Nova vest
Košarka 17

13.4.2024.

10:55

Neverovatne pobede i šokantni porazi – neuspeh ili realna slika crno-belih u Evroligi

Košarkaši Partizana su u sezoni 2023/24 učešće u Evroligi završili posle 34 kola.

Srđan Novaković
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Zvuči malo paradoksalno, jer Partizan je prošle sezone kada su samo osam klubova nastavljala takmičenje u Evroligi uspeo da se plasira, a sada kada deset klubova nastavlja takmičenje je ostao za dlaku van toga.  Crno-beli su na kraju završili ovu sezonu Evrolige na 1. mestu sa učinkom od 16 pobeda i 18 poraza. 

Istina crno-belima je za to pa kada se pogleda konačna tabela Evrolige nestojala jedna pobeda, možda malo sreće i pemeti u odsutnim trenucima, ali vreme se ne može vratiti.

Partizan neki će reći podbacio neki će reći da je ovo realno stanje stvari, ali Evroliga je ove sezone jača nego prošle sezone. Dosta ekipa je podiglo budžet i veoma je teško ubaciti se među sada deset najboljih timova u Evropi. 

Vredno pomena u ovoj sezoni Evrolige su navijači Partizana. 

Grobari su ove sezone i više nego prošle sezone napunili Arenu, koja je gotovo na svakoj utakmici bila popunjena do poslednjeg mesta i zato su zasluženo ponovo proglašeni za najbolje ili zvanično Partizan je najgledaniji tim u Evroligi sa prosečnom posetom od 19.916 navijača u najvećoj dvorani na Balkanu. 

Ali da se sada mi vratimo na početak sezone, da se prisetimo i ponovimo kakav je bio Partizanov put u Evroligi. 

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Posle pa možemo reći turbulentog prelaznog roka, gde je Partizan bio nadomak dovođenja Nikole Mirotića, koji zbog nerazjašnjenih razloga nije pojačao crno-beli tim. U Partizan su stigli NBA pojačanja poput Frenka Kaminskog i Pi Džej Doužera, koji kad se sve sabere ipak nisu uspeli da nadomeste odlazak Matijasa Lesora i Dantea Egzuma. 

Sem njih dvoijice u klub su stigli i Mateuš Ponjitka, Ognjen Jaramaz i onda u toku sezone Bruno Kaboklo i Džejlin Smit.

Solidan start 

Ovu sezonu Evrolige Partizan je otvorio u Tel Avivu u dvorani Menora Mevtahim protiv Makabija, gde po tradiciji teško dolazi do pobede. Tako je bilo i sada, pa je Partizan glatko poražen od "ponosa Izraela" sa 96:81, tako da crno-beli tog petog oktobra 2023. godine su sezonu počeli sa porazom. 

I tu se može reći da Partizan nije imao sreće, jer je on jedini tim koji je stvarno gostovao Makabiju, jer su posle usledila ratna dešavanja u Izraelu, pa se ekipa iz Tel Aviva u nastavku sezone igrala u Beogradu. 

Nisu grobari dugo čekali na prvu pobedu. Sada za razliku od prošle sezone prvi trijumf upisali u drugom kolu, kada su u bili bolji od ekipe Asvela sa 88:62. Već je tu bilo jasno da će francuska ekipa teško doći do pobede i da će ove sezone biti na dnu tabele Evrolige. 

Posle dva gostovanja usledilo je i prva utakmica u Areni. Protivnik veoma atraktivan, Rožer Grimau je sa ekipom Barselone stigao u Arenu, koja je dupke puna dočekala ovaj derbi trećeg kola Evrolige. 

Nije Partizan mogao da se tada suprostavi ipak dosta snažnijoj ekipi iz Katalonije, koja je na kraju možemo reći rutinski slavila u Beogradu (83:92). Ekipa Barselone je kada se sve sagleda možda i najlakše od svih odnela pobedu iz Srbije, a nije bilo puno timova koji su izlazili iz Arene kao pobednici u ovoj sezoni. 

Usledilo je gostovanje u Pireju, gde je Partizan odigrao veoma dobro i tek posle produžetka bio poražen od Olimpijakosa sa 98:94, uz neke čudne sudijske odluke. 

Pobeda u derbiju, opet drama protiv Baskonije

Došao je red i na prvi evroligaški derbi.

Partizan je bio domaćin ove utakmice u gde je u prvom delu utakmice imao dvocifrenu prednost, ali su se crveno-beli vratili u trećoj deonici i poveli na zaprepašćenje navijača Partizana sa 12 poena prednosti pred start poslednje deonice. 

Vodila je Zvezda do polovine poslednjeg kvartala, ali je onda usledio preokret Partizan i na kraju pobeda crno-belih sa 88:86. 

Pobeda u derbiju je dala krila Partizanu za uvek nezgodno gostovanje ekipi Baskonije. Svi znaju kako je Partizan doživeo poraz u prošloj sezoni, zato su svi sada bili spremni da se iskupe za taj neuspeh. 

Vodila je malo Baskonija, malo Partizan, ekipe su se dosta smenjivale u vođstvu, ali kada je došao poslednji minut tada crno-beli opet nisu imali sreće. Lopta u poslednjem napadu je došla do Milera-Mekintajera koji je promašio trojku, ali je lopta upala u ruke Monekeu nad kojim je onda napravljen faul i koji je sa linije penala doneo pobedu svom timu 84:83.

Ponovo je Partizan u svojoj dvorani priredio navijačima pravi rolerkoster emocija. 

Utakmica protiv Fenerbahčea je bila veoma dramatična sa puno preokreta, ali sa pobedom crno-belih posle preokreta, jer su u trećoj četvrtini imali minus od 14 poena razlike, ali su na kraju došli do pobede sa 85:84. 

Za razliku od prošle sezone Partizana sada u osmom kolu nije uspeo da slavi u Minhenu i da iskoristi ponovo odličnu posetu svojih navijača u Nemačkoj, Bajern je slavio sa 94:85.

Spektakli protiv PAO, Monaka i Armanija

Partizan je posle poraza od jednog slavio protiv drugog Nemačkog kluba. Alba je u Areni preslišana sa 89:74. 

I posle poraza od Efesa 100:94 koji se desio zbog očajno odigrane poslednje četvrtine, u kojoj je Partizan primio 36 poena, usledila su tri spektakla u Areni.

Prvi je bio neverovatan. Prema mnogim rečima pred najboljoj atmosferi, Partizan je posle produžetka bio bolji od Panatinaikosa sa 92:87 uz 23 poena Zeka Ledeja, iako su crni-beli na polovini četvrte imali minus deset poena razlike. Ova utakmica imala i drugu konotaciju, jer je ovo bio prvi meč koji je Matijas Lesor odigrao protiv svog nekadašnjeg kluba. Pa je zbog toga ova utakmica dobila i emotivni deo. 

Na krilima te pobeda u Areni su pali i Monako takođe posle produžetka rezultatom 89:85, dok protiv Armanija koji je na toj utakmici bio bez Nikole Mirotića, Partizan je lakše izašao na kraj, jer je tu utakmicu dobio sa 82:69. 

Pobede na strani i treće mesto 

Polovina decembra meseca je definitivno bio najbolji period sezone ekipe Partizana. Posle tri pobede kod kuće taj niz se nastavio i na strani. 

Prvo je savladana rutinski ekipa Žalgirisa u paklu dvorane u Kaunasu 93:85, a onda posle velika borbe i ekipa Valensije 72:67, da bi posle tih pet pobede u nizu Partizan skočio na treće mesto tabele Evrolige. 

Real najavio krizu, poraz u derbiju

Partizan je posle ovih pobeda otišao na gostovanje ekipi Real Madrida koju su prošle sezone zamalo eliminisali u plej-ofu Evrolige. Ali ne vredi pričati o tome, kada se sve maltene zna. 

Crno-beli sada u Madridu nisu imali šanse, pa su od favorizovanog rivala poraženi sa 91:75. 

Posle toga se nastavio neslavan niz, jer je Virtus uspeo da nanese prvi poraz Partizanu 75:77 na domaćem terenu još od Barselone u drugom kolu Evrolige. 

Pobeda nad Asvelom je malo ublažila rane za novu "večiti" derbi.

Partizan je novi susret sa Crvenom zvezdom loše počeo, pa u tom ritmu je nastavio gotovo celu utakmicu. Na poluvremenu je gubio sa 21 razlike, dok je u drugom delu utakmice uspeo da malo smanji razliku, ali nije mogao da izbegne poraz koji je na kraju iznosio 88:72. 

Pobede u Areni, glatki porazi na strani

Usledio je period sezone, gde je Partizan uspeo da se oporavi od poraza u derbiju, pa je na svom terenu uspeo da prvo savlada Makabi posle novog preokreta. Crno-beli su u drugoj četvrtini gubili sa 23 razlike, na poluvremenu su uspeli da taj minus svedu na 16 razlike. A totalni preokret je usledio u poslednjoj deonici kada je Partizan prvi put poveo i na kraju došao do pobede od 88:79. 

