Izvor: B92

Plava rupa je ponor dubok 200 metara, udaljen osam kilometara od grada Dahaba u Egiptu. Zovu je Groblje ronilaca, međutim to ne sprečava hiljade njih da svake godine dolaze ovde da rone.

Novinarka Jasna Janković nalazi se u Egiptu na brodu Si king Marko sa ekipom ronilaca iz Srbije. Pokušaće da zarone i izrone na mestu koje je svetska ronilačka atrakcija, a zovu ga Grobljem ronilaca, jer je čak 200 njih život izgubilo u takozvanoj Plavoj rupi.

Pored grada Dahaba nalazi se ovo mesto, jedna od najpoznatijih i najopasnijih ronilačkih destinacija na svetu
Konstantin Jokanović i Dejan Vojnović, ronioci, objašnjavaju misteriju ovog mesta:

"Plava rupa je jedna od velikih svetskih atrakcija, a što se tiče ljudi koji žive na ovim prostorima oni veruju da tu postoji kletva: Dvoje mladih koji su imali obećani brak se bacilo dole i oni sada vuku ronioce na dno".

Groblje ronilaca: Plava rupa doslovno ih guta (VIDEO)

S druge strane dosta iskusnih ronilaca je stradalo samo zato što su bili znatiželjni da vide šta ima u dubinama. Kako su objasnili, jedan veliki cilindar u stenskoj masi pored obale u koji se uđe kroz more dubok je oko 200 metara a na 53. metru postoji tunel kroz koji može da se izađe na otvoreno more.

"Ne bih se složio sa tim da mnogo iskusnih ronilaca strada, pre bih rekao da su bili neiskusni", kaže jedan od 18 ronilaca sa broda koji se odvažio da zaroni do najmisterioznije rupe.

"Ploče onih koji nisu izašli na površinu nalaze se tu, preko 200", objasnili su.

Opširnije u video-materijalu:

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.