Izvor: B92

Ako želite da posetite Fugerei, moraćete da platite kartu čija je cena četiri puta veća od iznajmljivanja stana na celu godinu...

Loša šala možda najbolje opisuje ludilo sa cenama nekretnina u mnogim drugim evropskim metropolama. Ko je tražio stan u Berlinu, Dablinu, Parizu, ali i Beogradu, zna kakva je to borba.

Međutim, ima i sasvim drugih primera. Iako zvuče kao nešto iz rubrike "verovali ili ne", dolaze iz stvarnog života. Tačnije, iz idiličnog nemačkog naselja Fugerei, gde se cena zakupa stana nije menjala od 16. veka, i iznosi 88 centi godišnje.

Fugerei, najstarije društveno naselje na svetu


Naselje iz snova nalazi se u bavarskom gradu Augsburgu. Takođe je jedan od najstarijih gradova u Nemačkoj, o čemu svedoči i njegovo ime: naime, osnovan je po naredbi rimskog cara Avgusta kao vojni logor. Već tada je ovde živelo oko 10.000 ljudi, a uskoro će postati jedan od najvećih gradova Svetog rimskog carstva.

Bio je centar trgovine, industrije i proizvodnje tkanina, umetnička oaza brojnih slikara i muzičara, rodno mesto posebnog rokoko stila zvanog "-augzburški stil", njegov vodovod je uvršten na Uneskovu listu svetske baštine u Evropi. ..

Međutim, iako napredan, grad je imao svoj deo siromašnih građana. O njima se brinula uticajna i moćna bankarska porodica Fuger, koja je u 16. veku uložila novac u izgradnju posebnog naselja Fugerei za ne baš bogate. Među njima su bile udovice, beskućnici i osiromašeni zanatlije, ali ne i prosjaci.

Pomozite ljudima da sami sebi pomognu

Da bi postali stanovnici Fugereja, morali su da ispune nekoliko uslova: da provedu najmanje dve godine živeći u Augsburgu, da budu katoličke vere i da imaju dokaz da su nekažnjeni. Zanimljivo je da je jedan od meštana bio i pradeda čuvenog Mocarta, u čiju čast je danas podignuta spomen-ploča.

Stanovnici naselja plaćali bi fondaciji godišnju zakupninu u iznosu od samo 88 centi, a uz to su bili obavezni da „obavljaju“ tri molitve dnevno za članove porodice Fuger i obavljaju honorarni rad u zajednici. Veliki značaj pridavan je duhu zajedništva i solidarnosti, koji se i danas oseća. Stanovnici vrše usluge jedni drugima, pomažu i druže se.

Tako je Fugerei postao najstarije društveno naselje na svetu. Ali za one koji bi mogli da zloupotrebe nečiju dobru volju, treba napomenuti: osnovni princip pomoći stanovnicima je da se pomogne ljudima da pomognu sebi. Dakle, dok ne stanu na noge i budu u stanju da se isele, ustupajući mesto drugima kojima je to potrebno.

Danas ima oko sedamdeset kuća, odnosno oko 150 stanova. Površina stanova je oko 60 kvadratnih metara, a oni u prizemlju imaju i baštu. Ovaj grad u gradu je od srednjeg veka opasan zidinama i ima pet kapija koje su i danas zatvorene svake večeri. Ovde su za goste uređeni muzej i prodavnica suvenira.

Ako želite da posetite Fugerei, moraćete da platite kartu čija je cena četiri puta veća od iznajmljivanja stana za celu godinu – tako da ćete morati da potrošite čak 4 evra!

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.