Foto: Profimedia, SEBASTIAN KAHNERT/dpa
Foto: Profimedia, SEBASTIAN KAHNERT/dpa

Izgleda kao palata, a zapravo je mlekara; godišnje dođe da je vidi pola miliona turista FOTO

Podeli

Zamislite da uđete u raskošno ukrašenu prostoriju poput najlepše palate da kupite komad sira ili mleko. To je upravo osećaj koji posetioci imaju kada zakorače u „Pfunds Molkerei“, koja je zvanično najlepša mlekara na svetu.

Smeštena u Drezdenu, u Nemačkoj, u „Pfunds Molkerei“ svake godine svraća preko 500.000 turista. Što i ne čudi, budući da jeste prilično neobična za jednu prodavnicu mlečnih proizvoda.

Celo mesto su lokalni umetnici ukrasili ručno oslikanim keramičkim pločicama u neorenesansnom stilu.

A počela je kao skromna mlekara, koja je svakodnevno prerađivala svega 150 litara mleka, ali je do 1930. već proizvodila preko 60.000 litira dnevno.

Koristeći višak mleka, „Pfund“ je postao prvi proizvođač kondenzovanog mleka u Nemačkoj, a takođe je počeo da prodaje mlečni sapun i formulu za bebe.

Mlekara je nastala 1879. godine, kao ideja lokalnog farmera Pola Gustava da Drezden snabdeva svežim i higijenskim mlekom. Prvo je postojala u ulici Görlitzer, a onda se posao brzo razvio i preselili su se u novu zgradu, u ulici Bautzner Strase 79.

Osim mleka, proizvodili su mlečne sapune, hranu za bebe, pa čak i jogurt, pivo i limunadu od surutke. Poznata je po tome što je preživela bombardovanje Drezdena u Drugom svetskom ratu i nastavila sa radom ubrzo nakon toga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 18482 idi na stranu