Neredi u BiH posle utakmice

Izvor: AK

Subota, 21.06.2008.

16:01

Default images

Posle utakmice četvrt finala Evropskog u fudbalu između reprezentacija Turske i Hrvatske u više gradova u Bosni i Hercegovini, gde živi izmešano hrvatsko i muslimansko stanovništvo, tokom noći u petak su izbili neredi. Posle 90 minuta utakmica je u Beču završena bez golova, dok su u produžeci okončani rezultatom 1:1. U izvođenju penala Turska je bila bolja sa 3:1. U Mostaru je pravovremenom reakcijom policajaca i pripadnika specijalne policije sprečena eskalacija sukoba između suprotstavljenih navijačkih grupa.

"Neredi su izbili kada su navijačke grupe Turske i Hrvatske napale policiju", rekao je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona Srećko Bošnjak i dodao da je samo u Mostaru bilo angažovano više od 700 policajaca.

Bošnjak je naveo da je u neredima u tom kantonu povređeno 20 policajaca, od kojih 16 u Mostaru, i oko 30 navijača.

Dopisnici Tanjuga iz Mostara javili su da je 16 huligana uhapšeno, a oštećena su četiri policijska vozila i jedan transporter.

Nereda, povređenih policajaca i navijača, kao i oštećenih automobila, zapaljenih kontejnera za smeće, razbijenih objekata, bilo je u Stocu, Čapljini, Neumu i Žepču u srednjoj Bosni, u kome je pričinjena velika materijalna šteta.

Ovo nije konačan bilans, upozoravaju u policiji, jer se materijalne štete i dalje utvrđuju.

Tako su u Bugojnu navijači reprezentacije Turske demolirali kafiće u vlasništvu lokalnih Hrvata.

Jedan od vlasnika demoliranog kafića izjavio je da mu je u lokal upalo oko 600 navijača turske reprezentacije i potpuno ga demoliralo, javio je praški Radio Slobodna Evropa (RFE).

U mnogim gradovima Federacije BiH gde su Bošnjaci većinsko stanovništvo, do kasno u noć navijači su proslavljali pobedu Turske nad Hrvatskom.

Hiljade Sarajlija slavilo je pobedu Turske vožnjom kroz grad, mahanjem zastavama BiH i Turske i skandiranjem.

Posle utakmice, velika kolona automobila je uz zvuke sirena i glasnu muziku, prolazila gradom a povremeno su se čuli i pucnji iz vatrenog oružja, preneo je RFE.

Slavlje se u Sarajevu, uz vatreno oružje i buku, proteglo do ranih jutarnjih sati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: