Izvor: B92

Dani ispunjeni mirom, tišinom, cvrkutom ptica i uživanjem u prirodi - tako izgleda vreme provedeno na nekoj od ovih svetskih destinacija gde su automobili zabranjeni.

Naravno, lepo je imati automobil - skraćuje putovanje od tačke A do tačke B, a i najlepše je putovati u komforu svog automobila, jer možete da stanete kad god i gde god želite. Ipak, zamislite nakratko svet bez automobila - vazduh bi bio čistiji, ulice tiše, a mi bismo više pešačili ili vozili bicikl. U mestima koje vam predstavljamo, ljudi rade upravo to, s obzirom da je vožnja - zabranjena.

Ćivita di Banjređo, Italija

U ovom italijanskom selu nema automobila, ali je još zanimljivija činjenica da je jedini izlaz iz njega moguć pešačkim mostom. Živopisna lokacija grada - na vrhu brda sa pogledom na ogroman kanjon, deluje zaista fascinantno.

Halibut Kov, SAD

Samo oko 90 stalnih stanovnika živi u izolovanom selu Halibut Kov na Aljasci, što dodaje šarm ovom prelepom mestu bez automobila. Ako to ne deluje dovoljno mirno, postoji i jedna jedinstvena, plutajuća američka pošta.

Lamu, Kenija

Kada posetite grad Lamu na istoimenom ostrvu u Keniji, umesto automobila dočekaće vas magarci. Jednom kada zakoračite na ostrvo, shvatićete zašto. Putevi, odnosno pešačke staze su uski i krivudavi, zbog čega je kretanje automobilom gotovo nemoguće.

Evropsko ostrvo na kojem će vas dočekati magarci - u pidžamama FOTO

Hithorn, Holandija

Ovo bi moglo biti najslađe mesto koje ćete ikada videti. Selo je ispunjeno pešačkim i biciklističkim stazama, ali i plovnim kanalima. U stvari, najpopularniji način da posetite vekovima stare kuće sa krovovima od slame u gradu je da definitivno istražite kanal brodom.

CNN odabrao najlepše male gradove Evrope, među njima i mesta iz BiH, Hrvatske i Slovenije FOTO

Cermat, Švajcarska

Cermat je popularna destinacija za putovanja, ali ovaj planinski grad u švajcarskim Alpima i dalje ozbiljno shvata politiku mesta bez automobila. Oni koji žele da ostanu u podnožju Materhorna - poznatog po skijanju, planinarenju i penjanju - moraju da putuju vozom, helikopterom ili taksijem, koji su jedini automobili koji imaju dozvolu da koriste puteve do Cermata i mogu vas odvesti do hotela.

Hidra, Grčka

Nedaleko od Atine nalazi se ostrvo Hidra. Kada izađete iz vodenog taksija, teško ćete pronaći automobil ili čak bicikl na ostrvu. Umesto toga, posetioci putuju peške ili čamcem do Hidrinih prirodnih izvora i osamljenih plaža.

Grčki dragulj među ostrvima – oduševio je i Leonarda Koena

Ostrva Cies, Španija

Zamislite da se izležavate na netaknutoj plaži bez hordi turista. E, to je realnost na ovom arhipelagu na obali Galicije. Arhipelag je dostupan samo čamcem, nema hotela i dozvoljava samo 1.800 posetilaca (plus 600 kampera) na ostrvu dnevno. Ovo je najbliže što će mnogi od nas ikada doći do izležavanja na privatnom ostrvu

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.