge runde (od kojih je jedan Ognjen Jaramaz), ali su se našla dvojica iz prve.

Na draftu 2017. Niksi su imali pika u prvih deset prvi put još od 2009. i trenutka kada su draftovali Džordana Hila na jednom mestu ispod Stefa Karija.

Izabran je, opšte je poznato, Kristaps Porzingis, momak kojem su Njujorčani zviždali na draftu, a kojeg su slavili i poredili sa Dirkom Novickim nekoliko meseci ranije.

Godinu dana posle Porzingisa osmim pikom izabran je Frenk Nilikina, a sezonu kasnije Niksi su dobili Frenka Nilikinu.

Tokom sezone 2018/19 Niksi su povukli novi potez, možda i najgori ove u prethodnih deset godina, a to govori dosta.

Ne, ne pričamo o tome kada su dali "polovnom" Žoakimu Noi 72 miliona dolara na četiri sezone. Ne pričamo ni o tome kada su dali pola ekipe za Karmela Entonija kojem je isticao ugovor na kraju te sezone. Ne pričamo o davanju pika prve runde i još par solidnih igrača za Andreu Barnjanija. Ima još primera, poprilično.

Pričamo o trejdu koji se desio sa Dalasom 31. januara 2019. godine nešto pre 22 časa po srednjeevropskom vremenu.
Kristaps Porzingis se na neprijateljski naèin razišao sa Niksima (Ezra Shaw/Getty Images)
Niksi su u tom trejdu dobili Veslija Metjuza, Diandrea Džordana i Denisa Smita Juniora, a zauzvrat dali Kortnija Lija, Tima Hardaveja Juniora i Kristapsa Porzingisa.

Plan Stiva Milsa i Skota Perija bio je jasan. Porzingis je bio nezadovoljan, rekao je da sigurno neće potpisati novi ugovor te sezone i da želi da bude trejdovan.

U ovakvim situacijama želje igrača se najčešće poštuju, što nije bio problem čak ni navijačima Niksa koji su na Letonca gledali kao na boga.

Problem je bio taj što je plan uprave Niksa toliko katastrofalno realizovan će se koristiti kao primer lošeg poslovanja u svim menadžerskim školama.

Zašto je taj trejd toliko loš? Po dva trejdovana igrača sa jedne i sa druge strane nisu imali nikakvu težinu za Nikse. Uzeti su ugovori (Metjuz i Džordan) koji su isticali kako bi se očistio seleri kep.

Igrač koje su Niksi hteli da se reše bio je Tim Hardavej, igrač koji je ponikao u njihovom timu i koji je 2015. trejdovan u Atlantu – za prava na Džerijana Grenta (?!).

Hardavej je u naredne dve sezone igrao fenomenalno u Hoksima, pa su se Njujorčani odlučili da ponos ostave kod kuće i da vrate Hardaveja, tada slobodnog agenta, na četvorogodišnjem ugovoru vrednom 71 milion dolara.

Nepune dve sezone kasnije nekonstantni Hardavej bio je prvi na listi igrača na listi "za odstrel".

Nivo na kojem je Porzingis bio u trenutku trejda, iako uveliko povređen do kraja sezone, bio je miljama daleko od nivoa na kojem je u tom trenutku bio Denis Smit Junior, jedini realan igrački faktor za Nikse u tom trejdu.

Denis Smit je igrao drugu sezonu u ligi i imao je solidan učinak sa jasnim prednostima i manama, ali je bio daleko od Porzingisa.

Malo je verovatno da su Peri i Mils očekivali da će Smit nadomestiti igračke kvalitete Porzingisa i biti ono što im je potrebno, ali ipak, to su Niksi.
Durent i Irving su se odluèiji za komšijske Netse (Emilee Chinn/Getty Images)
– Smit je igrač koji je draftovan 2017. godine od strane Dalasa, na jednoj poziciji ispred Niksa.

Da, njujorška franšiza je tada izabrala Frenka Nilikinu ispred Smita, a onda je sezonu i po kasnije dovela tog istog Smita kojeg nisu hteli da draftuju kao zamenu za najboljeg igrača kojeg su imali u poslednjih pet godina.

– Vraćamo se na plan Skota Perija i Stiva Milsa. Leto 2019, otvaranje transfer roka i dovođenje slobodnih agenata.

Cilj je bio jasan – veliki broj izuzetno kvalitetnih slobodnih agenata i prednost ogromnog prostora u seleri kepu (prostor za dva maksimalna ugovora), igranje u Medison Skver Gardenu, prilika da se skoro pa propala franšiza vrati u slavne dane...

Kavaj Lenard, Kajri Irving, Kevin Durent, Klej Tompson, Demarkus Kazins, Kemba Voker, Kris Midlton, Nikola Vučević, Tobajas Heris...

Ishod? Džulijus Rendl i gomila prosečnih igrača kao što su Bobi Portis, Tadž Gibson, Vejn Elington, Markus Moris, Redži Bulok i Elfrid Pejton.

Trejd jeste bio užasan sa trenutne tačke gledišta, ali će mnogi reći da je "lako biti kapetan posle bitke" i pričati o svome skoro godinu dana kasnije.

U teoriji, taj potez uprave Niksa nije bio toliko loš, ali se na osnovu godina nemara i skandaloznih poteza moglo nagovestiti da ni ovaj epilog neće biti mnogo bolji.
Karmelo Entoni je dao sve od sebe da donese Njujorku novi, treæi prsten (Jeff Zelevansky/Getty Images)
Već smo zaključili da je dojam da su Niksi morali da dobiju bolje za Porzingisa, uključujući i dva pika prve runde koja su im poslali Maveriksi.

Da li je ponuda od Dalasa bila jedina i, ako jeste, zašto je to bio slučaj? Da li je ta ponuda koja je dobijena najbolja koja je mogla da se dobije za 24-godišnjeg igrača koji je od prve sezone dobio nadimak "jednorog" i koji je planiran kao alfa i omega tog tima.

Ako je to bila najbolja ponuda, ko je kriv za nju? Trejd Niksa i Mavsa udario je na na javnost kao grom iz vedra neba i tek posle njega se obelodanilo da je Letonac javno zatražio da ide.

Takođe, uzimajući u obzir da je Porzingis smatran klasičnim primerom "primadone", zašto je četiri godine nakon što je svima bilo jasno da Niksi imaju igrača oko kojeg može da se gradi franšiza stanje u ekipi – 29 pobeda (sezona 2017/18)?

Ali, tu nije kraj.

Već početkom 2019. se naslućivalo da će Durent otići iz Golden Stejta, dok je odlazak Kajrija Irvinga bio formalnost. Kako se sezona bližila kraju bilo je izvesno da će njih dvojica uskoro igrati zajedno.

Taj podatak došao je "kao kec na deset" nesrećnoj upravi Njujorka, koja je sve vreme planirala da potpiše ugovor sa dvojicom superstarova i da sa njima napadne titulu.
Legendarni Medison Skver Garden (Alex Goodlett/Getty Images)
Došlo je leto, počela je "pijaca", Durent (koji je pokidao ligamente i završio narednu sezonu) i Irving su otišli u Bruklin Netse.

Problem u ovoj situaciji se javlja u tome što je svima bilo jasno da je Durentu, pored igranja, najveća želja letos bila da to bude u Niksima.

Da li Niksi nisu hteli da rizikuju sa Durentom ili Kej Di nije želeo da dođe u franšizu kao što su Niksi nije potpuno jasno, ali se može pretpostaviti.

Najveći tim Njujorka posle letošnje "ispale" promenio je taktiku i odlučio da se da se osvrne letu 2021. godine, kada će ponuda slobodnih agenata biti takođe izvrsna.

Time su Stiv Mils i Skot Peri svesno rešili da naredne dve sezone suptilno tankuju, da se ponadaju da će Dalas nekim čudom biti loš i da će njihovi pikovi biti dobro pozicionirani, i da isto što nisu uspeli da urade ove godine pokušaju za dve.

Ako su to uradili zato što su ih Kajri i Kej Di odbili – ima logike. Ali, ako su to uradili zato što su oni odbili pomenuti tandem logika je sve tanja, s obzirom da bi sezone 2020/21 sigurno imali ekipu koja bi bila jedna od kandidata za titulu, a u ovom slučaju će godinu dana kasnije možda imati nešto slično.

Zanimljiva situacija desila se nekoliko dana pošto su pomenuti otišli u Bruklin. Kavaj Lenard se i dalje nećkao, dvoumio između brojnih ekipa, a Niksi su bili jedna od njih.
Kavaj Lenard je navodno "ispaljen" za sastanak sa Niksima (Vaughn Ridley/Getty Images)
Iako su šanse za dolazak u Njujork bile poprilično male, postojale su, a Kavaj je bio spreman barem za razgovor.

Lenard se odlučio za Kliperse, što niko – pa ni čelnici Njujorka – nije mogao da mu zameri. Ali, tu nije bio kraj.

Kako su tada naveli brojni američki mediji, Niksi su otkazali razgovore sa Lenardom kako ne bi "uplašili" nekog od slobodnih agenata koje su do tog trenutka doveli.

Ta odluka bi možda imala smisla da ne znamo o kojim slobodnim agentima se radi – Džulijus Rendl, Bobi Portis, Tadž Gibson, Redži Bulok, Vejn Elington i Elfrid Pejton, koji su došli na dvogodišnjeg ugovore sa timskim opcijama.

Dakle, zaključak je da su Skot Peri i Sitv Mils odustali od tračka nade dovođenja jednog od najboljih košarkaša današnjice kako slučajno ne bi ostali bez Bobija Protisa i Elfrida Pejtona.

Situacija u novoj sezoni u Njujorku nije ništa bolja od prethodne u kojo su imali 17(!) pobeda i najgori učinak u celoj ligi. Posle 11 odigranih mečeva Niksi dele začelje sa samo dve pobede i devet poraza. Igrači koji su dovedeni bili su složni pred početak sezone govoreći da protiv njih niko neće imati lak posao, da su oni "psi" i da će mnoge iznenaditi.

"Imamo 'pse'. Imamo momke koji ne odustaju od izazova i koji imaju ubilački mentalitet. To je ono što nam je potrebno. Vraćamo se 'staroj školi'. Patrik Juing, Čarls Oukli, svi ti momci. Čvrstina. Tuča svako veče, uzbuđeni smo zbog toga. To je identitet našeg tima, nikoga se ne plašimo", izjavio je Rendl, igrač koji je prethodno imao najbolju sezonu u karijeri u Nju Orleansu.

Rendl je od Niksa dobio 63 miliona dolara na tri godine, uz to da posle druge sezone postoji timska opcija. On trenutno važi za najboljeg igrača ekipe, barem na papiru, te trenutno beleži 15,6 poena, 9,6 skokova i 3,8 asistencija po meču uz 42,4 odsto šuta iz igre.

Niksi ove sezone, posle doduše samo 11 mečeva, postužu 99,5 poena po meču i od njih je gori samo Orlando.

Uz već pomenuti najgori učinak u ligi imaju i najgori procenat šuta od svih 30 ekipa sa 41,6 odsto iz igre, a zanimljivo je da su po proseku za tri na solidnoj 13. poziciji.

Skandalozno loše šutiraju bacanja sa 65 odsto, treći su otpozadi po broju asistencija, ali 16. ukupno po broju skokova.

Naspram 20,3 asistencije beleže 16,6 izgubljenih lopti po meču, dok drže četvrto mesto po broju napravljenih faulova.

Ukradene lopte su im učinak u kojem su bolji od svih ostalih i tu se nalaze na šestoj poziciji, sa 8,8 po duelu, ali su najgori po koš-razlici sa -10,8, što je i logično gledajući da su najgori u ligi po skoru.
Džejms Dolan je neretko na utakmicama svoje ekipe (Ethan Miller/Getty Images)
Malo ko ne zna lik i delo Džejmsa Dolana, najgoreg vlasnika u NBA ligi trenutno i jednog od najomraženijih ljudi u svetu sporta, barem što se tiče navijača njegove ekipe.

Dolan je dve decenije prvi čovek ekipe pod imenom Njujork Niks i neko za koga se vezuju svi uspesi i neuspesi te ekipe, koji je ujedno vlasnik hokejaške ekipe Njujork Rendžersa, ekipe koja je pandan tog sporta Niksima zbog koje Dolan trpi jednako velike pritiske od ogromne baze navijača.

Čovek koji je u više navrata pokazao da se ne razume baš najbolje u košarku i koji ima svoj muzički bend čije CD-ove mora da poklanja dugo je pokušavao da se meša u svakodnevna odvijanja u ekipi.

Najskorije Dolan je pokušao da odredi poziciju koju će Karmelo Entoni igrati dok je još bio član Niksa, te da sugeriše osobi kao što je Fil Džekson oko članova stručnog štaba.

Ovaj 64-godišnji Amerikanac, koji je biznise koje poseduje uglavnom nasledio od oca, 2017. je rekao da će odustati od mešanja u košarkaške odluke.

"Time se bave Fil (Džekosn) i Stiv (Mils). Ja radim na svojoj muzici, oni rade u košarkaškom timu", rekao je Dolan tada..

Ipak, dve godine kasnije, deluje kao da je Dolan osetio potrebnu da se bavi stvarima u kojima nije stručan i da da podršku pogrešnim ljudima po ko zna koji put.

Stiv Mils je u ekipi – što na funkciji generalnog menadžera što na funkciji predsednika – od 2013. godine. Od tada pa do sada desila se velika većina pogrešnih odluka koje su navedene u tom tekstu, uz nepomenutu sagu sa Derikom Rouzom, ophođenje prema Karmelu Entoniju i drugo.
Stiv Mils je nezaobilazni deo Niksa od 2013. (Maddie Meyer/Getty Images)
Niksi su u poslednjih 20 godina imali 12 trenera, u šta je uračunata Milsova era, a sada su na pragu nove promene, tradicionalno posle manje od dve sezone.

Mediji u SAD su preneli da se Dejvidu Fizdejlu sprema otkaz koji mu "nameštaju" Mils, Peri i Dolan gledajući njega kao krivca za loše rezultate.

Realnost kaže da se Fizdejl nije pokazao kao pravi čovek za Nikse i uopšte nije sporno da bi rastanak sa njim bila pretežno pozitivna stvar, ali da li je on suštinski problem ekipe iz Njujorka? Daleko od toga.

Era Stiva Milsa počela je 2013. godine i od tada se maltene ništa dobro nije završilo po Nikse. Verni sluga Džejmsa Dolana, kojem je očigledno izuzetno bitno da ima potpunu kontrolu, iz godine u kodinu upadao je u sve dublji "kredit" iz kojeg je sada maltene nemoguće isplivati.

Da Dolan proda ekipu i prepusti je nekom drugom vapaj je navijača Niksa duže nego što je tu samo Mils i tako nešto se može očekivati.

Ono što se može očekivati, to jest nešto što bi trebalo da je potpuno normalno, je da čovek koji je imao ključnu reč u svim neuspelim trejdovima i dovođenjima trenera dobije – otkaz.

"Ako je tim loš nekoliko godina, možda je za to kriv trener. Ako je tim loš pet ili šest sezona, to je onda do menadžmenta. Ako je tim loš 20+ godina onda je to do čoveka koji angažuje te menadžere", napisao je novinar "Ringera" Džejson Konsepsion.

Fizdej je kriv koliko su bili i Majk Vudson i Džef Hornasek. Da, zasluženo će dobiti otkaz, ali je daleko od problema koji mora najhitnije da se reši.
Ar Džej Beret je definitivno buduænost Niksa (Emilee Chinn/Getty Images)
Kako dalje i koliko su stvari crne?

Ove sezone draftovan je Kanađanin Ar Džej Beret, momak koji sa 19 godina već beleži 16 poena, 5,8 skokova, 4,1 asistenciju i 1,4 ukradene lopte uz ne baš sjajnih 41 odsto iz igre.

Uz sada već koliko-toliko iskusnog Rendla najbolji igrač Niksa ove sezone je upravo on, što govori dosta o njegovom kvalitetu, ali i o stanju Niksa.

Nilikina, miljenik navijača, je tek krenuo da dobija minute i da ih solidno koristi, Denisa Smita je prerano potpuno otpisati, dok je Kevin Noks donekle napredovao u odnosu na ruki sezonu, ali je i dalje daleko od očekivanog.

U ekipi postoji veliki broj nepotrebnih igrača koji trenutno ne donose prevagu a tek se od njih ništa ne može očekivati u budućnosti kao što su, pre svega, Bobi Portis, Elfrid Pejton, Vejn Elington...

Dobra stvar je što Mils nije napravio grešku kao sa, na primer, Noom, kojem je dao višegodišnji ugovor, već je svim pridošlicama dao ugovor na dve godine sa timskom opcijom, izuzev Rendla sa kojim je potpisan dogovor na godinu dana više.

Niksi neće biti dobra ekipa u naredne dve sezone, sve do 2021. kada će krenuti u napad na zvezde, a do tada postoji samo jedan legitiman plan rada – razvijanje mladih igrača.

Ali, pre svega, jedna stvar bi trebalo da je prioritetna, a to je preuzimanje odgovornosti tamo gde bi ona trebalo da postoji.

Luka Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: