Rusija – Egipat 3:1 (0:0)

Reprezentacija Rusije došla je na korak do istorijskog plasmana u osminu finala Svetskog prvenstva, posle pobede nad Egiptom u prvom meču drugog kola grupe A – Egipat 3:1 (0:0).

 Fati 47(ag), Čerišev 59, Dzujba 62 - Salah 73(p)
  RUS   EGY  
  3 : 1  
KRAJ! Velika pobeda Rusije za korak ka istoriji!
Rusija zasluženo slavi i drugi trijumf pred svojim navijačima i dolazi na korak do istorije, pošto nikada od osamostaljenja nije igrala nokaut fazu Mundijala.

Domaćini sada imaju šest bodova, posle ubedljivog trijumfa nad Saudijskom Arabijom u prvom meču i može se reći da su već obezbedili istorijski plasman u osminu finala, prvi od kada se takmiče kao samostalna zemlja.

Da bi se našli među šesnaest najboljih ekipa sveta dovoljan im je i bod protiv Urugvaja u poslednjem kolu, ali se to praktično već i sada može konstatovati jer je naučna fantastika očekivati da Saudijci slave protiv 'Urusa' i Egipćana, i to veoma ubedljivo.
90' – Tri minuta nadoknade
Čeka se kraj, još tri minuta nadoknade
86' – Rusi žele i četvrti gol
Želi i Golovin da se upiše u strelce, ali previše kompikuje kada uđe u završnicu.
82' – Rusi čuvaju rezultat
Obaraju Rusi ritam kako se meč bliži kraju, igra se pretežno na sredini terena, a na tribinama slavlje uveliko traje.
78' – Egipćani ne odustaju
Trude se Egipćani da postignu još jedan gol i tako maksimalno zakomplikuju finiš meča, ali istovremeno i ostavljaju sve više prostora Rusima za kontre.
73' – GOOOOOL! Salah smanjio iz penala
Tračak nade za Egipćane pred poslednjih petnaestak minuta, pošto je glavni arbitar posle asistencije VAR ipak dosudio penal.

Odgovornost je preuzeo Salah, iako je upravo nad njim napravljen jedanaesterac, i rutinski savladao Akinfejeva – 3:1.
72' – Penal za Egipat!

Photo by Richard Heathcote/REMOTE/Getty Images
Više nego 2002. i 2014. zajedno
68' – Kasno je za Egipat...
Pokušava Trezege još jednom, ali lopta i ovoga puta odlazi pored gola Igora Akinfejeva.
62' – GOOOOOL! Rusija razbija Egipat!
Nije 'Zbornaja' ništa menjala ni posle drugog gola, nastavila je besumučno da napada, a Dzjuba napokon nagrađuje sav uloženi napor lepim pogotkom.

Divno je prevario čuvara na ivici kaznenog prostora, prijemom ga ostavio iza leđa i potom lako unutrašnjom pogodio mrežu za neopisivo slavlje na tribinama – 3:0!
59' – GOOOOOL! Rusija ima velikih 2:0!
Isplatio se Rusima ofanzivan pristup i činjenica da se nisu povukli posle vođstva, pa su već u 59. minutu uspeli u svojoj nameri.

Čerišev, koji je Mundijal započeo na klupi, a u igru ušao umesto povređenog Alana Dzagojeva, postiže i svoj treći pogodak na Svetskom prvenstvu i dovodi domaćina na korak do nokaut faze – 2:0!
Već peti autogol, još jedan do rekorda
Ve
56' – Egipćani bez završnice
Još jedna dobra situacija za Salaha. Dobio je najbolji igrač Premijer lige loptu u kaznenom prostoru, okrenuo se i šutirao, ali je ovoga puta izblokiran.
52' – Rusi žele da reše meč
Nastavljaju se napadi Rusije i posle vodećeg pogotka, ređaju se korneri, dok Egipćani i dalje ne mogu da se oporave od šoka i barem pokušaju da uzvrate.
47' – GOOOOOL! Rusija vodi!
Rusi dolaze do vođstva novim autogolom na Mundijalu! Velika šteta za Egipat!

Nije delovalo da će biti opasnosti posle centaršuta sa desnog boka, odnosno boksovanja od stane Mohameda El Šanavija, ali nesrećni kapiten Afrikanaca Ahmed Fati kači loptu posle šuta Romana Zobnina i šalje je u sopstvenu mrežu za veliko slavlje domaćina – 1:0!
46' – Počelo drugo poluvreme
Snažna poruka
Rusi su dobro uradili domaći...
Časovi istorije u komentarima B92.net
Uvek navijam protiv imperijalistièkih zemalja.Napred faraoni. (Partitan 1918, 19. jun 2018 19:47) Egipcani su bili prva drzava sa imperijalistickim oblikom vladavine (Faraon, 19. jun 2018 19:55)
Izlog butika u Sankt Peterburgu
Statistika prvog poluvremena:
Poluvreme
Bez golova u prvih 45 minuta na stadionu u Sankt Peterburgu, dobar ritam, ali ne i previše pravih prilika za pogodak. Rusi su bili opasniji na samom startu susreta, dok su Egipćani bili bliži da zatresu mrežu preko Trezegea i Salaha.
Velika borba na sredini terena
"Moderne piramide"
42' – Evo ga i Salah
Najbolji igrač Egipta u 42. minutu uspeva da dođe do malo prostora, onoliko koliko mu je inače i više nego dovoljno, i da sa ivice šesnaesterca gađa dalji ugao, iz okreta. Ipak, lopta još jednom odlazi nedaleko od stative.
38' – Rusi povratili kontrolu
U finišu prvog poluvremena domaćin je preuzeo kontrolu i počeo ponovo da napada u talasima. Najagilnije je i dalje bio Dzjuba, ali nije mogao da se izbori sa najmanje dva čuvara, koliko ih je najčešće bilo u njegovoj neposrednoj blizini.
Egipat 'stoji'
34' – Salah umalo na pravom mestu
Narednu priliku stvaraju Egipćani, posle dobrog centaršuta lopta biva prebačena na drugu stativu, ali iskusni Juri Žirkov u poslednji čas interveniše ispred Salaha na svega nekoliko metara od gola.
Internacionalne babuške

Tanjug/AP Photo/Martin Meissner
24' – Otvorena igra i šanse na obe strane
Rasplamsala se igra i zaigralo se otvoreno na obe strane. Obe selekcije izvele su nekoliko munjevitih napada, a u najboljoj situaciji bio je Artjom Dzjuba, ali je zamalo bio kratak na ivici peterca.
Lepote Rusije
U međuvremenu u Napulju...
19' – Dobar šut Čeriševa
Nastavlja Čerišev tamo gde je stao, posle dva pogotka na premijeri protiv Saudijske Arabije, sada proba sa gotovo trideset metara, ali lopta odlazi zamalo preko prečke. Dobar šut.
Dobre vesti za sve navijače Brazila
16' – Lep pokušaj Trezegea
Nedugo potom, beležimo i prvi udarac Egipćana, odnosno lep udarac Mahmuda Hasana Trezegea koji završava tik pored dalje stative, posle udarca sa dvadesetak metara.
13' – Egipćani se napokon oslobodili
Oslobodili su se 'Faraoni' pritiska posle desetak minuta igre i za kratko vreme izveli dva udarca iz ugla. Posle oba bilo je zanimljivo, pa je odbrana 'Zbornaje' morala panično da reaguje i izbaci loptu daleko iz svog peterca.
Kako ste vi zadovoljni upotrebom VAR?
Da li će se tradicija nastaviti?
9' – Nastavljaju se 'viktorije'
Ne prestaju Rusi sa atacima, uglavnom prete preko krila ili centaršutevima posle prekida, ali Egipćani, za sada, nekako čuvaju mrežu.
5' – Rusi prete, prvi korner na meču
Domaćin Mundijala krenuo je angažovano i agresivno od prvog minuta, da bi već u petom, šestom minutu mogli da stignu do ranog vođstva.

Međutim, El Šanavi zaustavlja pokušaj Aleksandera Samedova glavom, dok Denis Čerišev ne uspeva da kazni neopreznost Tareka Hameda, i ukradenu loptu pretvori u prednost.
Jasno u koga svi Egipćani gledaju
Gotova je prva runda
1' – Počeo je meč u Sankt Peterburgu!
Da li je ovo iko očekivao?
Nijangu zaslužena nagrada
Formacije:
Spektakularni muzej FIFA
Nastavljaju se iznenađenja – Senegalci šokirali Poljake!
Reprezentacija Senegala nastavila je niz iznenađujućih rezultata na Svetskom prvenstvu savladavši Poljsku u drugom meču grupe H – 2:1 (1:0).

Kao i sve, i ovaj meč mogli ste da pratite putem našeg Live bloga.

Photo by Catherine Ivill/Getty Images
Nastavljaju se iznenađenja – Senegalci šokirali Poljake!
Reprezentacija Senegala nastavila je niz iznenađujućih rezultata na Svetskom prvenstvu savladavši Poljsku u drugom meču grupe H – 2:1 (1:0).

Kao i sve, i ovaj meč mogli ste da pratite putem našeg Live bloga.
Salah efekat
Sastavi:
Rusija: Akinfejev - Žirkov, Ignaševič, Kutepov, Fernandes - Gazinskij, Zobnin - Golovin, Čerišev, Samedov - Dzjuba

Egipat: El Šenavi - Abdel Šahfi, Hegazi, Gabr, Fati - Hamed, Elneni - Trezege, Said, Salah - Mohsen

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: