Izvor: B92

NORAD nije jedina agencija ili kompanija koja prati putovanje Deda Mraza koji raznosi poklone širom sveta. Gugl ove godine ponovo nudi aplikaciju za praćenje Deda Mraza.

Na Badnje veče, NORAD, ili Severnoamerička komanda vazdušno-kosmičke odbrane, preuzima možda najizazovniji zadatak u godini – praćenje Deda Mraza.

Praćenje Deda Mraza je posao koji NORAD marljivo radi više od 60 godina jer mnogi širom sveta čekaju da on uruči poklone svim dobrim dečacima i devojčicama na Božić.

Za one koji žele da prate Deda Mraza, evo šta treba da znaju o NORAD-ovom uređaju za praćenje i kada će zvanično biti objavljen.

Kada počinje praćenje Deda Mraza?

Praćenje putovanja Deda Mraza oko sveta počeće na katoličko Badnje veče, ili 24. decembra.

Foto: Shutterstock/Ground Picture

Inače, NORAD, zajednička američko-kanadska komanda, odgovorna je za zaštitu neba iznad obe zemlje.

Noradova duga istorija praćenja Deda Mraza počela je greškom 1955. Prema legendi, oglas u novinama Kolorado Springsa pozivao je decu da pozovu Deda Mraza, ali je nenamerno naveo broj telefona Kontinentalne komande protivvazdušne odbrane, Noradovog prethodnika, takođe sa sedištem u Kolorado Springsu. Oficiri su prihvatili 'igru' i uveli novi zadatak.

Od tada je praćenje Deda Mraza postalo globalno, te se primaju pozivi iz celog sveta i objavljuju ažuriranja na društvenim mrežama milionima obožavalaca, i ažuriraju veb-stranice kako bi se pratio napredak Deda Mraza na Badnje veče.

Guglov tragač Deda Mraza iz 2023

NORAD nije jedina agencija ili kompanija koja prati putovanje Deda Mraza koji raznosi poklone širom sveta. Gugl ove godine ponovo nudi sopstvenu aplikaciju za praćenje Deda Mraza na svojoj veb-stranici i odgovarajuću aplikaciju Santa Tracker 2023, koja će takođe početi da prati Deda Mraza na Badnje veče.

Ove godine Gugl ne nudi samo praćenje Deda Mraza već uključuje i porodični vodič, kvizove i razne igrice na temu Božića, izveštava Ju-Es-Ej tudej (USA today).

Deda Mraza možete pratiti OVDE.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.