Žoao Mutinjo, čovek koji je ostao veran Sportingu

Žoao Mutinjo je član sjajne portugalske generacije kojoj pripadaju i Nani i Miguel Veloso. Kapiten lisabonskog Sportinga može da igra na bilo kom mestu u veznom redu, a neretko se priključuje i napadu. Rođen je osmog septembra 1986. godine u gradu Portimao, na južnoj obali Portugala.

Fudbal je počeo da igra 1994. godine, u lokalnom klubu Portimonenseu, odakle je sa 14 godina prešao u Sporting.

Izvor: B92

Sreda, 02.06.2010.

03:04

Default images

U periodu od 1999. do 2004. nastavio je da napreduje igrajući za mlađe selekcije tog kluba. Sa samo 17. godina, pred početak sezone 2004/2005, tadašnji trener Žoze Peseiro prekomandovao ga je u prvi tim, za koji je nastupio na nekoliko utakmica i prikazao neobično zrelu igru za tako mladog fudbalera. Međutim, bez obzira na dobre igre, Mutinjo se ubrzo vratio u juniorski tim, za koji su tada nastupali i Nani i Veloso, a koji je u to vreme vodio trener Paulo Bento. Juniorska ekipa je te godine osvojila titulu prvaka Portugala, a Mutinjo je već tada redovno trenirao sa prvim timom Sportinga.

Početkom 2005. godine Mutinjo je dobio priliku da debituje za seniorski tim, prvo u Kupu, a potom, 23. januara i u prvenstvu. Konstantnom formom izborio je mesto u startnoj postavi i najavio blistavu karijeru. Sa druge strane, velika upornost i borbenost, kao i privrženost klubu, koje je ispoljavao na svakoj utakmici, vrlo brzo su učinile da postane ljubimac navijača Sportinga. U istom periodu pozvan je i u mladu reprezentaciju Portugala, za koju je, u naredne dve godine, odigrao 15 mečeva i postigao dva gola. Bio je učesnik i na dva EP u kojima je portugal eliminsan već nakon prve faze takmičenja. U avgustu 2005. godine debitovao je i za seniorsku reprezentaciju u prijateljskom meču sa Egiptom.

Njegove fantastične igre u završnici sezone, naročito u mečevima Kupa UEFA protiv Fejnorda i Njukasla, na kojima je bio igrač utakmice, pomogle su da se Sporting plasira u finale tog takmičenja, kao i da osvoji drugo mesto u portugalskom prvenstvu.

Naredne godine Mutinjo je odigrao svaki minut u domaćem prvenstvu i pomogao klubu da u tom takmičenju ponovi prošlogodišnji rezultat. Njegov gol, u poslednjem kolu protiv Brage, osigurao je Sportingu da, kao vicešampion, i naredne godine igra u Ligi šampiona. Mutinjo, 31. maja 2008, u prijateljskom meču sa Gruzijom, postiže svoj prvi i za sada jedini internacionalni gol. U svojoj trećoj sezoni, 19-godišnji Mutinjo je, odlaskom veterana Rikarda Sa Pinta, postao zamenik kapitena, a samo godinu dana kasnije postaje drugi najmlađi kapiten u istoriji Sportinga, odmah iza legendarnog Fransiska Strompa.

Mutinjo je postao standardan član u reprezentacije Portugala posle SP 2006 godine. Bio je deo tima koji je igrao na EP 2008 na kome je Portugal eliminisan u četvrtfinalu od Nemačke. On je tada, u premijernoj pobedi nad Turskom (2:0), bio asistent kod drugog gola, koji je postigao Meireleš.

Mutinjo je u kvavifikacijama bio standardan u timu Portugala, ali je u igru gotovo uvek ulazio sa klupe. Kapiten Sportinga u pet nastupa nije uspeo da postigne gol.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: