Izvor: B92

Alberobelu je grad u Italiji koji je još od 1996. godine pod UNESKO zaštitom, a krase ga kuće koje na prvi pogleda izgledaju kao da nisu sa ovog sveta.

Aleberobelo gradić nalazi se u regiji Pulja na jugu Italije i u pitanju je jedna toliko živopisna i slikovita destinacija.

Foto: Profimedia

Alberobelo je poznat po drevnom graditeljstvu: kućama od krečnjaka, građenim bez upotrebe maltera, sa krovovima konusnog oblika (tzv. truli).

Foto: Profimedia

Ovaj način građenja vodi poreklo još iz praistorijskog doba i stoga je uvršten na spisak svetske baštine UNESKO.

Foto: Profimedia

Prema rezultatima popisa stanovništva 2011. u opštini je živelo 10.924 stanovnika. Posebno je zanimljivo da odsednete u nekoj od Trulo kuća, a postoje mnogobrojne agencije koje se bave njihovim iznajmljivanjem.

Foto: Profimedia

Priča iza Alberobela, grada Truli kućica, tipično je italijanska: dizajn kuća je osmišljen zbog prevare vlasti koje su stanovnicima nametale poreze.

Lokalni feudski grof Akvaviva preselio je svoje seljačke radnike ovde da očiste šumu i kultiviše zemlju.

Foto: Profimedia

Grof je došao na ideju da stvori feudalno naselje koje bi se moglo brzo srušiti i ponovo izgraditi kako bi se izbeglo plaćanje poreza.

Čarobni evropski grad u kome kafa košta 70, a pivo 90 dinara

Dakle, bilo je važno da Alberobelo ne izgleda kao tipično naselje. 1797. godine, kada je Alberobelo konačno dobio status "grada", ljudi su morali da žive u Truli kućicama, koje bi se po potrebi mogle lako srušiti i kasnije ponovo izgraditi.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.