Foto: Depositphotos/ sevapone
Foto: Depositphotos/ sevapone

Kad trešnja procveta: Simbol proleća odmara dušu

Podeli

Prelepi prizori drvoreda trešnjinih stabala u pojedinim svetskim gradovima su čuvene atrakcije.

Osim lokalnog stanovništva, u mnoge od njih dolaze i brojni turisti kako bi uživali u pogledu, ali i vedroj atmosferi koju proleće donosi.

Japan

Cvet trešnje je posebno cenjen u Japanu, gde je poznat pod imenom sakura. Tamo je već vekovima inspiracija pesnicima i slikarima, a u periodu njenog cvetanja širom Japana održavaju se festivali posmatranja trešnjevog cveta – hanami.

Nedeljama unapred na državnoj televiziji meteorolozi predviđaju datum početka cvetanja. Prvi cvetovi otvaraju se u suptropskim delovima zemlje, na Okinavi, dok cvetanje poslednje počinje na Hokaidu.

U zavisnosti od regije, od kraja marta do početka maja Japanci masovno obilaze poznata mesta za “hanami“ i organizuju piknike, zabave sa prijateljima i kolegama i sl.

Uobičajena su i večernja okupljanja u parkovima, poznata kao jozakura kada se na stabla kače lampioni od papira. Najpoznatije mesto za noćne zabave je park Ueno u Tokiju. U periodu cvetanja trešnje popularni su i posebni slatkiši, od kojih se neki prave sa listovima trešnje.

Ali osim u Japanu, cvetanje trešnje privlači posmatrače i u drugim delovima sveta. Slične proslave održavaju se u Kini, Južnoj Koreji i na Filipinima.

Embed from Getty Images

SAD

Najmasovnija okupljanja van Japana su u SAD-u. U Vašingtonu, gde je prvih 3.000 stabala zasađeno kao poklon Japana 1912. godine, a 1965. kao prijateljski gest između dve zemlje donirano je još 3.800 stabala.

Svakog proleća održava se Nacionalni festival posmatranja trešnjinog cveta. Ovaj festival posećuju brojni turisti. Mejkon u Džordžiji je poznat pod nadimkom "svetska prestonica trešnjinog cveta", budući da u ovom gradu ima preko 300.000 stabala trešnje. I u njemu se svake godine održava Međunarodni festival trešnjinog cveta. Poznat je i godišnji Sakura Matsuri festival trešnjinog cveta u Bruklinskoj botaničkoj bašti u Njujorku.

Embed from Getty Images

Evropa

I u nekoliko evropskih zemalja organizuju se manje manifestacije. Tako se na primer, u Finskoj ljudi svakog proleća okupljaju u Helsinkiju, u distriktu Roihuvuori. Tu se nalazi oko 200 stabala trešnje, koja su gradu poklonile japanske kompanije i oko 200 Japanaca koji žive u Helsinkiju.

U Rimu, "hanami" se održava u parku u distriktu Eur, gde su posađena stabla trešnje koja je ovom gradu Japan poklonio 1959. godine.

Svake godine brojni posmatrači se okupljaju u stokholmskom parku Kungstradgarden kako bi uživali u opuštajućim prizorima cvetanja trešnje

Embed from Getty Images

Hanami tokom pandemije

Nažalost, zbog pandemije koronavirusa, manifestacije u Japanu i većina dešavanja u ostatku sveta vezanih za posmatranje trešnjinog cveta su otkazane. Razlozi su očigledni i više nego opravdani. Ali to ne znači da morate biti uskraćeni za ove prelepe i inspirativne prizore.

Gugl Ert je omogućio svima da iz udobnosti svog doma vide kako proslava cvetanja trešnje izgleda širom sveta.

Onlajn kolekcija lokacija "Cherry Blossoms Around the World" predstavlja virtuelnu turu, koja vas vodi na najlepše svetske destinacije za posmatranje trešnjinog cveta.

Lokacije su izabrali posetioci koji su ostavljali svoje ocene na Gugl Mapsu. Među 10 najlepših mesta za hanami su promenada pored reke Meguro u Tokiju, hiljadugodišnje drvo trešnje u japanskom gradiću Miharu, Japanski park u brazilskom gradu Kuritibi i Park kraljice Elizabete u Vankuveru.

strana 1 od 17870 idi na stranu