Izvor: B92, National Geographic

Upoznajte ostrvo začina, na kom vreme teče drugačije, svi se učtivo pozdravljaju, a popodne piju čaj…

Kultura i religija

Zanzibar je polu-autonomna oblast i ostrvo u Indijskom okeanu. Iako zvanično pripada Tanzaniji, u gotovo svim aspektima – politici, religiji, kulturi, pa čak i hrani – se razlikuje od te države, piše National Geographic Srbija. Na istočnoj obali Afike i pripadajućim ostrvima živi narod Svahili – koji govori i istoimenim svahili jezikom.

I dok na kontinentalnoj Tanzaniji žive i hrišćani i muslimani i starosedeoci, na Zanzibaru, kojim je vekovima vladao Oman, stanovništvo je gotovo u potpunosti muslimansko. Danas, u većini sela i gradova gde su Svahili većina, džamije su temelj života i ispoveda se islam. Međutim, neke zajednice unose elemente tradicionalnih afričkih verovanja u svoju religiju.

Zanzibar je baza za trgovce koji dolaze iz Afrike, Indije i Arapskih zemalja, a najviše se trguje začinima, a lokalno stanovništvo se bavi i poljoprivredom i ribolovom. Zanzibar ima svog predsednika i zakonodavna tela, pa se stanovništvo uopšte ne oseća kao da pripadaju Tanzaniji.

Foto: In Green / shutterstock

Merenje vremena

U svahili kulturi, novi dan počinje pre izlaska sunca, a ne u ponoć, što znači da je sedam sati ujutru, kod njih ustvari 1 čas, a sedam sati uvče je jedna sat noću. Kod njih ovo merenje funkcioniše jer je izlazak i zalazak sunca relativno konstantan tokom cele godine, jer je Znazibar blizu Ekvatora.

Pozdrav im je vrlo važan

Turistima je često zbunjujuće – jer imaju predrasude i misle da stanovništvo želi nešto da im proda. Međutim, to nije tako. Pozdravi su deo njihove kulture. Najčešće se koriste pozdravi "Mambos" i "Jambos" , dok "Shikamoo" upućuju nekome koga manje poznaju.

Kameni grad – Stone Town

Ovaj drevni grad 2000. godine proglašen je spomenikom kulture od strane UNESCO-a. Ovaj šarmantni grad je zapravo pravi mali lavirnit, a iako postoje neke ulice koje imaju imena, niko ta imena zapravo ne koristi.

Usporenost

Na Zanzibaru život teče sporo. Za nekoga ko dolazi sa strane, njihove dnevne rutine, poput radnog vremena, nemaju uvek smisla.

Sezone kiše

Zanzibar ima dve kišne sezone: dugu i kratku. Duga traje od marta od maja, ali odmah zatim sledi dugo i toplo afričko leto. Sezona kratkih kiša, odnosno kratkotrajnih pljuskova dešava se u novembru i decembru.

Ukusi sveta

Zanzibar je tokom vekova promenio mnogo vladara, a takva istorija doprinela je stvaranju jedne od najzanimljivojih afričkih kuhinja. Pomešane su indijska, arapska, portugalska i afrička tradicija kuvanja, a sve to uz prisustvo mnošta začina, po kojima je Zanzibar i dobio epitet "ostrvo začina". Muskatni oraščić, cimet, crna paprika i karanfilić ovde su domaće vrste.

Kultura ispijanja čaja

Najčešće ga ispijaju kada zađe sunce, a jedna od najpopularniji je tangawizi – odnosno čaj od đumbira sa vanilom.

Nema lavova, slonova, žirafa…

Tanzanija jeste poznata po safarijima koji oduzimaju dah, ali ne i Zanzibar. U Zanzibaru, svet divljih životinja nalazi se pod vodom.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.