Foto:Profimedia
Foto:Profimedia

Kružno naselje u kojem smete da živite samo šest meseci

Podeli

Na periferiji Kopenhagena nalazi se jedan neobičan prizor, koji je u eri sve veće urbanizacije i predstavlja pravi melem za oči. "Brondby Haveby" čine nizovi kuća organizovanih u savršene krugove i okruženih bujnim zelenilom koje pruža privatnost stanarima "grada-bašte".

Prizor koji deluje kao da je sa druge planete zabeležio je fotograf Henri Do, a njegovi snimci ovog bajkovitog naselja, poznatog i kao "Brondby Garden City", obišli su svet.

"Tokom posete Kopenhagenu u Danskoj naišao sam na nešto što izgleda kao vanzemaljska civilizacija. Na moje iznenađenje, ovo je samo mali deo onoga što se zove "kolonija vrtova", prostor za baštu koji danski građani mogu da iznajme kako bi gajili biljke. Ako živite u gradu jasno je da je prostor izuzetno ograničen, tako da je ovo savršen način da imate svoju baštu i vratite se prirodi", kaže Do.

Naselje se sastoji od 26 kružnih bašta izgrađenih još ’60-ih godina, a svaku od njih čini oko 16 privatnih placeva u obliku trougla. Ukupno 284 kuće pružaju mirno mesto za beg od gradske buke i zagađenja.

"Dok se vozite kolima, "Brondby" izgleda poput svakog drugog naselja na planeti. Tek kada sam uzeo dron i podigao ga u vazduh, moja perspektiva se promenila. Pogled na ovo mesto iz vazduha bio je zadivljujuć", otkriva fotograf.

Ideja o "gradu od vrtova" odobrena je 1964. godine kada je opština "Brondby" odlučila da dodeli prostor zainteresovanim građanima koji žele da iskuse život u prirodi.

Tada je pejzažni arhitekta Erik Migind došao je na ideju da kreira netipičnu formu naselja inspirisan izgledom skandinavskih sela iz 18. veka, a sve u cilju boljeg povezivanja i interakcije između stanara.

Vlasnicima je dozvoljeno da u kružnom raju žive šest meseci godišnje, od aprila do oktobra, kako bi mogli da se brinu o svojim baštama. Centralni deo kružne bašte služi kao parking i mesto okupljanja žitelja ovog kružnog zelenog gradića gde se često organizuju i razne društvene aktivnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 18228 idi na stranu