Apstinencija

Info

Izvor: B92

Četvrtak, 05.09.2002.

00:50

Default images
I vlast u Srbiji kao i oni koji bi to zeleli da budu veoma polazu na procene o broju onih koji nece izaci na izbore. Apstinencija - uzdrzavanje od glasanja, odnosno ne izlazenje na izbore fenomen je koji postoji svuda u svetu.

Apstinirati takodje znaci i suzdrzavati se, u slucaju izbora od koriscenja prava glasa, a najcesci uzroci apstinencije obicno se nalaze u karakteru drustvenih odnosa: nezainteresovanost, nedovoljna prosvecenost biraca, njihovo uverenje da se tim putem ne moze postici neka korist, kao sto je promena vlasti. Broj onih koji nece izaci na izbore zavisi i od samih izbora kao i od uslova pod kojima se oni sprovode. Savremena politicka praksa pokazala je da je najveci broj apstinenata medju mladima. Zavrsetak izbora obicno prate zive diskusije izmedju apstinenata i biraca, da li je vredelo glasati za "ovu i ovakvu situaciju"?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: