Izvor: B92

Svetionik podignut pre dva milenijuma na obali Galicije podigli su Rimljani po ugledu na jedno od sedam svetskih čuda starog sveta.

Najstariji svetionik koji radi u kontinuitetu, podigli su Rimljani pre 2.000 godina. Svetionik se nalazi u blizini grada Korunja u Galiciji. Prvobitno je građevina bila visine 34 metra, a u 18. veku je u neoklasičnom stilu nadograđeno još 21 metar.

Foto. depositphotos/ 280561-270773

Veruje se da je njegov arhitekta Gaj Sevije Lupus izgradio Herkulov toranj po ugledu na Svetionik u Aleksandriji. Herkulov toranj je podignut za vreme Trajanove vladavine, na mestu gde su se nalazili ostaci feničanskog svetionika.

Svetionik je dobio naziv po grčkom junaku, a veruje se da je na tom mestu ubio Geriona, diva sa tri glave, i naredio da se na tom mestu podigne grad. Svetionik koji godišnje obiđe veliki broj turista, već 10 godina nalazi se na Uneskovoj listi zaštićene svetske baštine.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.