Nova vest
Pojedinačni sportovi 0

21.4.2024.

18:45

Poljak Pekala pobednik biciklističke trke "Beograd-Banjaluka"

Biciklista Santik Vibateka Pjotr Pekala pobednik je 18. izdanja biciklističke trke "Beograd – Banjaluka".

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
TRKA BG/BL

On je u posljednjoj etapi od Doboja do Banjaluke odbranio majicu u bojama Republike Srpske, dok je na cilju u Banjaluci najbrži bio Radoslav Fratčak iz Vostera.

Fantastično izdanje trke je dobilo veliko finale. Veliki broj gledalaca od starta u Doboju, duž autoputa "9. januar", te na cilju u Banjaluci, dali su odličan šlagvort za krugove u najvećem gradu Srpske. 

Grupa od skoro 150 biciklista kompaktna je stigla u krugove, a na kraju je najviše snage imao Fratčak koji je bio za nijansu brži od Filipa Fortina (Moloja Pušbajkers) i Davidea Toneatija, člana Astane. 

Ipak, najjviše zadovoljstva imali su momci iz Santik Vibateka koji su odneli i timsku pobedu, a kao pojedinac ovaj put iskočio je Pekala. Poljski biciklista odradio je fantastičan posao na trećoj etapi, a poslednjeg dana je prilično rutinski sačuvao ukupnu pobjedu.

"Ovo je ostvarenje mog sna. Bilo je fantastično iako je trka bila vrlo teška. Bio sam svestan da sam blizu cilja nakon jučerašnje pobjede, ali nismo smeli da se opustimo do samog kraja", rekao je Pekala.

TRKA BG/BL

On je pored majice u bojama Srpske kući poneo i plavu jer je dominirao na brdskim ciljevima tokom sve četiri etape.

Pomoćnik ministra za sport Mario Đuran belu majicu namenjenu najboljem mladom vozaču obukao je Jaki Maroltu iz slovenačke Save, dok je crvenu majicu za najboljeg sprintera na grudima odneo Albert Gateman iz ekipe Benoti. 

Velike zasluge što je bio pravi praznik u Banjaluci idu na račun predsednika Skupštine grada Banjaluka Ljube Ninkovića.

"Uživao sam tokom krugova koje su biciklisti vozili ulicama našeg grada i još jednom se uverio da je ova trka nešto što treba Banjaluci i Republici Srpskoj, kao i jačanju naših veza sa Srbijom. Veliki broj naših sugrađana na cilju govori da je trka jedan od simbola Banjaluke", naglasio je Ninković.

Direktor trke Vladimir Kuvalja srećan je što je prethodnih pet dana proteklo u najboljem redu i naglasio da je ovaj događaj pokazao koliko je veliki.

"Uopšte nije bilo lako organizovati sve na ovakvom nivou, ali smo uspeli zahvaljujući predanom radu mog tima. Naravno, ništa ne bi bilo moguće bez velike podrške institucija Srbije i Republike Srpske, resornih ministarstava, kao i gradova kroz koje trka prolazi. Srećan sam što iz godine u godinu imamo više opština koje žele da budu domaćini starta i cilja. Već sada se okrećemo planovima za iduće izdanje trke pošto je ovo vrlo kompleksan događaj i, da tako kažem, 'živ' tokom svih 365 dana", naglasio je Kuvalja.

Podeli:

Komentari 0

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu