Izvor: B92

Egipat je jedna od zemalja koja se nalazi na spisku želja mnogih putnika, a jedan od glavnih razloga tome jeste krstarenje magičnim Nilom.

Idealno vreme za krstarenje najdužom rekom sveta jeste u vreme kada je temperatura u Egiptu najniža. Ti meseci su od septembra do aprila, ali imajte na umu da su dani znatno kraći i da su noći izrazito hladne, posebno na reci. Zato je kraj hladnog perioda verovatno vreme koje tražite.

Krstarenje Nilom najčešće počinje od Luksora do Asuana ili obrnuto, a pauze se najčešće prave u Dolini kraljeva, gde se posećuje hram Karnak, hram Kom Ombra i ostrvo File i hram Edfuu.

Međutim, kako je tražnja za najvećom oazom Sahare velika, moguće je naći i znatno duža krstarenja u okviru kojih se obilaze svi značajni gradovi Egipta, poput Kaira i Aleksandrije, pa sve do Asuana.

Od Aleksandrije do Asuana krstarenje traje oko dve nedelje, a poprilično novca treba izdvojiti za ovakvu vrstu doživljaja.

Egipat je poslednjih godina veoma tražena destinacija, pre svega zbog bogate ponude kulturno-istorijskih znamenja. Međutim mnogi turisti žele da posete zemlju u kojoj je rođena jedna od najstarijih civilizacija i svedu je na boravak u hotelskom kompleksu.

Ipak, treba znati da su egipatski hramovi i piramide najveći muzej na otvorenom, a da je krstarenje Nilom koje omogućava doživljaj velikog broja tih mesta neponovljivo iskustvo.

Treba znati da postoji velika razlika između krstarenja morem i rekom, a pre svega, razlog tome je veličina broda. Od Luksora do Asuana, kuda se najčešće krstari, potrebno je preći više od 230 kilometara, pa su brodovi mnogo manji.

Takođe, mnogo je manje sadržaja na samom brodu, pa je vožnja usmerena na sva ona mesta kraj kojih brod prolazi, ali prava „zabava“ počinje na samim lokalitetima koja se obilaze, piše „Traveller 24“.

Zato koliko vam se pruži prilika da na ovaj način obiđete, ne propustite je, jer će doživljaj Egipta upotpuniti obilasci Nedovršenom obelisku, Asuanskoj brani, hramu File, Kičenerovom ostrvu - botaničkoj bašti i vožnja felukama po Nilu, u zavisnosti koju od tura izaberete.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.