Zašto je Marej dobio više novca od Jokića?

Džamal Marej je dobio novi ugovor od Denver Nagetsa, kojim je postao plaćeniji čak i od Nikole Jokića, jedinog Ol-stara ekipe.

Izvor: Luka Nikoliæ

Ponedeljak, 01.07.2019.

13:40

Zašto je Marej dobio više novca od Jokića?
Photo by Matthew Stockman/Getty Images

Marej se dogovorio sa Nagetsima oko petogodišnjeg ugovora vrednog 170 miliona dolara, čime je "zasenio" Jokićev ugovor potpisan prošlog leta i vredan 146,5 miliona.

Kanađaninov ugovor će stupiti na snagu tek od sezone 2020/21, kada će Jokić ući u treću godinu svog ugovora.

Ono što je mnoge zaintrigiralo je to kako je Marej, koji je objektivno dosta lošijih igrač od Jokića, dobio "jači" ugovor?

Razlog toga je upravo to što će Marejev ugovor krenuti narednog leta, to jest dve godine kasnije od Jokićevog, i na njega će uticati porast u "seleri kepu" koji je iz godine u godinu sve veći i veći. To znači da u Jokićevo "vreme" jednostavno nije bilo mogućnosti da dobije više novca nego sada, s obzirom na ograničenja koje imaju sve franšize.

Inače, s obzirom da su obojica dobili maksimalne moguće ugovore u datom trenutku, oni će uzimati po 25 odsto od ukupnog budžeta tima, ako ne računamo mogućnost Denverovog odlaska u "porez na luksuz".

22-godišnji plejmejker je mogao da bude član "Derik Rouz pravila", koje bi mu donelo dodatan novac i uzimanje čak 30 odsto ukupnog budžeta tima, da je dobio neku od nagrada (MVP, član tima sezone, defanzivni igrač godine..) prethodne sezone.

Tako nešto je pošlo od ruke našem Nikoli, ali godinu dana nakon što je potpisao ekstenziju svog ruki ugovora.

Ta formula se koristi i prilikom dodele popularnih "supermaks" ugovora, koji su, u principu, omogućavanje igračima da budu vlasnici 35 odsto ukupnog budžeta ekipe sa kojom su već bili, iako nisu članovi lige 10+ godina.

Da mu je novi ugovor sledovao ove godine momak iz Sombora bi inkasirao značajno više novca, ali prava naplata rada i truda za reprezentativca Srbije tek predstoji 2023. godine kada će moći da, potencijalno, potpiše najveći ugovor u istoriji košarke (ukoliko bude član tima sezone ili slično, potpiše ugovor sa ekipom sa kojom je proveo prethodnu sezonu itd.), zbog, pre svega, značajnog povećanja "seleri kepa" koje nas očekuje.

Takođe, na ova dva ugovora su mogle da utiču i pozicije na draftu. Podsetimo, Jokić je 2014. godine biran kao 41. pik, a Marej 2016. kao sedmi pik. Kanađanin je zbog toga bolje prošao finansijski jer mu je, kao članu prve runde drafta, obezbeđen bolji ruki ugovor, ali je Jokić mogao, da je bilo potrebe i prostora, ranije da "oseti" tržište i da obezbedi sebi bolji ugovor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: