Sjajni Rusi zasluženo u polufinalu

Izvor: ÈŽ

Subota, 21.06.2008.

23:30

Default images

Reprezentacija Rusije treći je polufinalista šampionata Evrope u Austriji i Švajcarskoj, pošto je u četvrtfinalu savladala Holandiju posle produžetaka sa 3:1. Posle 90 minuta bilo je 1:1. Vodeći gol za Ruse postigao je Pavličenko u 56. minutu, a izjednačio je Rud van Nistelroj u 86. minutu. Mnogo boljom igrom u produžetku Rusi su došli do polufinala, a golove su postigli Torbinski u 112. i Aršavin pet minuta kasnije. U polufinalu Rusi čekaju boljeg iz meča između Španije i Italije.

Oba trenera izvela su samo po jednog isturenog napadača, a prvi su u priliku da povedu došli ruski reprezentativci. Žirkov je sa više od dvadeset metara sa desne starne šutirao iz slobodnog udarca direktno u gol, Van der Sar je izbio loptu u korner.

Dva minuta kasnije Semšov je centrirao sa desne strane, našao samog Pavličenka, ali je lopta bila nešto viša i centarfor Rusije nije uspeo da je dobro zahvati i savlada golmana Holandije. U prvih deset minuta znatno angažovaniji Rusi, Holanđani su imali samo jednu polušansu.

Prvi put su "Lale" pripretile u 17. minutu kada je iz slobodnog udarca na gol Akinfejeva direktno šutirao Van der Vart, ali ruski golman nije imao problema sa tom lotpom.

U 19. minutu prva velika prilika za Holandiju. Loptu koja je stigla sa desne strane van Nistelroj je u skoku odbio van šesnasterca, do nje je došao Snajder prošao jednog igrača ruske odbrane i uputio šut ka golu Rusije, ali je Akinfejev bio dobro postavljen.

Posle dvadesetak minuta igre opao je tempo, ali je u 26. minutu Holandija ponovo imala šansu. Izveden je korner sa desne strane na odbijenu loptu natrčao je Engelar ali je šutirao pored gola.

U 29. minutu ponovo je sa desne strane iz slobodnog udarca van der Vart uputio loptu u peterac, ona je pala na par metara ispred Aršavina, a nisu uspeli da je zahvate prvo Ojer, pa van Nistelroj.

Rusija je odgovorila dva minuta kasnije. Aršavin je ušao u kazneni prostor sa desne strane "izlomio" Ojera i šutirao u dalji ugao van der Sarovog gola, ali ju je ovaj vrhovima prstiju izbacio u korner. Odmah posle kornera golman Holandije bio je ponovo na mukama, kad je Kolodin sa 30 metara raspalio po lopti, ali je van der Sar uspeo da odbrani. Minut posle toga Kolodin ja sa gotovo 40 metara za nekoliko santimetara prebacio loptu preko prečke.

U 37. minutu Bularuz je gurnuo loptu ka van Nistelroju, ovaj se lako oslobodio Kolodina i šutirao u aAkinfejeva, koji je dobro skratio ugao.

Neverovatnu grešku Kolodina u 44. minutu nije iskoristio van der Vart. Odbrambeni igrač Rusije je u želji da vrati loptu istu poslao direktno u noge Holanđanina koji je šutirao direktno u Akinfejeva i ostalo je 0:0.
uefa.com
Prvu izmenu izvršio je Marko van Basten, drugo poluvreme počeo je Robin van Persi koji je zamenio Dirka Kajta.Novi igrač na terenu imao je i prvu priliku u nastavku, u 46. minutu je pokušao da savlada Akinfejeva ali nije bio precizan.

Van der Vart je poslao dobru loptu u šesnaesterac Rusa ali niko od njegovih saigrača nije uspeo da je stigne. Ostalo je 0:0.

U 51. minutu je Bularuz dobio žuti karton, posle prekršaja nad Aršavinom.

Hejtinga je zamenio Bularuza u 54. minutu.

Van Persi je kažnjen žutim kartonom u 55. minutu, posle udaranja Zirjanova.

Minut kasnije Pavličenko je postigao svoj treći gol na šampionatu, savladavši van der Sara posle dobrog centaršuta kapitena Semaka. Pavličenko se oslobodio Matjisena i sa sedam metara lako savladao golmana Holanđana.

Ibrahim Afleaj je u 62. minutu zamenio Engelara.

U 65. minutu van Persi je pokušao posle centaršuta sa leve strane, ali je lopta otišla pored gola Akinfejeva.

Tri minuta kasnije Semak se ušetao u kazneni prstor, ali su Holanđani sprečili pas ka Pavličenku.

Uodmah posle toga u igru je ušao Biljaletdinov umesto Semšova. U 70. minutu dve šanse za Ruse. Prvo je Anjukov izbio pred Van der Sara, a malo zatim sa leve strane prošao je Aršavin i centrirao u prazno ali niko od ruskih napadača nije natrčao na tu loptu.

Prvi žuti karton u selekciji Rusije dobio je Kolodin u 71. minutu i moraće da propusti meč polufinala. Ponovo je šansu za gol imao Pavličenko ali je pogodio van der Sara u lice i ostalo je 1:0.

Holanđani su krenuli na sve ili ništa i dva puta je pokušao Snajder sa distance, ali nije bio precizan.

Poslednjih deset minuta meča umesti Saenka odigrao je Tordinski.

Pritisak Holandije otvorio je prostor Rusima .

Posle velike gužve u šesnaestercu u 82. minutu Žirkov je izašao sam pred golmana Holandije, ali je umesto šuta loptu uputio ka Tordinskom koji nije uspeo da savlada van der Sara.
uefa.com
Kada se šanse promašuju stiže kazna. Sa leve strane Snajder je izveo slobodan udarac, ponovo je lopta padala pred Akinfejeva, bacio se Rud van Nistelroj i sproveo je u mrežu. Igrao se 86. minut. Luboš Mihel je produžio meč za dva minuta, a onda je samo minut pre isteka vremena bio u glavnoj ulozi. Loptu koja je išla u gol aut Snajedr je zadržao u igri a onda je na njega startovao Kolodin, koji ga nije ni dotakao, ali mu je Mihel pokazao drugi žuti. Međutim, na sugestiju pomoćnog sudije povukao je tu odluku i pokazao na gol aut.

U trećem minutu prvog produžetka van der Sar je, iako pokriven, dobro reagovao posle udarca Aršavina. Nepun minut kasnije pokušao je i van Nistelroj, šutirao je preko gola.

Andrej Aršavin imao je dobru priliku i u 96. minutu. 'Vukao ' je loptu do šesnaest metara ali nije dobro šutirao. U istom minutu Pavličenko je pogodio prečku udarcem iskosa sa leve strane, sa sedamnaest metara.

Napadi Rusa nastavljeni su a sledeću priliku propuszio je Torbinski. Sjajna asistencija Aršavina, Torbinski je bio sam ali je sa sedam metara šutirao pravo u van der Sara.

Žirkov je zbog prekršaja sa leđa nad van Persijem dobio žuti karton u 104. minutu i zbog toga će propustiti polufinalni meč.

U drugom minutu drugog nastavka Žirkov je ušao u šesnaesterac Holanđana ali je posle duela sa Hejtingom pao. Luboš Mihel procenio je da prekršaja nije bio.
uefa.cokm
U 109. minutu još jedna 'mrtva' šansa za selekciju Rusije. Žirkov je odlično prošao po strani, na prvoj stativi pokušao je da do lopte dođe Torbinski, nije uspeo, a Pavličenko je sa desetak metara iskosa šutirao pored gola.

Torbinski je minut kasnije dobio žuti karton zbog kojeg će propustiti polufinalni meč.

U 112. minutu selekcija Rusije ipak dolazi do prednosti. posle silnih promašaja i konstantnog pritiska Aršavin je centrirao sa leve strane, van der Sar, prvi put na utakmici, pogrešno procenio let lopte a Torbinski se sjajno snašao na drugoj stativi i ubacio loptu u mrežu. 2:1!

Sičev je zamenio Pavličenka u 115. minutu.

Konačan rezultat postavio je sjajni Aršavin u 117. minutu. Aut je izveo Sičev, lopta je stigla do fudbalera Zenita, a ovaj ju je rutinski poslao iza leđa holandskog golmana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

247 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: