Izvor: B92

Mnogi turisti žele da zaobiđu gužvu zbog epidemiološke situacije.

Španija je posebno blagoslovlena skrivenim draguljima širom cele zemlje, a ovih pet mesta otkriće vam baš tu špansku kulturu koju svi znamo i volimo, uz dodatni delić vedrine.

Umesto Ibice: Formentera

Formentera možda nije poznata kao njen komšija, ali je jednako lepa kao Ibica. Ovde nema popularnih svetskih klubova, di-džej zvezda i ekstremno skupih piva.

Formantera je ostrvo na kojem je sve opušteno, divlje i intimno. Takođe je mesto prepuno divnih nudističkih plaža s obzirom da je ovde do 60-ih godina prošlog veka vladala jedna hipi atmosfera, u korist potpunog spokoja.

Da, Formentera je hipi rođak moderne Ibice.

Umesto Madrida: Toledo

Madrid je grandiozan, pravi kosmopolitski grad koji vrvi od ljudi i može da bude enigma za snalaženje. To ne znači da ga treba izbegavati – ipak je to jedan od najveličanstvenijih evropskih gradova i značajno kulturno odredište. Mi ipak mislimo da je Toledo, njegov kul komšija prilično vredna zamena, ako tragate za autentičnom Španijom.

U Toledu se čitav grad nalazi na Unesko listi svetske baštine i prepun je kulturnih znamenitosti poput tvrđave Alkazar.

Prvi put izgrađena u rimsko doba, prvi je primer kvadratne tvrđave, a u njoj se danas nalazi intrigantni vojni muzej. Naravno tu je i katedrala Santa Iglesia Primada de Toledo, remek-delo španske gotske arhitekture koja će vam sigurno privući pažnju.

Umesto Barselone: Sevilja

Sevilja možda nema obalu kao Barselona, ali je definitivno sjajna alternativa za ljubitelje gradskog odmora. Od poznatog flamenko plesa do živopisnih stabala pomorandže koja se nižu po njenim ulicama, Sevilja je potcenjeno kulturno središte, koje nudi gotovo sve za ljubitelje istorije, muzike i hrane.

Plasa de Espanja je nesumnjivo vrhunac Sevilje, ali možda i najlepši španski trg. Tu je reka Guadalkuvir koja predstavlja srce grada i nudi priliku da istražite grad s reke. Preporuka je noćno krstarenje, a potom odlazak u neki tapas bar na dobru hranu i sangriju, recimo u popularnom okrugu Triana.

Umesto Valensije: Taragona

Iako mnogi posećuju Valensiju kao mirniju alternativu Barseloni, dozvolite nam da predložimo još mirnije mesto: Taragonu. Otprilike 110 km od Barselone, ovaj neobični rimski grad nudi sve čari jednog manjeg mesta, a njegov šarm je verovatno primamljiviji od Valensije.

Ovde ćete otkriti ljupki priobalni grad koji liči na ruralna mesta Italije: kaldrmisani trgovi, uličice poput lavirinta, ostaci amfiteatra i zabačene plaže, kojima se može pristupiti samo pešice.

Umesto Tenerife: La Gomera

ako se nalazi u neposrednoj blizini Tenerifa, samo 1 procenat svih posetilaca Kanarskih ostrva stiže do La Gomere. Ovaj prirodni raj – drugo najmanje od sedam ostrva arhipelaga – nudi više od 600 km obeleženih pešačkih staza, epske rute za vožnju i crne, peščane plaže sa kristalno čistim morem.

Zbog retke vegetacije, uključujući jednu od najvećih evropskih šuma lovora, celo ostrvo je proglašeno rezervatom biosfere, a njegova suptropska prašuma Nacionalni park Garajonay takođe je na listi Unesko baštine.

Povrh svega, klima je ovde (godišnji prosek od 22 stepena Celzijusa) jedna od najboljih na svetu. Nije ni čudo što je Krisofer Kolumbo na kraju ostao ovde mesec dana pre nego što je konačno otplovio ka svom otkriću Amerike.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.