Nemačka prvi polufinalista

Izvor: B92

Četvrtak, 19.06.2008.

22:43

Default images

Reprezentacija Nemačke plasirala se u polufinale Evropskog prvenstva, pošto je u prvom četvrtfinalu šampionata, na stadionu "Sent Jakob Park" u Bazelu, savladala Portugal, sa 3:2 (2:1).

Nemačka je povela preko Švajnštajgera, u 22. minutu, samo 4 minuta kasnije Klose je povisio na 2:0, da bi Nunjo Gomeš smanjio na 1:2 pogotkom u 40. minutu. Od 62. minuta Nemačka je ponovo imala dva gola prednosti, nakon pogotka Balaka. Portugalci se, ipak, nisu predali, ali je gol Postige, kojim su u 87. minutu smanjili na 2:3, bilo sve što su mogli do kraja.

Nemačka će u polufinalu igrati sa pobednikom četvrtfinalnog susreta između Hrvatske i Turske, koji je na programu u petak u Beču.

Pogledajte statistiku sa meča Nemačka - Portugal.

Portugal je ušao u prvi četvrtfinalni meč turnira sa statusom favorita, kao pobednik grupe A. Tim Felipea Skolarija izgubio je poslednji meč u grupi, od Švajcarske, ali je portugalski selektor za meč prve nokaut faze odmorio većinu prvotimaca. Skolari je počeo sa istim timom koji je zabeležio pobede u prva dva meča grupe A, protiv Turske i Češke, sa Ronaldom, Dekom i Sabrosom iza usamljenog centarfora Nunja Gomeša.
Reuters
Sa druge strane, Joakim Lev, koji je zbog suspenzije utakmicu posmatrao iz lože, napravio je tri izmene u odnosu na tim koji je savladao Austriju u poslednjem kolu grupe B. Rolfes je zamenio povređenog Fringsa, dok su Hiclšperger i Švajnštajger igrali umesto Frica i Gomeza. U napadu su počeli Podolski i Klose.

Bolje prilike u početnih 20 minuta imao je Portugal. Najpre je Ronaldo zapretio sa boka, ali je u 5. minutu šutirao pravo u Lemana. Prilike ispred Lemanovog gola imali su i Nunjo Gomeš, Sabrosa i ponovo Ronaldo, a najbolju šansu pred golom Nemaca propustio je u 20. minutu Mutinjo, kada je na centaršut Bosingve nespretno zahvatio loptu kolenom na oko 5 metara i poslao je preko gola.

Na drugoj strani, odlični Švajnštajger je pravio velike probleme odbrani Portugala. Nemci su odlično kombinovali na protivničkoj polovini, da bi u 22. minutu posle briljantne akcije u kojoj su učestvovali Balak, Podolski, a završio je Švajnštajger, došli u vođstvo. Balak i Podolski odigrali su dupli pas na levoj strani, Podolski je uspeo da pobegne čuvaru i uputi centaršut ka Švajnštajgeru, koji uklizava i šalje loptu u mrežu.

Samo 4 minuta kasnije, Klose je priredio novi šok Portugalcima. Slobodan udarac sa leve strane izveo je Švajnštajger, ofsajd-zamka Portugalaca propala je katastrofalno, a Klose, u trenutku kada je bio potpuno nebranjen, glavom šalje loptu pored nemoćnog Rikarda.
Reuters
Nemci se tu nisu zasutavili. Posle drugog gola imali su nekoliko prilika iz kontranapada, a odgovor Portugalaca na drugoj strani bile su šanse Ronalda, Nunjo Gomeša i Sabrose.

U 40. minutu Skolarijev tim je uspeo da smanji zaostatak i sačuva nadu da u nastavku može do preokreta. Ronaldo je pobegao Mertesakeru, izašao ispred Lemana, koji brani njegov prvi pokušaj, ali odbitak koristi Nunjo Gomeš i smanjuje na 1:2, što je bio konačan rezultat prvog poluvremena.

Prvu šansu u nastavku imala je Nemačka preko Hiclšpergera, koji u 50. minutu šutira sa ivice šesnaesterca, ali daleko iznad gola. Na drugoj strani, Deko je nekoliko minuta kasnije savladao Lemana na dodavanje Nunja Gomeša, ali je gol poništen zbog ofsajda.
AP
U 57. minutu Portugalci propuštaju još jednu odličnu priliku. Sabrosa je izveo korner, Deko podigao loptu na prvoj stativi, a Pepe glavom šutirao preko gola sa oko 5 metara.

Umesto 2:2, Nemci su vrlo brzo ponovo došli do dva gola prednosti. U 61. minutu ponovo je Švajnštajger asistirao iz slobodnog udarca, strelac je bio Balak, uz katastrofalnu reakciju Rikarda, koji je istrčao na loptu, ali u trenutku kada ju je Balak glavom poslao u mrežu nije bio ni svestan gde se ona nalazi.

Koliko god da su do tog trenutka, kao favoriti pred početak meča, razočarali, Portugalci se, ipak, nisu predali. Nastavili su da napadaju, a nadu za izjednačenje u finišu meča doneo im je Postiga, koji u 87. minutu smanjuje na 2:3, udarcem glavom na centaršut Nunja Gomeša.

Ipak, Nemci su u preostalih nekoliko minuta uspeli da sačuvaju mrežu i nakon odlične partije zasluženo izborili mesto među 4 najbolje ekipe kontinenta.

To je prvi plasman Nemaca u polufinale Evropskog prvenstva od 1996. godine, kada su osvojili titulu, a za mesto u velikom finalu igraće sa pobednikom meča Hrvatska – Turska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

111 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: