Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Nestvaran prizor: Močvara koju nazivaju "crvenom plažom" FOTO

Podeli

U Ljaoningu na severoistoku Kine svake jeseni pristiže veliki broj turista kako bi na ušće reke Šuangtaizi bar na kratko uživali u nestvarnom prizoru crvene močvare, jedinstvene u svetu, kako po svojoj neobičnosti, tako i po izuzetnoj lepoti.

Ovu najveću i najbolje očuvanu crvenu močvaru na svetu, koju još nazivaju i "crvena plaža", nastanjuju brojne više-manje uobičajene vrste životinja i biljaka, a njena neobična boja potiče od jednogodišnje biljke slanih staništa, primorske jurčice (Suaeda maritima), koja naseljava celo ovo prostrano područje.

Ovu najveću i najbolje očuvanu crvenu močvaru na svetu, koju još nazivaju i “crvena plaža”, nastanjuju brojne više-manje uobičajene vrste životinja i biljaka, a njena neobična boja potiče od jednogodišnje biljke slanih staništa, primorske jurčice (Suaeda maritima), koja naseljava celo ovo prostrano područje.

Naime, ova neobična biljka svake jeseni pretvara čak 130 kvadratnih kilometara močvare u ćilim crvenih nijansi, koji opstaje sve do zime, kada se završava njen godišnji ciklus.

Biljci savršeno odgovara visok salinitet močvarnog tla, baš kao i mnogobrojnim životinjama koje tu žive, a do sada je u tom rezervatu prirode popisano više od 260 vrsta ptica i 399 vrsta drugih životinja.

Iako je veći dio crvene plaže strogo čuvan i zatvoren za javnost, jedan manji deo močvare je dostupan za turiste, koji svake jeseni tu pristižu da bi se divili fantastično lepom prizoru kakav se nigde drugde ne može videti ni doživeti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 18131 idi na stranu