Pre toga je Partizan igrao u Istanbulu i posle dobrog prvog poluvremena gde je vodio sa pet razlike protiv Fenerbahčea, u drugom delu meča se desio sunovrat i svega 12 ubačenih poena u poslednjoj deonici za poraz od 91:76. 

Posle epske pobede nad Makabijem, Partizan je sa dosta samopouzdanja otišao u Atinu, gde je igrao protiv Panatinaikosa, gde se tokom većeg dela utakmice dobro držao, ali je na kraju poklekao i opet zbog loše igra u finišu meča izgubio utakmicu, gde nije igrao loše. 

Potom je u Areni savladan Žalgiris predvođen novim trenerom Andreom Trinikijerijem, koji je ponovo dobio jedan gromoglasan aplauz navijača. Žalgiris je dobro počeo utakmicu, gde je imao deset poena prednosti, ali je Partizan uspeo da se vrati i na kraju pobedi sa 81:72.

Bez uspeha u Monaku i Bolonji, trojka Franciska 

Nadali su se grobari da Partizan može do jednog brejka pred dva gostovanja u Monaku i Bolonji, ali četa Željka Obradovića se u Beograd vratila praznih ruku. 

Prvo je u Kneževini bila bez šansi protiv ekipe Saše Obradovića koji su bili željni osvete posle poraza u Beogradu. Tako su crno-beli ovu utakmicu izgubili sa 85:70.

I onda Bolonja. I dalje nekima nije jasno kako je Partizan uspeo da izgubi taj meč. Gotovo celu utakmicu cu crno-beli bili u igri, vodili imali kontrolu meča, ali ipak posle nekih loših poteza Italiju su napustili bez pobede. Možda je taj poraz bio jedan od onih koji nisu trebali i nisu smeli da se dese. 

Na svu muku došao je meč protiv Bajerna. Bolna tačka svakog navijača Partizana, i dalje je nekima u glavi taj poslednji napad, koji crno-beli nisu dobro odigrali, dok je pre toga usledila trojka Silvana Franciska, za na kraju poraz od 79:78. 

Nepromišljenost u Milanu, stotka Efesu

Kao što je u Istanbulu Partizan primio stotku od Efesa, tako je on sada u Beogradu uzvratio istom merom. Turski tim je došao sa novim trenerom, i željan pobede koja bi ga približila krajnjem cilju koji je bio plasan u plej-in, što im je pošlo za rukom, ali u to niko nije verovao posle poraza od Partizana 100:90. 

Neverovatno! To je prava reč koj0m se može opisati poraz u Milanu. Partizan je isto kao u Bolonji imao sve u svojim rukama, držao se i vodio, ali onda je Šabaz Nejpir i Nikola Mirotić svojim trojkama doveli Armani do prednosti. Opet Partizan nije se dobro snašao u poslednjem napadu, koji je Zek Ledej nespretno završio, tako da su crno-beli na kraju poraženi u Milanu sa 85:83. 

Nije Partizan imao šta da traži posle onakvog poraza od Milana, Barselona je lako izašla na kraj sa crno-belima u Blaugrani. 

Ipak da i dalje im nade da Partizan se na kraju ipak nađe u plej.inu dala je pobeda protiv Baskonije u Areni od 87:83, utakmica koju su crno-beli morali da dobiju. 

Neslavan kraj evroligaške sezone 

U finiš sezone Partizan je ušao sa izglednim šansama da se nađe u plej-inu, ali na kraju od toga nije bilo ništa. 

Prvo je pred sigurno najvećem broju navijača u Areni, Partizan poražen od Real Madrida, iako je većim delom utakmice bio ravnopravan rival na terenu, ali loš period igre u trećem periodu je uslovio da Madriđani slave u Beogradu i tako obezbede prvo mesto posle ligaškog dela Evrolige. 

A onda su šanse za plej-in pale u vodu posle poraza od Olimpijakosa.  

Partizan je možemo reći izgubio dobijenu utakmicu, gde je Olimpijakos napravio preokret u drugom delu meča. Nešto slično kao i protiv Reala, Partizan je imao pad koncentracije u poslednjem periodu, a Olimpijakos je to iskoristio i na kraju došao do veoma važne pobede, dok je Partizan ostao sa teoretskm šansama da se nađe u plej-inu. 

Crno-beli jesu na poslednje dve utakmice upisali pobede protiv Albe i Valensije, ali to nije vredelo, jer se neki drugi rezultati nisu poklopili i tako je Partizan na kraju ovu sezonu Evrolige završio na 11. mestu. 

Podeli:

Komentari 17

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 17

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu