Grupa C, Holandija – ponovo cvetaju "lale"

Čak sedam godina, od 2014. godine, fudbalska reprezentacija Holandije nije bila učesnik velikog takmičenja.

Izvor: Stefan Smuða

Četvrtak, 03.06.2021.

09:00

Grupa C, Holandija – ponovo cvetaju
Foto: Profimedia

Od trećeg mesta na Mundijalu u Brazilu propali su pokušali da se nađu na Evropskom prvenstvu 2016. i Svetskom u Rusiji 2018. godine.

Taman kada se činilo da su u usponu, desila su im se ta dva šamara i sada su ponovo na početku, iako se moraju uzeti u obzir kao jedni od favorita.

Sada će biti zanimljivo kakva će biti reakcija nove generacije sa Frankom de Burom koji je prošle godine zamenio Ronalda Kumana.

EURO im nije donosio puno radosti. Osim šampionata 1988. koji su osvojili kao domaćini i polufinala 2000. kada su takođe igrali pred svojom publikom, nisu se proslavljali.

Interesantno, dva puta su eliminisali sa EP bez da su izgubili ijednu utakmicu (1992. i 2000.)

Zato će sada imati veliki motiv, posebno jer će sve tri utakmice igrati na "Johan Krojf" areni u Amsterdamu i sa razlogom će imati ulogu favorita grupe C. U kvalifikacijama "lale" su bile dominantne u odnosu na niže rangirane selekcije, ali su završile kao druge iza Nemačke sa kojoj su odigrale dve fantastične utakmice (2:3, 4:2).

Videli smo razigranu Holandiju, koja igra na gol više i na tome bi trebalo zasnivati prognozu kako bi mogla da prođe na predstojećem turniru.

Veliki problem biće izostanak Virdžila van Dajka, verovatno najboljeg svetskog štopera današnjice, koji zbog kidanja ligamenata kolena od kraja 2020. godine nije stigao da se oporavi i potpuno spremi za ovo takmičenje.

Takođe, u poslednji čas koronavirusom se zarazio prvi golman Jasper Silesen i verovatno će ga menjati Tim Krul, dok će druga opcija biti 39-godišnji Martin Stekelenburg.
EPA-EFE/MAURICE VAN STEEN
Selektor

Frank de Bur je u septembru 2020. godine nasledio bivšeg saigrača iz Barselone Ronalda Kumana i imao je dovoljno vremena da uspostavi svoje principe igre i da sprovede sve zamisli u delo.

U nacionalnom dresu je član holandskog "kluba 100", jer je odigrao ukupno 112 utakmica i postigao 13 pogodaka.

Kao igrača ga pamtimo iz dresa Ajaksa, Barselone, Galatasaraja i Rendžersa, a u trenerskoj karijeri je do sada vodio Ajaks, Inter, Kristal Palas i Atlantu junajted.

Najveći uspeh mu je osvajanje titule šampiona Holandije, i to četiri puta sa Ajaksom, ali se u ostalim timovima nije preterano proslavljao.

Uz trenutni sastav i situaciju koju ima, morao bi da prođe makar grupnu fazu. A onda se nikad ne zna...
Najveće zvezde

Usled izostanka Van Dajka nema ni izrazite zvezde kod Holanđana, ali se ističe kapiten Žoržinjo Vajnaldum koji je bio prva "violina" u kvalifikacijama i najbolji strelac "Oranja" sa čak osam pogodaka.

Izuzetno "operiše" između dva kaznena prostora, a prikazao je i izuzetnu realizaciju u završnici. U trenutnom timu Holandije samo je Memfis Depaj dao više golova za nacionalni tim (23).

Upravo ova dva igrača imaju gotovo telepatsko razumevanje na terenu i čine najubojitiji tandem koji De Bur ima na raspolaganju.

Takođe, mora se istaći "stena" u odbrani Matijs de Liht koji je nakon 2019. godine, i sezone u kojoj je ostavljao bez daha, prešao u Juventus i postao vođa odbrane "stare dame".

Upravo u njega su uprte sve oči kako bi nadomestio izostanak Virdžila van Dajka.
Sastav Holandije

Golmani:
Marko Bizot (AZ Alkmar), Jasper Silesen (Valensija), Tim Krul (Norič), Marten Stekelenburg (Ajaks);

Odbrana: Keni Tete (Fulam), Patrik van Anholt (Kristal Palas), Nejtan Ake (Mančester siti), Dejli Blind (Ajaks), Denzel Damfris (PSV), Hans Hatebur (Atalanta), Rik Karsdrop (Roma), Matijs de Liht (Juventus), Džeremaja Sent Žust (Majnc), Jurijen Timber (Ajaks), Joel Veltman (Brajton), Stefan de Fraj (Inter), Oven Vajndal (AZ Alkmar);

Vezni red: Doni van de Bek (Mančester junajted), Rajan Gravenberh (Ajaks), Frenki de Jong (Barselona), Davi Klasen (Ajaks), Ton Kopmajners (AZ Alkmar), Marten de Ron (Atalanta), Toni Vilena (Krasnodar), Žoržinjo Vajnaldum (Liverpul);

Napad: Stiven Bergujs (PSV), Stiven Bergvajn (Totenhem), Anvar el Gazi (Aston Vila), Kodi Gakpo (PSV), Luk de Jong (Sevilja), Donjel Malen (PSV Ajnhdoven), Memfis Depaj (Lion), Kvinsi Promes (Spartak Moskva), Vut Veghorst (Volfzburg).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: