Grupa B, Danska – Eriksen i "srećnik" koji je zapamtio Partizan

Danska će biti jedan od domaćina predstojećeg EURO.

Izvor: Miloš Simanoviæ

Utorak, 01.06.2021.

16:41

Grupa B, Danska – Eriksen i
Kim Price/CSM/Profimedia

Sva tri meča u grupnoj fazi Danci će biti domaćini protiv Belgije, Finske i Rusije.

Međutim, to im ne daje pravo da na Parkenu u Kopenhagenu preuzmu ulogu favorita, više će to biti borba za neko drugo mesto sa Rusijom, s kojom više-manje ima sličan igrački kadar.

"Dinamitaši" su kroz trnje prošli kroz kvalifikacije i jedva izborili mesto na Evropskom prvensvu. U čudnoj grupi sa Švajcarskom i Republikom Irskom, konkurentima za evro vizu, Danska je u poslednjem kolu u Dablinu strepela u poslednjih pet minuta i bodom odradila posao.

Ako se pogledaju igre i rezultati skandinavske selekcije, u oko upada da je to ekipa koja nikada ne odustaje, pa čak i kada ima tri gola manje u poslednjih 10 minuta.

Na taj način su Danci u Bernu izborili remi (3:3), potom su u poslednjih pet minuta pobedili Švajcarsku (1:0), a u 15 jedva slomili Gruziju (1:0), protiv koje su kiksnuli u Tbilisiju (0:0).

Jedva su se izborili sa Ircima igrajući toplo-hladno i zato su očekivanja nešto manja u timu u kojem se sve vrti oko veziste Intera Kristijana Eriksena, čije će raspoloženje biti od krucijalnog značaja za rezultat Danaca.

Selektor

Kasper Hjumland je za šire pojmove anoniman stručanjak.

Vodio je Lingbi, Nordsjeland iz koga je izbacio nekoliko zanimljivih mladih igrača, a sećamo ga se i da je vodio taj tim protiv Partizana pre tri godine i lako ispao u 3. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope.

Imao je kratku epizodu u Majncu, pre nego što se opet vratio u klub poznat po dobrom skautingu i radu sa mladim igračima.

Zanimljivo da Hjumland može samo pandemiji koronavirusa da zahvali što vodi svoju zemlju na Evropskom prvenstvu.

Njegov dolazak na klupu bio je planiran po završetku EURO, kada je trebalo da istekne ugovor iskusnom Ageu Haraideu, ali kako je turnir pomeren za godinu dana, Hjumland je neočekivano dobio šansu.

I veliko je pitanje hoće li izdržati taj pritisak, bez velikog iskustva...

Najveće zvezde

Prva ispred svih Kristajan Eriksen, ali pored njega ima još nekoliko zanimljvih imena.

Na golu Lesterov Kasper Šmajhel, u odbrani su Simon Kjer iz Milana i Čelsijev Andreas Kristensen, dok je osigurač u veznom redu Pjer-Emil Hojbjerg iz Totenhema.

U napadu je nekoliko mladih bisera kao što je Jonas Vind, koga pamtimo iz sudara Kopenhagena i Crvene zvezde, "večiti" talenat Kasper Dolberg (Nica), kao i one koji će tek da nadođu u Seriji A – Mikel Damsgard (Sampdorija) i Andreas Skov Jensen (Bolonja).

Tu su i iskusniji Martin Brajtvajt iz Barselone, Jusuf Poulseniz Lajpciga, ali će svakako za sve da se pita Eriksen, lider "dinamitaša" u svakom pogledu, od kreacije, ritma, pa do prekida.

Ako ustane na "levu nogu" Danci neće imati šta da traže na EURO...
Sastav Danske

Golmani
: Kasper Šmajhel (Lester), Fredrik Rjonov (Šalke), Jonas Lesl (Midtjiland);

Odbrana
: Simon Kjer (Milan), Andreas Kristensen (Čelsi), Janik Vestergard (Sautempton), Joakim Mehle (Atalanta), Jens Striger Larsen (Udineze), Joakim Andersen (Fulam), Daniel Vas (Valensija), Matijas Zanka (Kopenhagen) i Nikolaj Bojlesen (Kopenhagen);

Vezni red:
Kristijan Eriksen (Inter), Tomas Dilejni (Borusija Dortmund), Pjer Emil Hejberg (Totenhem), Kristian Norgor (Brentford), Matias Jensen (Brentford), Anders Kristiansen (Malme), Martin Brejtvejt (Barselona), Jusuf Poulsen (Lajpcig), Kasper Dolberg (Nica),

Napad
: Jonas Vind (Kopenhagen), Andreas Korenlijus (Parma), Andreas Skov Olsen (Bolonja), Mikel Damsgard (Sampdorija), Robert Skov (Hofenhajm)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: