Nihat odveo Turke u četvrtfinale!!!

Izvor: B92

Nedelja, 15.06.2008.

22:47

Default images

Fudbaleri Turske plasirali su se u četvrtfinale prvenstva Evrope na senzacionalan način, pošto su u poslednjoj utakmici A grupe u Ženevi savladali Češku 3:2, iako su do 75. minuta gubili sa 2:0. Česi su poveli u 34. minutu golom Jana Kolera, na 2:0 povećao je Jaroslav Plašil u 62. minutu, a veliki preokret počeo je u 75. minutu golom Turana. U samom finišu utakmice Nihat Kahveči je golovima u 87. i 89. minutu doneo pobedu i četvrtfinale svojoj ekipi.

Turci će u četvrtfinalu igrati protiv Hrvatske, dok će Portugal igrati protiv Austrije, Nemačke ili Poljske .

Presudan detalj za ovakav ishod verovatno je bio izjednačujući gol Turaka, kada je Nihat posle katastrofalne intervencije Petera Čeha dobio loptu 'na tacnu' i ubacio je u mrežu za 2:2.

Trener Čeha Karel Brikner počeo je utakmicu sa Janom Kolerom kao jedinim napadačem. Iza njega bili su Libor Sionko i Jaroslav Plašil.

Česi su u prvom poluvremenu pokazali mnogo više od Turske, i potpuno zasluženo su vodili nakon 45 minuta. U prvom delu oni su imali čak 11 udaraca, a prvi šut viđen je u 17. minutu.
Reuters
Bio je to pokušaj Matejovskog posle dodavanja Kolera, ali je golman Turske Volkan bio na mestu. U nastavku prvog dela tim Karela Briknera sve više i više je pritiskao svog rivala, i gol je stigao u 34. minutu.

Zdenek Grigera je odlično prošao po desnoj strani, i još bolje centrirao, a najviši u skoku prema očekivanjima bio je Koler koji glavom šalje loptu pod prečku za 1:0.

Do kraja poluvremena nije bilo više velikih prilika, i Česi su na poluvreme otišli izuzetno zadovoljni, ne toliko zbog rezultata, koliko zbog igre.

Početkom drugog poluvremena Fatih Terim je u igru uveo Sarioglua i Kazim Ričardsa, i Turci su počeli da igraju znatno bolje. Ipak, posle promašaja Tunčaja usledio je drugi gol Čeha u 62. minutu i tada se činilo da je ekipa Karela Briknera siguran četvrtfinalista. Strelac je bio Jaroslav Plašil posle odlične akcije i centaršuta Sionka.

Odmah nakon tog gola Terim je napravio i treću izmenu – Emre Ašik ušao je umesto Emre Gungora.
Reuters
Nakon toga Turci su krenuli na sve ili ništa, a Česi su tada pogrešili pošto su se povukli i dozvolili protivniku da vodi igru.

Takva postava morala je kad tad da poklekne, i to se dogodilo 15 minuta pre kraja. Strelac je bio Arda Turan posle odličnog centaršuta Hamita Altintopa sa desne strane. Osam minuta pre kraja sjajnu priliku za izjednačenje propustio je Servet, a ključni detalj meča desio se pet minuta kasnije.

Ponovo je po desnoj strani prošao Hamit Altintop i centrirao, Peter Čeh je krenuo da uhvati loptu, ali je katastrofalno pogrešio, ispustio je i napadač Viljareala je lako izjednačio na 2:2.

Momentum je u tim trenucima potpuno prešao na stranu Turaka, ali se i pored toga očekivao nerešen ishod na kraju i penali.

Ipak, potpuno zbunjeni Česi u tim trenucima, dozvolili su sebi još jednu grešku kada je Jenkulovski minut pre kraja zakasnio u pokušaju da napravi ofsajd zamku i tako dozvolio Nihatu da sam izađe ispred Čeha. Napadač Turske tu priliku nije propustio i prelepim udarcem pod prečku doneo je svom timu veliku pobedu i plasman među četiri najbolje ekipe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

79 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

11 h

Podeli: