Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Jedan od najlepših gradova Albanije: Mesto sa hiljadu prozora FOTO

Podeli

Grad sa hiljadu i jednim prozorom nalazi se na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine. Baš kao i Đirokastra, Berat se nalazi na spisku izuzetno dobro očuvane otomanske arhitekture, i nećete pogrešiti ako Berat upišete na svoje turističke mape.

Na jugu Albanije se nalazi po mnogima možda i najlepši grad ove zemlje Berat. Ovaj dobro očuvani nekadašnji otomanski grad neki čak smatraju i jednim od najlepših na Balkanu, i njegov glavni adut ne leži samo u arhitekturi grada, već i u njegovoj istoriji, koja je tu arhitekturu i stvorila, piše Tu Magazin.

Kroz istoriju Berat je imao važan strateški položaj, počevši od 6. veka p. n. e. kada je ovde živelo grčko pleme Desaret, preko Rimljana i Vizantije, sve do podele Rimskog carstva.

Međutim, njegova prava istorija počinje nakon osvajanja od Osmanlija 1450. godine, koji su ovaj gradić držali pod svojom vlašću sve do novijeg doba, pa je njihov trag ovde najizraženiji i najdublji.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Osim stare tvrđave, u gradu se nalazi i 40 vizantijskih crkava i 30 džamija, što je sasvim dovoljno da se probudi radoznalost putnika.

Šest atrakcija koje će vas namamiti da posetite ovaj albanski grad FOTO

Njegova kompleksnost i multikulturalnost se vidi na svakom koraku, pre svega u arhitekturi ,zbog koje je 1961. godine prvo proglašen albanskim gradom-muzejem da bi 2008. godine, zajedno sa gradom Đirokastra, bio upisan na Uneskovu listu evropske kulturne baštine.

Pročitajte još:

Srbi ipak mogu do mora: "Ovde nema posebnih uslova za ulazak"

Grad danas sačinjavaju tri dela, Gorica, Mangalem i Kalaja. Iznad samog grada nalazi se očuvana srednjovekovna tvrđava podignuta u u 13. veku.

Albanija je mnogo više od onoga što očekujete:"Vi ste mi prvi Srbi"; onda su došli i ostali

Najinteresantnija atrakcija grada su stare kamene kuće sa mnogobrojnim prozorima, zbog čega Berat zovu još i "gradom sa hiljadu prozora".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 18855 idi na stranu