Foto: Depositphotos /  altanaka
Foto: Depositphotos / altanaka

Petočlana porodica putuje svetom na nesvakidašnji način FOTO

Podeli

Iako većina parova smanji putovanja ka novim destinacijama kad dobiju decu, Dan i Marlene Lin učinili su suprotno.

Od 2008. do 2012. godine dobili su troje dece, dok su se istovremeno iselili iz svog tradicionalnog doma i preselili se u kamp-prikolicu. Dvanaest godina kasnije Dan i Marlene žive u kombiju i odgajaju troje dece, 13-godišnju Eve, 11-godišnju Milu i osmogodišnjeg Lukea.

Osim toga, ova petočlana porodica putuje svetom, a moglo bi se reći da su putovanja deo njihovog kućnog obrazovanja.

Dan je bio veb programer, a Marlene analitičarka medicinskih podataka kada su dobili prvo dete.

"Odjednom smo imali to malo biće za koje smo odgovorni. Bilo bi odgovorno tog malog čoveka naučiti svemu što se ima videti na svetu", prisetio se Dan.

Odlučili su da otputuju na nekoliko mesta s bebom kako bi joj "pokazali" što više sveta. Na kraju je postalo teško putovati s detetom, posebno noseći kolica, autosedelice i igračke.

Umesto toga, 2008. godine odlučili su da kupe kamper kako bi mogli lakše da putuju. Brzo su se zaljubili u takav način života i polako počeli da odlaze na dalja putovanja, daleko od svog doma u Venturi.

Između 2008. i 2012. svake godine provodili su šest do devet meseci na putu, postupno prelazeći u nomadski način života.

"Bilo je postupno", rekao je Dan, "Nismo se upuštali u to, misleći da ćemo tako živeti za 12 godina. Samo smo mislili da ćemo imati ovaj kamper, svoju kuću i ići na izlete".

Danas žive u kombiju koji su kupili za 60 hiljada dolara te su u njegovo preuređenje uložili još 11 hiljada dolara. Kako kažu, bio im je cilj da stvore ugodan prostor u kojem bi mogli, ako to bude potrebno, da provedu i više vremena, a ne samo da prespavaju.

"Morali smo da budemo sigurni da nećemo poludeti ako vreme bude loše i ne budemo imali kuda ići pa zaglavimo unutra.Ono što je najvažnije za našu petočlanu porodicu je da svaka osoba ima mesto za sedenje i opuštanje", ispričao je Dan.

Usred kombija je skriven i toalet:

"Privatnost nam zapravo nije problem, ako netko mora u toalet, jednostavno će ići. Ako ga ne želite videti, navucite pokrivače preko glave ili izađite napolje", kazao je, a prenosi Insider.

Kad je njihovo najstarije dete trebalo da krene u školu, Dan i Marlene su potpuno prestali putovati i nastanili su se u Los Angelesu kako bi se deca mogla upisati u školu. Ali nakon samo nekoliko meseci ponovo su maštali o putovanju i jednostavno su krenuli na put. Odlučili su se povezati s nezavisnim Charter školama kako bi uspostavili raspored kućnog obrazovanja tokom putovanja.

"Kad škola počne, ja sam učitelj, a onda nakon škole iznenada moram postati njihov prijatelj, što je zaista teško učiniti", ispričao je Dan.

Kako je Marlene rekla, često pitaju decu da bi li radije išla u redovnu školu, ali ona uvek kažu da žele ovakav način školovanja. Prema Danu, deca vole činjenicu da sve mogu završiti za dva do tri sata, a ostatak vremena provode kako god žele.

"Za njih je razgovor o odlasku u tradicionalnu školu gotovo pretnja", rekao je Dan.

Osim toga, trude se uklopiti svoja putovanja u lekcije o kojima uče u školskom programu.

"Vodimo ih na mesta gde mogu nešto naučiti, ali zapravo mogu videti i dodirnuti sve stvari o kojima biste obično pročitali u knjizi", objasnili su.

Tokom godina proputovali su SAD, Kanadu i Meksiko. Poslednjih nekoliko godina putuju i po Evropi, Turskoj i Maroku. Sve u svemu, zajedno su posetili 32 zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 18171 idi na stranu