Grupa A, Turska – eho "zlatne generacije"

Ovo će Turskoj biti peto učešće na poslednjih sedam evropskih prvenstava, a debi je imala 1996. u Engleskoj.

Izvor: B92

Petak, 28.05.2021.

23:00

Grupa A, Turska – eho
Foto: EPA/ROLEX DELA PENA

Turci retko gube, a u poslednjih godinu i po ih je nadigrala samo Mađarska, doduše u oba susreta.

U međuvremenu su odolevali Nemačkoj (3:3), Srbiji (2:2) i Hrvatskoj (3:3), a nadigrali su Ruse (3:2) i Holanđane (4:2).

Turci bi mogli da budu jedna od senzacija EURO, sa vrlo talentovanom ekipom spremnom da ponovi najveće uspehe "zlatne generacije" iz prve decenije ovog veka.

Ekipa je prepuna neustrašivih momaka spremnih da šokiraju Evropu. Tu su između ostalih vezisti Ozan Tufan iz Fenerbahčea i Duruhan Tokoz iz Bešiktaša i talentovani desni bek Zeki Čelik.

Međutim, odbranu ne treba gledati kroz pojdinačna imena već kao moćnu celinu koja je bila nadmoćna u kvalifikacijama, dok je sa druge strane terena izuzetno iskusan vezni i ofanzivni deo tima.

Napad bi mogao da bude najslabija tačka Turske, s obzirom da Burak Jilmaz ima već 35 godina, ali ukoliko sve bude funckionisalo timski, nema sumnje da će i golgeteri da odrade svoj deo posla. Turci su na putu ka EP nadigrali i šampiona sveta Francusku 2:0. Čudesna noć u Konji je savršen primer onoga što možemo očekivati od Turske na EURO.

Dobro organizovan, u odbrani skoro nesalomiv tim izuzetno opasan iz kontranapada.

Ovoj pobedi je umnogome pomogla i fanatična podrška sa tribina, pa je šteta što Turci neće imati takvu podršku i na EP, gde bi bez obzira na mesto odigravanja sigurno imali ozbiljan "vetar u leđa" sa tribina.

Jedno je sigurno, reprezentacija Turske je značajno profitirala od stalnog pritiska UEFA na klubove da srede svoje finansije ako žele u Evropu.

To je ograničilo broj skupih internacionalaca i donelo veći prostor za napredak mladih turskih fudbalera koji su zbog toga bukvalno "procvetali" poslednjih godina.
Selektor

Šenol Guneš (68) je doveo Tursku do istorijskog trećeg mesta na Mundijalu 2002.

Osvojio je dve titule sa Bešiktašom, pre nego što se vratio u nacionalni tim 2019. Vodio je još Trabzon, čija je živa igračka legenda, Antaliju, Bursu, a van domovine samo južnokorejski Seul.

Podigao je Tursku bukvalno sa kolena nakon katastrofalne epizode Mirčee Lučeskua i napravio od ove reprezentacije jedan od zanimljivijih timova u Evropi koji je u kvalifikacijama imao gol razliku 18:3.
Najveće zvezde

Guneš zna kako da izvuče najbolje iz napadača, pa će oni biti u centru pažnje ovog tima i na EURO.

Sav fokus će biti na 35-godišnjem heroju novog šampiona Francuske Lila, Buraku Jilmazu.

Tu je još nekoliko vrlo zvučnih imena iz liga "petice", poput štopera Lestera Čaglara Sojundžua, Liverpula Ozana Kabaka i Juventusa Meriha Demirala, te vezista Milana Hakana Čalhanolua i Lestera Džengiza Undera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: