Izvor: B92

Jedan od načina da upoznate kulturu neke zemlje i nacije jeste da svratite u neki nacionalni restoran i probate jelo koje je specifično baš za to podneblje.

Ovo su najbolja nacionalna jela evropske kuhinje, koje je nabrojao Travelmagazine. Neke će podsetiti na lepši period, a neke da u spisak želja uvrste i ova mesta za neka naredna putovanja.

1. Pierogi u Poljskoj

Postoji toliko razloga da posetite Poljsku, ali "probati pierogi" trebalo bi da bude na vrhu vaše liste. Ove male knedle mogu se puniti bukvalno bilo čime. Klasična verzija uključuje krompir i sir, meso i kupus ili samo povrće. Često se serviraju prelivene pavlakom i prženim lukom ili svinjetinom. Popularne su i kao desert, punjene voćem i slatkim sirom.

2. Pasteis de nata u Portugalu

Ukusne pasteis de nata (portugalski desert), mogu se naći širom sveta, ali niko ne može da vam napravi baš onakve kakve se serviraju u portugalskim poslastičarnicama i restoranima. Ova zlatnosmeđa peciva punjena su karamelizovanom kremom, dok vas spolja mami ljuska, dovoljno tanka da u spoju sa slatkim oduševi svako nepce. Naručite je uz jaku crnu kafu.

3. Kanelbullar u Švedskoj

"Kanelbullar" se doslovno prevodi kao "rolnice sa cimetom" i možemo vam obećati da su bolje od bilo kojih koje ste ikada ranije probali. Mekano i "pufnasto" testo, začinjeno kardamomom, obloženo je maslacem, a punjeno cimetom. U ovim rolnicama se najviše uživa kada su sveže iz rerne, a mogu se naći u većini švedskih pekara. Moći ćete da ih namirišete na kilometar.

4. Lakror u Albaniji

Ovo jelo je neka vrsta mešavine turskog bureka i grčke spanakopite; to je pahuljasto, puterasto pecivo obično ispunjeno smešom od spanaća ili praziluka, jaja i jogurta. Takođe je jelo koje su pravile i još prave bake, ali je takođe uobičajena jeftina ulična hrana dostupna u pekarama. Široko je dostupan u planinskom gradu Korce, ali ga možete pronaći širom zemlje.

5. Currywurst u Nemačkoj

Svi znamo da Nemci prave dobre kobasice, ali currywurst je nešto potpuno drugačije. Drugi nivo. Ova popularna ulična hrana uključuje iseckane kobasice prelivene kečapom pomešanim sa kari prahom. Zvuči čudno, ali nešto u vezi s tim jednostavno deluje. Najbolje su kada se jedu uz pomfrit i pivo.

6. Arancini u Italiji

Šta god da probate u Italiji, nećete pogrešiti. Ovo je zemlja gurmana i najbolje evropske kuhinje. Ali pre nego što napravite plan za testenine i picu, razmislite o skromnom arancinu. To je kuglica pirinča, punjena mesom, sirom ili povrćem, a zatim izmrvljena i pržena do zlatnog savršenstva. Arancini se često jede kao brza užina ili kao ručak u pokretu - omiljeni obrok učenika koji nemaju veliki budžet.

7. Bocadillo de jamon u Španiji

Izgleda kao normalan sendvič sa šunkom, ali nikada ne potcenjujte dobar bocadillo de jamon. Unutrašnjost hrskavih, ali mekanih španskih bageta često se natopi maslinovim uljem i belim lukom, da bi se potom naslagala tanka dimljena šunka. Neke varijacije mogu takođe da sadrže sir manchego, papriku, paradajz ili masline, ali čak i najklasičniji su preukusni.

8. Karjalanpiirakka u Finskoj

Često se naziva i "karelska pita". Napravljena je od jednostavnih sastojaka, ali to ne biste pogodili prilikom degustacije. Tanka ražena kora punjena je krompirom, pirinčem ili šargarepom i raznim drugim sastojcima.

9. Soupe a l’oignon u Francuskoj

Francuska ima dosta neverovatne hrane, ali ovu supu morate da probate. Gusta je i bogata – vrhunska hrana za ručak u nekom od čuvenih francuskih kafića-restorana.

Na primer, u čuvenom Cafe de Flore. Supa od luka i mesnih zaliha preliva se hrskavim hlebom, koji se ponekad peče sa sirom.

10. Haggis u Škotskoj

Možda zvuči malo odbojno, ali ko jednom proba haggis, naručiće ga još bar jednom.

To je mlevena ovčja iznutrica (srce, jetra i pluća) pomešana sa lukom, ovsenom kašom i začinima. Obično se servira sa pire krompirom i repom, a smatra se glavnim jelom škotske kuhinje.

11. Mekici u Bugarskoj

Ovo tradicionalno bugarsko pecivo je nekako poput ravne krofne. Testo se pravi od jogurta, zatim oblikuje u ravni disk i prži u dubokom ulju.

Obično se jede za doručak, praši se šećerom u prahu i u njemu se uživa uz voće i jogurt. Neko voli i slanu opciju sa mekim sirom. U svakom slučaju ne možete pogrešiti.

12. Bramborak u Češkoj

Ovo je u osnovi palačinka od krompira. Rendani krompir se kombinuje sa jajima i začinima, a zatim se prži u panfri. To je uobičajena ulična užina u celoj zemlji; neke regionalne varijacije uključuju kiseli kupus ili meso.

13. Tavče na gravče u Severnoj Makedoniji

Ovaj jednostavan, tradicionalni obrok sigurno ste probali, ali vredi da se podsetimo ove poslastice iz makedonske kuhinje.

Sveži pasulj se dinsta u ulju i sosu od paradajza sa tonom luka i začina. Servira se u zemljanoj posudi uz domaći hleb i jogurt.

14. Raclette u Švajcarskoj

Dve reči: topljeni sir. Ovo jelo je dobilo ime po švajcarskom raclette od sira, koji se topi na tavi ili izvan same kore. Obično se služi na krompiru sa kiselim krastavcima i lukom ili uz hleb ako se jede kao ulična hrana u pokretu.

15. Smørrebrød u Danskoj

To su sendviči na bazi raženog hleba sa maslacem, obično preliveni nekim varijacijama jaja, sira, mesa ili ribe.

Danci nožem i viljuškom osiguravaju da prelivi ostanu netaknuti. Zapravo postoji cela društvena etika kako se jede smørrebrød, kako se sastavljaju i redosled kojim se jedu. Možda je najbolje da to uradite sa lokalcem koji će vas uputiti kako da degustirate ovu poslasticu koja je osnova danske kuhinje.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.