Izvor: B92, pun kufer

Najveći broj turista po stanovniku ima Amsterdam - ​​holandska prestonica na svakog stanovnika broji čak 12 turista.

Putovanja su ponovo u punom jeku, što je dobro jer je pandemija prošlost. Ali ovaj zamah ne prija svima, jer je ogroman broj turista postao veliki problem svuda, od plaža do glavnih gradova. Da bi se izborili sa prenaseljenošću, neke destinacije su uvele razna ograničenja (na primer, zabrana krstarenja u Veneciji). Ako ne želite da idete na odmor i da se borite sa gužvom, onda nije loša ideja da izbegnete sledeće gradove, koji su prilično krcati turistima.

Kako prenosi Euronews, korišćeni su podaci pretraživača smeštaja za odmor Holidu, koji je uporedio broj lokalnog stanovništva sa brojem turista iz 2019. (poslednje godine pre pandemije, što se može uzeti kao relevantno s obzirom na povratak gostiju).

Prema ovim podacima, Amsterdam ima najveći broj turista po stanovniku. Holandska prestonica ima 12 turista na svakog stanovnika. Poznat kao "Venecija severa", Amsterdam ima više od 160 kanala i 1.200 mostova. Dok je grad za neke bio odredište za uživanje u stvarima koje su u mnogim državama ilegalne sada namerava promeniti svoju reputaciju. Grad je dom bezbrojnim elegantnim kućama, barovima i kafićima. Poseta Van Gogovom muzeju je takođe obavezna, a tu je i Rijksmusem.

Na drugom mestu je Dablin, sa 11 turista po glavi stanovnika. Prestonica Irske je dom Ginisa, a obilasci pivara ugostili su blizu 23 miliona ljudi od kada je prvi put otvorena 2000. godine.

Glavni grad Estonije, Talin, je na trećem mestu sa 10 turista po stanovniku. Ova istočnoevropska zemlja nudi mnogo više od glavnog grada, a sa Baltičkim morem na severu i zapadu, dom je hiljadama ostrva prepunih prirode i istorije.

Pariz se nalazi se na četvrtom mestu sa devet turista po stanovniku. "Grad ljubavi“ privlači turiste koji hrle videti slavni Ajfelov toranj, a i Luvr je najposjećeniji muzej na svetu. Atina, glavni grad Grčke, još je jedan od najpopularnijih glavnih gradova sa osam turista po stanovniku, koliko broji i češki Prag.

S druge strane, ako tražite gradove koji imaju manje turista, zaputite se u Berlin, Madrid, Brisel ili Budimpeštu. Iako i oni obiluju turistima, imaju tek dva turista po glavi stanovnika (za Berlin i Madrid jasno, s obzirom na veličinu).

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.