Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 22.04.2021.

14:52

Nova LŠ od 2024. po ukusu bogatih – 100 utakmica više!

Usred "potresa" koji je izazvalo osnivanje i brzi "nokaut" Superlige, UEFA je saopštila kako će izgledati reformisana Liga šamiona od 2024/2025.

Izvor: B92

Autor:B92

Nova LŠ od 2024. po ukusu bogatih – 100 utakmica više!

UEFA je pre nekoliko meseci najavila novi format svog elitnog takmičenja koji je umnogome uslovljen željama najbogatijih klubova iz najjačih svetskih liga.

Ključna promena je povećanje broja učesnika sa 32 na 36 timova, što će svakoj ekipi doneti četiri utakmice više u prvoj fazi nego u aktuelnom obliku.

Kvalifikacije će i dalje biti otvorenog tipa, a učešće klubova zavisiće od plasmana u nacionalnom prvenstvu u prethodnim sezonama.

Što se tiče dodatna četiri mesta u LŠ, ona će biti popunjavana na osnovu tri različita kriterijuma:
* 1 – mesto za trećeplasirani tim iz zemlje koja je peta na UEFA rang-listi.
* 2 – šampionu prvenstva sa najvećim koeficijentom među šampionima koji se nije plasirao direktno u LŠ.
* 3 i 4 – za dva kluba sa najvećim koeficijentom koji se nisu automatski kvalifikovali u grupnu fazu LŠ, već u kvalifikacije za Ligu šampiona, Ligu Evrope ili Ligu konferencija (ove sezone to bi bili Arsenal i Totenhem).

"Grupna faza"

Više nećemo imati takozvanu grupnu fazu, već ligaški deo sezone.

Takmičenje više neće imati osam grupa po četiri tima, već će svi biti u jednom ligaškom obliku takmičenja, ali neće igrati svako sa svakim.

U ligaškom delu sezone svaki tim će se sastati sa deset različitih protivnika, sa kojima će igrati po jednu utakmicu kod kuće i u gostima.

To će omogićiti svakom timu okršaje sa širokim spektrom protivnika, a navijačima da vide međusobne duele najvećih klubova mnogo pre nokaut fae.

Novi format bi trebalo da donese i mnogo veću neizvesnost u borbi za plej-of do poslednjeg minuta poslednjeg kola.

Nokaut faza

Osam najbolje plasiranih timova iz prve faze će se plasirati direktno u osminu finala, dok će ekipe 9-24. pozicije igrati plej-of.

Timovi plasirani 9-16. mesta će biti nosioci, što znači da će im rivali biti ekipe 17-24.

Ekipe koja budu ispod 25. mesta u prvoj fazi biće eliminisane, bez pristupa Ligi Evrope.

Od osmine finala sistem takmičenja ostaje isti kao i u aktuelnom formatu.

Nova Liga šampiona će tako svakom učesniku garantovati najmanje deset utakmica, što će značajno povećati prihode klubova.

Ukratko, novi format će doneti 100 utakmica više tokom sezone LŠ, što automatski znači više novca od TV prava i prodaje ulaznica, a što donosi i mnogo više novca i UEFA i klubovima.

Ovaj format bi trebalo pre svega da udovolji najvećim klubovima i omogući im veće prihode, dok istovremeno LŠ neće zatvoriti vrata manjim klubovima, kao što bi to bio slučaj sa Superligom.

Međutim, nisu svi zadovoljni ovim planom UEFA.

""Ne možemo da čekamo tri godine. Moramo to uraditi sada. Novac dolazi od takmičenja u kojem gledamo jake utakmice. Morate ugovarati mečeve koji imaju težinu kao kad se susretnu Federer i Nadal. Želimo da igramo najbolje utakmice i time nikoga ne isključujemo", rekao je predsednik Reala Florentino Peres, prvi čovek i najveći zagovornik novoformirane Superlige Evrope (ESL).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

89 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d