Udovičić za B92: "Verovali smo jedni u druge"

Srpska vaterpolo reprezentacija je na tek završenom Svetskom prvenstvu održanom u Rimu osvojila zlatnu medalju, pobedivši u finalu Španiju posle boljeg izvođenja peteraca.

Selektor vaterpolo reprezentacije Dejan Udovičić je u intervjuu za B92 govorio o tome kako je izgledalo pripremiti ekipu za nastavak takmičenja, posle uvodnog poraza upravo od Španije koja je posle savladana u finalu. Udovičić je pričao i o tome kako će ova zlatna generacija moći da se takmiči i u narednom olimpijskom ciklusu, kao i o tome šta se promenilo u pristupu igrača prema nacionalnom timu.

Podeli

Dejan Udovičić je rekao kako je u reprezentaciji Srbije od samog početka bilo prisutno samopouzdanje, uprkos početnom porazu od Španije.

Mi smo uvek verovali da možemo da pobedimo, još od prve utakmice sa Španijom. Došli smo na prvenstvo u jednom dobrom ritmu, posle Mediteranskih igara i turnira u Mađarskoj gde smo na oba takmičenja bili prvi“, rekao je selektor.

Udovičić je objasnio kakav pristup igri i radu su igrači imali na putu do finala, uključujući i samo finale.

Poslednja četiri minuta protiv Španaca desilo se pomračenje, u momentu kada smo vodili sa 8:7, imali igrača više kao i situaciju za 9:7 koju nismo iskoristili. Onda smo odigrali najgora četiri minuta za ova dva meseca koliko smo bili zajedno. Posle druge utakmice, kada smo pobedili Kazahstan i kada smo videli da je Rumunija pobedila Italiju i da ćemo verovatno igrati protiv Italije, nije nam bilo ništa čudno. U tom momentu smo se možda i poistovetili sa košarkašima koji su u Indijanapolisu 2002. godine na Svetskom prvenstvu u četvrtfinalu igrali protiv Amerikanaca. Mi smo rekli „što da ne“. Mislim da je presudni momenat bila priprema za utakmicu protiv Italijana i prve dve četvrtine kada smo shvatili da možemo da igramo protiv bilo koga i da bukvalno samo od nas zavisi“, rekao je Udovičić.

Udovičić nije imao odgovor na pitanje šta je potrebno da bi se osvojilo zlato i na predstojećim Olimpijskim Igrama u Londonu, ali je istakao da je ova zlatna generacija stvorena za duži period i da će igrati zajedno i posle 2012. godine.

Nemam odgovor na to pitanje. Iako do Olimpijskih Igara ima dosta vremena, one su bukvalno prekosutra. Bitno je istaći da je ova reprezentacija napravljena za četvorogodišnji ciklus i da je većina igrača, njih 80%, u mogućnosti da igra i u sledećem olimpijskom ciklusu. Mislim da je to pun pogodak i da će to biti prednost iz godine u godinu za našu reprezentaciju“, smatra selektor Srbije.

Prvi stručnjak naše vaterpolo selekcije veruje da ima mesta za napredak i da će situacija sada biti teža pošto će protivnici Srbije ubuduće imati drugačiji pristup kada budu igrali protiv naših vaterpolista.

Mislim da je osnova omogućiti normalne uslove za rad, omogućiti normalnu atmosferu posle ovolikog uspeha. Ostati na zemlji, s obzirom da će nas svi gledati drugim očima i pripremati se za nas daleko ozbiljnije i kvalitetnije. Sigurno će svi želeti da nas sklone sa ovog mesta na kojem jesmo. Sigurno da ima mesta za napredak u igri i mi ćemo raditi na tome da vidimo šta i kako. Uz reprezentaciju koja je bila ovde i par igrača koji su igrali na Univerzijadi u Beogradu, imamo spisak od 21 – 22 igrača koji objektivno konkurišu sa punim pravom za prvih ili poslednjih 13 za Olimpijske Igre u Londonu“, rekao je Udovičić.

Selektor Srbije je objasnio da je u reprezentaciji stvorena gotovo porodična atmosfera, gde svi igrači imaju poverenja jedni u druge i da je to bio jedan od ključnih faktora za veliki uspeh ostvaren na Svetskom prventvu u Rimu.

Svako naredno takmičenje je bitno, ali bez obzira na rezultat koji smo sada ostvarili, moje mišljenje se ne bi promenilo i da smo prošli lošije. Mislim da smo našim prilazom svemu, još od maja meseca kada smo se okupili, promenili pogled na vaterpolo reprezentaciju u Srbiji i na sve ono što nas je činilo pre i što će nas činiti ubuduće. Mislim da su momci napravili takav odnos da jedan u drugog imaju poverenje, da imaju poverenje u nas. Predano se radilo i verovalo se u ono što se radi. Moram da istaknem da nam je dodatnu snagu davala negativna slika i stav prema nama. Potcenjivački stav i nevera u ono što smo radili. Kažem hvala i njima jer su nam dali dodatnu energiju i ovo je i njihov uspeh“, rekao je Udovičić.

Udovičić je dodao da vaterpolo reprezentacija ima veliku pomoć od države, ali da bi svakako bilo potrebno uložiti u infrastrukturu i u nove bazene, kako bi i plivači imali priliku da se što bolje razvijaju i pripremaju za takmičenja.

Mi stvarno imamo veliku pomoć od države i tu nismo zaboravljeni. Potrebna nam je infrastruktura i ne može sve da se završi preko noći, potrebno je vreme. Moramo da budemo svesno da ako hoćemo da imamo nešto prekosutra i da nam nešto bude bolje tada, da o tome treba da mislimo već danas. Potrebni su nam kvalitetni bazeni i uslovi u tom smislu, ne samo za nas, već i za plivače. Videli ste i sami da je Nađa (Higl) napravila planetarni uspeh koji apsolutno niko nije očekivao i koji možete da uporedite sa nama. Čavić je na svetskom nivou, on je iz jedne druge priče“, smatra Udovičić.

Za kraj, selektor Udovičić veruje da je Srbija ponovo postala „Zemlja svetskih šampiona“.

S punim pravom i moja lična želja je da se vrate oni bilbordi „Dobrodošli u zemlju svetskih šampiona“, ne zbog mene ili zbog stručnog štaba već zbog ovih momaka i zbog Srbije koja ima pravo da se diči svojim vaterpolistima, plivačima i plivačicama“, zaključio je Udovičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.