Izvor: B92

Nakon što je Italija preživela epicentar pandemije i uvela neke od najstrožih evropskih mera, italijanski turistički institut izjavio je da je više od 27 miliona Italijana odlučilo da prošle godine provedej letnji odmor u planinskim predelima.

Strah od pandemije koronavirusa naveo ih je da otkriju i isprobaju novi način odmora, prvenstveno zbog potrebe za socijalnom distancom, vazduhom i šetnjom. Mala ruralna mesta, u kojima nema puno turista, doživela su procvat, pa je i turizam u ovim mestima porastao.

U međuvremenu, Italijani su najavili projekat Sentiero dei Parči, odnosno Put parkova, koji će povezati svih 25 italijanskih nacionalnih parkova – od Alpa preko Apenina, pa sve do Sicilije i Sardinije.

Foto: Shutterstock/StevanZZ

Ambicioznim, trinaestogodišnjim planom od 35 miliona evra, kojem je cilj proširiti postojeću stazu Sentiera Italia (Veliku italijansku rutu) za otprilike 1000 km susedi će dobiti novi put. Kada se završi 2033. godine, nova ruta vodiće kroz 20 regija u zemlji, prolazeći kroz šest mesta svetske baštine. Dužina rute iznosiće 8000 km, što je oko 10 puta više od rute Kamino de Santiago, piše Pun kufer.

Do sada, Italijani nisu imali studije niti državno telo, koje bi se pobrinulo za mrežu planinarskih staza. Taj posao su oduvek obavljali volonteri. Velika Italijanska ruta dovršena je 1990-ih, ali je poslednjih decenija zanemarena. No, međutim, planinari, zaštitnici životne sredine, ali i turistički radnici raduju se proširenju ove rute, jer smatraju da će oživeti italijanske ruralne krajeve i srušiti predrasude da Italiju čine samo more i Toskana.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.