Heroina XIV: Ne piše tenis bajke, piše ih Jelena Ostapenko

Letonska senzacija je heroina dana, ženskog dela Rolan Garosa, a „preti“ da bez premca bude i jedna od senzacija godine.

Izvor: M.LJ.

Subota, 10.06.2017.

23:12

Heroina XIV: Ne piše tenis bajke, piše ih Jelena Ostapenko
Getty Images

Kada na turnir dođete sa 47. mesta na planeti, ni sami ne verujete u svoje mogućnosti . Kada ne osvojite turnir dve godine, a onda dođete na Grend slem, svako kolo koje se prođe je premija

Titula? Ne, to je rezervisano sa neku drugu, ja moram još da radim da bih došla dotle – verovatno bi pomislila svaka igračica koja na turnir dođe kao Letonka koja je u polufinalu proslavila svoj dvadeseti rođendan.

Jelena Ostapenko je imala i sreće. Do finala je došla pobedivši u četvrtfinalu Karolinu Voznijacki i Timeu Bačinsku, ali na Grend slemu nije lako pobediti bilo koga.

Autsajderi se često pokažu kao „mine“ za favorite, pa se žrebovi „osipaju“ od nosilaca. Nepisano pravilo je da takvi igrači ili igračice bljesnu u jednoj partiji, a onda već u sledećem meču odigraju na svom uobičajenom nivou i ispadnu.

Jelena Ostapenko to nije uradila. Pobedila je u jednom meču protiv Čiriko sa 2–1 , pobedila u drugom protiv Monike Puig, u redu zadržala je momentum, ali posle pobede nad Curenko nije se očekivalo da će moći dalje od nekadašnje finalistkinje turnira Samante Stosur. Još jednom je sa 2–1 bila Ostapenko bolja, a onda je počela da prkosi svim pravilima jer je bila najbolja kad je trebalo i protiv Dankinje Karoline Voznijacki. „Stradale“ su do kraja turnira Bačinski i favoritkinja za osvajanje turnira Simona Halep, a Letonka je uspela da dođe do završnice.

Prvi ozbiljan rezultat od 2015. godine i to na Grend slemu, sprečila je ambicioznu Rumunku da preuzme prvo mesto od Anđelik Kerber, ali i napravila rezultat kojim se sa 47. mesta postavila ispred teniserki koje su bile najbolje na svetu. Voznijacki na primer nikada nije osvajala Grend slem trofej, iako je bila prva na svetu, a tu je i naša Jelena Janković.

Ostapenko možda sa svojih dvadeset godina koje je napunila 8. juna još nije došla do prvog mesta na WTA listi, ali je teniserka sa Grend slem peharom u svojoj vitrini. Slično je pošlo za rukom i Italijanki Frančeski Skjavone, a to je i više nego dovoljno da kao heroina Letonka obeleži čitav Rolan Garos u ženskoj konkurenciji.

Od sedam mečeva na turniru, čak pet je dobila sa 2–1 uključujući i finale. I u njemu je uspela da preokrene kada se niko nije nadao jer je Simona Halep bila ubedljiva, što je posle i rekla na konferenciji za štampu „Nisam ništa pogrešno uradila“.

Nije, ali je Jelena Ostapenko rešila da svoju bajku završi srećnim krajem. Pred početak turnira, teniserke su govorile da se barem 15 igračica bori za trofej u odsustvu Serene Vilijams. Pogrešile su, za trofej se borilo barem 47 njih i osvojila ga je baš 47. dvadesetogodišnja devojka iz Letonije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: