Nova vest
Košarka

Petak, 01.09.2017.

19:29

Đorđević: Veoma sam ponosan, ali moramo primati do 70 poena

Selektor Srbije Aleksandar Đorđević istakao je da je veoma ponosan na svoje igrače na posle pobede nad Letonijom 92:82 na startu Evropskog prvenstva.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Đorđević: Veoma sam ponosan, ali moramo primati do 70 poena
Foto: StarSport

Srbija se dugo mučila sa rivalom, imala dvocifren zaostatak već u prvom periodu, ali je snažnom odbranom uz odličnu partiju Bogdana Bogdanovića slomila Letoniju u finišu susreta.

Reporter B92.net u Istanbulu Aleksandar Kovačević.

"Izuzetno, izuzetno bitna pobeda za nas na startu takmičenja. Letonija je sjajan tim, sa trenerom koji ih vodi 6-7 godina, mnogo igrača veoma veštih sa loptom, vrlo iskusnih, nekih iz NBA drugih iz Evrolige. Videla se hemija koju poseduju, morali smo žestoko da se borimo da bismo pobedili", rekao je Đorđević.

Srbija je dugo tražila odgovor na agresivnu igru i odličan šut Letonije u prvom poluvremenu, posebno u prvih desetak minuta.

"Nisam srećan kako smo otvorili utakmicu, dali smo im previše lakih šuteva, posebno za tri poena. To nam je bio jedan od ciljeva u drugom poluvremenu, da ih zaustavimo i nateramo da se maksimalno bore za svaki šut i koš. Trebalo je ranije da rešimo meč, nekoliko puta smo imali 8-10 poena prednosti, ali su oni pogađali teške šuteve, a mi smo pravili greške u odbrani koje moramo da uklonimo", ističe selektor Srbije.

Na kraju je presudilo najjače oružje našeg tima – odbrana, koja je "slomila" Letoniju u poslednja dva minuta.

"Očekujem znatno više od igrača sa klupe, da doprinesu enegrijom, znanjem, da ne ulaze u utakmicu koncentrisani na napad nego da budu još jedan kamen u odbrambenoj palati koju gradimo. Ne mogu za vreme koje provedu na parketu da ulaze u jednu, drugu treću uzastopnu grešku. Da li je napadačka ili odbrambena to ne sme da se dogodi. Svi moraju da doprinesu timu, pre svega odbrambeno, a posle toga šta dođe tođe", dodao je Đorđević.

Srbija je savladala jednog od verovatno glavnih konkurenata u borbi za prvo mestu u Grupi D u Istanbulu.

"Izuzetno sam ponosan na igrače kako su danas odigrali utakmicu. Zbog načina na koji smo izborili pobedu. Presudila je pre svega naša adaptacija na njihovu igru spolja i šut. Izuzetni su šuteri iz zaleta, iz pune brzine. Svi dobro trče kontranapad, morali smo da odgovorimo na to na fizički način, da taj problem iz prve četvrtine svedemo na minimum. Tada smo došli na naš nivo koji se očekuje", kaže bivši plejmejker.

Srbija je primila nešto više poena nego što je to uobičajeno, ali je napad delovao skoro pa besprekorno.

"Ne možemo da se na ovom prvenstvu toliko oslanjamo na naš napad kao danas. Bez obzira što i mi igramo brzo što možemo da postignemo koš, što imamo talenta i vere u sebe. Ali 92 poena ne bi trebalo da bude naš cilj, više bih se okrenuo ka ovoj drugoj strani, da ne budu 82, nego da spuštamo ka brojci od 70. Tu moramo da tražimo našu snagu", dodaje Đorđević.

Naredni meč Srbija igra u subotu protiv Rusije, od 16 časova po našem vremenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu