Nova vest
Košarka 12

4.4.2024.

10:55

Uvek su najteže unapred dobijene utakmice

Pred košarkašima Partizana nalazi se u ovom trenutku najbitnija utakmica u sezoni.

Srđan Novaković
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Crno-beli će u sklopu 33. kola Evrolige gostovati ekipi Albe u Berlinu (20.30). I za ovaj susret računica je jasna, Partizan mora da slavi u prestonici Nemačke ukoliko ima nameru da ostane u šansi za plej-in.

Posle poraza od Olimpijakosa, ne zavisi sve od učinka izabranika Željka Obradovića. Naravno da Partizan mora da pobedi Albu, ali isto toliko je bitno da i ekipa Anadolu Efesa izgubi jednu od naredne dve utakmice.

Ekipa iz Istanbula ima pobedu više od crno-belih, a prednost ekipe iz Beograda je ta što imaju bolji međusobni skor, tako da u slučaju istog broja pobeda, prednost će imati Partizan. Pošto Efes u ovom kolu gostuje ekipi Fenerbahčea, gde neće biti favorit jer i timu Šarunasa Jasikevičijusa se bori za što bolji plasman u plej-ofu, pa je za očekivati da bi na tom meču mogla ekipa Efesa da se oklizne.

Da se vratimo Partizanu. 

Posle tragičnog poraza od Olimpijakosa u prošlom kolu, košarkaši Partizana su imali veoma nezgodno gostovanje ekipi Budućnosti u ABA ligi koja je bila direktna borba za drugo mesto posle ligapškog dela regionalnog takmičenja. Partizan je taj meč zasluženo dobio, što ekipi može dati veliku dozu samopouzdanja pred odlučujuće utakmice u Evroligi. A za ovakav meč kakav je protiv Albe je itekako potreban. 

Iako mnogi misle da će Partizanu biti lako u Berlinu, mogli bi da se prevare. Jesu crno-beli favoriti na ovom meču, gledano iz svakog ugla, ali uvek su najteže utakmice one koje su unapred dobijene. Ali ako Partizan bude imao malo svojih crnih minuta, koje su ga koštale pobede protiv Olimpijakosa, trijumf u Berlinu je izvestan. 

Partizan ove sezone nema dobar učinak pobeda u gostima, crno-beli pred ovo možda poslednje gostovanje u Evroligi. Od 16 utakmica koliko se igralo na raznim terenima u Evropi, Partizan je slavio na smo tri, to su bili u Lionu, Valensiji i Kaunasu, dok se svi navijači nadaju da bi četvrto moglo biti u Berlinu. 

Sofascore

Crno-beli se poslednji put nisu najbolje proveli kada su gostovali u Uber (bivša Mercedes-benc) hali. To je bilo na startu prošle sezone Evrolige, što je bila prva utakmica Partizana u ovom takmičenju posle skoro deset godina. Crno-beli su taj duel lagano izgubili sa 100:84, što je bio jedan od ubedljivjih poraza u toj sezoni. 

Ali sada je situacija potpuno drugačija i verujemo da će u četvrtak oko pola 11 na semaforu biti sasvim dručiji ishod. 

Dvorana u Berliu bi na ovom meču trebala biti ispunjena do poslednjeg mesta, a košarkaši Partizana će imati veliku podršku koja im može biti od velike pomoći kako bi došli do veoma bitne pobede. 

Partizan u punom sastavu

Posle određenog perioda, tačnije od meča sa Barselonom Partizan će biti kompletan za jedan evroligaški okršaj. 

Posle meča u Blaugrani Zek Ledej je napustio ekipu i momentalno je otišao u SAD, kako bi bio uz svoju porodicu, koja je doživela veliki udar posle smrti oca košarkaša Partizana. Zek je tako propustio utakmice protiv Baskonije, Reala i Olimpijakosa, a krilni centar crno-belih je od velike važnosti za igru Partizana i ne samo za igru, već i za atmosferu u svlačionici. Kao jedan od igrača sa najvećim stažom u ekipi njegove reči sigurno imaju određenu težinu.

Probao je Željko Obradović da na mečevima kada nije bilo Ledeja to kompenzuje sa Kaminskim i Kaboklom na terenu. I to je funkionisalo pogotovo na meču protiv Baskonije, dok na utakmicama protiv Reala i Olimpijakosa je imalo uticaja, ali na kraju nije donelo pobedu. 

Koliko Ledej znači ekipi Partizana videlo se na meču u Podgorici, gde je Ledej bio najefikasniji sa 22 poena, i to je trojka košarkaša iz Dalasa bila presudna da se crno-beli vrate trijumfalno iz Podgorice. 

ABA/Buducnost VOLI/Filip Roganovic

Sada će Obradović imati sve igrače na raspolaganju, a sa Ledejom u sastavu imaće više kombinacija, pošto je Zek na nekim utakmicama igrao i svih 40 minuta, možda će ponovo imati najviše minuta i u Berlinu. 

U tim se vraćaju Jaramaz i Smit, koji mogu biti od pomoći treneru Obradoviću na ovom meču, pogotov Ognjen koji je u ovoj sezoni imao nekoliko zapaženih uloga na nekim utakmicama.  A pošto je Smit igrao u ekipi iz Berlina jasno da je njegovi saveti mogu biti od koristi. 

"Znamo koliko nam je važna utakmica i nadam se da ćemo biti na nivou koji je potreban da bismo pobedili... Nema više vraćanja na ono što je iza nas. Znamo da mnogi timovi imaju šanse, naša sreća je i da negde zavisimo od nas samih. Treba da se pripremimo i da utakmicu odigramo na najbolji mogući način", rekao je Obradović.

Ovo je utakmica gde svi košarkaši Partizana moraju biti na najvišem nivou. 

Raduju partije i Džejmsa Nanelija, kao i Frenka Kaminskog i Pi Džeja Doužera na gostovanju Budućnosti. Pogotovo se to odnosi na Nanelija, koji je imao nezgodnu povredu ramena koja ga je ostavila van terena na određeni period i od koje se nije lako oporaviti. Međutim partija od 15 poena u Podgorici uliva nadu da bi Naneli u Berlinu mogao biti onaj iz svojih najboljih dana.  

Alba nije za potcenjivanje 

Klub iz Berlina je odavno izgubio sve šanse da se nađe u bilo kakvoj priči za plej-in. Još jedna sezona kako je tim iz Nemačke na dnu tabele, gde nema neke respektabilne rezultate. 

Iako su poslednji trijumf u Evroligi imali još 25. januara kada su na svom terenu savladali Crvenu zvezdu, skoro nijedna ekipa se nije prošetala Berlinomi lagano došla do pobede. Kažem skoro jer je jedino Makabi bio nemilosrdan protiv Albatrosa, koje je dobio sa 106:71. Od tada Albu su dobijali Monako i Real Madrid, ali su do tog trijumfa morali dobro da se oznoje. 

Ekipu koju sa klupe predvodi Izrael Gonsales, krasi jedna brza i slobodna igra. Španski trener dao je svojim igračima odrešene ruke. Alba često svoje napade rešava dosta brzo, vole igru u tranzicji, što će biti jedan od zadataka za košarkaše Partizana da to što je moguće više uspore. 

"Kad se priča o Albi, nekoliko stvari je bitno. Pod broj jedan, da zavise mnogo od tranzicione igre, da su u tom delu najopasniji i treba da vodimo računa da ih zaustavimo. To znači da kontrolišemo napad i da ne dozvolimo dobre procente šuta, pre svega za dva poena, u tranziciji. To je prvi neki faktor o kojem treba da vodimo računa", rekao je Obradović novinarima u Beogradu.

Svetski prvak sa Nemačkom Johanes Timan je jedan od vođa ove ekiše, ne treba zanemariti i Luisa Olindea, kao ni gorostasnog Kalifu Kumađea, sa kojim Alba voli da igra zonsku odbranu. 

U ekipi je i iskusni Met Tomas, dok u poslednje vreme Markus Hermanson koji u svojim rukama ima veliki broj utakmica nije za podsenjivanje. Velika prednost za Partizan je ta što najverovatnije na terenu neće biti Proćide i Spanjola, dok njihove minute bi trebalo da pripadnu Braunu i Janiju Vecelu. 

Alba je jedna od najslabijih odbranbrenih ekipa, jer u proseku primaju 86,4, dok sa druge strane protivnicima ubace 76 poena, što je najslabiji procenat od svih ekipa u Evroligi. 

Što stavlja u dobar položaj košarkaše Partizana u ovoj veoma bitnoj utakmici. 

loader

Podeli:

Komentari 12

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 12

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu