Foto: Shutterstock/Iryna Kalamurza
Foto: Shutterstock/Iryna Kalamurza

Pešačke ture, veliki doručak, karte za stajanje: 17 načina da uštedite novac na putovanju

Podeli

Od korišćenja javnog prevoza do putovanja van sezone, ovo su glavni saveti koji će vam pomoći da sačuvate novac.

1. Mudri odabir destinacije

Najbolji način da uštedite jeste da izaberete jeftiniju destinaciju i pri tome ne mislimo samo na povoljne letove, već na svaki trošak koji ćete imati od trenutka kada stignete na željenu lokaciju.

2. Putujte van sezone

Putovanja van sezone su idealna za ispunjavanje želja za bucket liste. I ne samo što ćete uštedeti novac, već ćete u novim avanturama uživati bez gužve i mnoštva turista, karakterističnih za pik sezone.

3. Rezervišite ture za solo putnike

Dobre vesti su da je solo putovanja pristupačnije nego ikada ranije.

Sedam koraka do vrednih uspomena: Kako da isplanirate solo putovanje?

4. Lagano pakovanje

Jedan od najlakših načina da uštedite novac jeste da, kad putujete sami, ponesete samo ručni prtljag. Naravno, za duža putovanja to je nemoguće, ali ako idete na sedmodnevno putovanje, sasvim je izvodljivo. Osim toga, lak prtljag će vam olakšati i kretanje.

5. Izbegavajte bankarske troškove

Jedan od najbržih načina da uvećate troškove jestu bankarski izdaci. Pre nego što otputujete, istražite koje su najbolje platne kartice za koje nećete plaćati naknadu za međunarodne transakcije ili naknade za bankomat.

Ako ne možete da pronađete onu koja vam odgovara, sledeća najbolja opcij jeste da pronađete karticu koja nudi najmanje naknade.

6. Koristite samo wi-fi

Koristite internet samo dok ste u sobi ili u kafićima ili restoranima, jer sada svuda postoji wi-fi internet. Ako vas brinu Gugl mape, možete da sačuvate oblast sa Gugl mapa na telefonu ili tabletu i da ih koristite i oflajn.

Sjajan način da uštedite novac. Samo se postarajte da isključite prenos podataka dok ste u romingu

Solo putovanje u četrdesetim? Zašto da ne, uz ove korisne savete

7. Smeštaj u hostelima

Ovo je posebno olakšavajuća okolnost za solo putnike koji neće morati da plaćaju cenu hotelske sobe ili Airbnb za jedno noćenje.

8. Veliki doručak

Doručak svakako jeste najbitniji obrok, a pogotovo kad ste na putu, jer je bitno da siti krenete u obilazak grada, a i pomoći će vam da ne upadnete u zamku i poželite da kupite nešto na prvoj tezgi koju vidite.

9. Besplatne pešačke ture

Kada stignete u grad, verovatno ćete želeti da saznate što više i o istoriji. Beskrajne pešačke besplatne ture postoje u gradovima širom sveta i svakako su super način da grad bolje upoznate.

10. Javni prevoz

Bilo da se odlučite za metro ili bus, ovo je pravi način da istražite grad i da se osetite kao lokalac u gradu koji ste posetili.

Putujete s ljubimcima – za njih važe posebna pravila

11. Idite u markete

Ne samo da su marketi odličan način da upoznate lokalnu kulturu, već su i sjajan način da jedete po povoljnim cenama. Pogotovo ako putujete tokom letnjih meseci – ovo je sjajan način da uzmete lokalno voće i povrće ili nešto lagano "za nošenje".

12. Hrana za nošenje

Mnogi kafići i restorani naplaćuju manje ukoliko se odlučite za jelo "za nošenje". Na ovaj način ćete moći i da jedete u obližnjem parku, što će vam pružiti jedinstven ugođaj.

13. Svuda šetajte

Dok obilazite jednu po jednu atrakciju sa spiska, prošetajte. U velikim gradovima je to ponekad nemoguće, ali što više možete, istražite grad na svojim nogama, jer ćete uštedeti novac, a i sagoreti sve kalorije koje ste uneli.

14. Iznajmite sobu preko Airbnb-a

Ukoliko hosteli nisu ono što vam godi, možete da razmislite o iznajmljivanju privatne sobe na Airbnb-u. I na ovoj platformi možete da pronađete pristupačan smeštaj, samo budite sigurni da odaberete domaćina koji ima dobre ocene i kritike

Trendovi u 2022: Kako ćemo putovati?

15. Besplatne atrakcije

Mnogi veliki svetski gradovi imaju širok spektar besplatnih atrakcija. London na primer ima beskrajnu listu besplatnih muzeja, dok je Pariz dom nekih od najlepših svetskih parkova koje treba posetiti.

16. Ramislite da iznajmite svoj prostor dok ste na putu

Ne samo da je ovo super način da uštedite novac, već i da ga zaradite. Ukoliko putujete na duže ili ste često na putovanjima, onda je super opcija da razmislite o tome da iznajmite svoj stan ili kuću.

Novac koji zaradite ovim putem će vam pomoći da isplatite troškove na vašim putovanjima

17. Karte za stajanje

Poseta pozorištu ili operi je još jedan sjajan način da upoznate kulturu nekog grada. Ali karte su često veoma skupe, osim ako ne nabavite ulaznice za stajanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19706 idi na stranu