Nova vest
Pojedinačni sportovi

Petak, 24.08.2012.

18:36

Presuda USADA: Armstrong dopingovan

Antidoping agencija SAD (USADA) presudila je da je Lens Armstrong koristio nedozvoljena sredstva posle 1. avgusta 1998.

Izvor: B92, Beta

Autor:B92, Beta

Default images

Zbog toga Armstrong bi trebalo da ostane bez svojih sedam titula na Tur d’Fransu, koje je osvojio od 1999. do 2005. godine.

Uz to može mu biti oduzeta i olimpijska bronza iz 2000. Nadležnost da donese odluku o oduzimanju titule ima Međunarodna bicklistička unija (UCI). Armstrong je negirao da je koristio doping i ocenio da USADA "lovi veštice" bez ijednog dokaza protiv njega.

On je dobio i doživotnu suspenziju bavljenja biciklizmom. Armstrong je u penziji bio od 2005. do 2009, posle čega se vratio na stazu.

Uprava Trke kroz Francusku saopštila je da očekuje odluke "nadležnih vlasti".

"Uprava Tur d'Fransa je primila k znanju poslednji razvoj događaja između Lensa Armstronga i USADA i nastaviće da pomno prati svaki novi razvoj u ovom slučaju", navodi se u saopštenju.

"Sačekaćemo važne odluke koje će doneti vlasti nadležne za ova pitanja, pre svih USADA i UCI, pre nego što budu izneseni bilo kakvi komentari po ovom pitanju", saopštili su organizatori.

USADA ima mandat samo za teritoriju SAD, dok titule na Turu teorijski pripadaju UCI, koja je početkom avgusta osudila "grubo kršenje pravila" u istrazi protiv Armstronga i zatražila da slučaj preuzme nezavisno telo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve