Nemci burno proslavili pobedu

Izvor: B92

Četvrtak, 26.06.2008.

01:13

Default images

Na desetine hiljada navijača koji slave ulazak Nemačke u finale Evropskog prvenstva u fudbalu zakrčili su u sredu uveče centralne ulice glavnog grada Nemačke, Berlina.Prethodno su nemački i turski navijači sve golove svojih reprezentacija obeležili ispaljivanjem petardi i malih svetlećih raketa po berlinskim četvrtima.

U Berlinu živi oko 140.000 Turaka, u celoj Nemačkoj oko 1,7 miliona. Pored toga, najmanje pola miliona ljudi s nemačkim pasošem je turskog porekla.

Dok nemački navijači bučno slave, navijači turskog tima, kako izveštavaju nemački mediji, uveliko tuguju, i to ne samo u Berlinu već i u drugim gradovima u kojima je bilo priređeno javno gledanje polufinalne utakmice.

U Berlinu se na "navijačkoj promenadi" okupilo oko 500.000 navijača, po više desetina hiljada bilo ih je i u Minhenu, Štutgartu, Frankfurtu na Majni, Nirnbergu i Kelnu.
Reuters
Tokom same utakmice su, prema navodima policije u više gradova, zabeleženi samo manji incidenti. U Berlinu je uhapšeno nekoliko izgrednika na "navijačkoj promenadi" na kojoj se o bezbednosti brinulo oko 1.700 policajaca i 500 pripadnika privatnih bezbednosnih službi.

S obzirom na neprijatne javne rasprave o integraciji i položaju turskih sugradjana u Nemačkoj koje su se vodile proteklih meseci, nemački političari strahovali su da bi utakmica mogla da bude povod za izgrede i sukobe nemačkih i turskih navijača.

Zato je više saveznih ministara, kao i gradonačelnik Berlina, uoči meča pozvalo navijače obe zemlje da pokažu medjusobno poštovanje i da izbegnu incidente.
Reuters
Kako javljaju elektronski mediji, navijači u berlinskoj četvrti Krojcberg u kojoj Turci čine trećinu od 150.000 stanovnika, odgovorili su pozitivno na ove apele i posle kratkotrajnog tugovanja spakovali turske zastave, izvadili nemačke i navijački poklič "Turska je najveća, ništa od nje nije veće" zamenili uzvicima "Nemačka, Nemačka".

Mediji su već u prvim komentarima istakli da su turski navijači zaista i imali razloga za klicanje svom timu koji je igrao dobro i nemačkom timu "priredio silne probleme".

Igra nemačke ekipe se u prvim komentarima opisuje kao "nedovoljno dobra" i navodi da je nemački tim bio slabiji.

U prvoj izjavi posle meča je savezna kancelarka Angela Merkel, koja je bila na stadionu u Bazelu, rekla da joj je u više napetih situacija "zastao dah", da je "Turska pružila dobru igru", ali da je "dobro ono što se dobro završi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: