Foto: depositphotos/ magdalena.paluchowska
Foto: depositphotos/ magdalena.paluchowska

Visoka 170 metara: Do vrha sat vremena, a do dna nekoliko minuta FOTO

Podeli

Obilazak pustinje je mnogima želja zbog čudesnih dina koje se izvijaju, a u pustinji Namib, nalazi se dina visoka 170 metara koju turisti obožavaju.

Ukoliko želite li da razgledate spektakularne peščane dine, posetite Sosusvlei u Namibiji. U jugoističnom delu pustinje Namib nalaze se neke od najljepših i najviših dina na svetu sastavljene od peska starog pet miliona godina.

Foto: depositphotos/ imagex
Foto: depositphotos/ imagex

Dine imaju karakterističan crvenkast sjaj jer pesak sadrži okside gvožđa. Uz to krasi ih i zvezdasti oblik. Zvezdaste dine nastaju na onim mestima gde vetrovi neprestano duvaju iz različitih smerova, zbog čega se retko kad pomeraju ili menjaju.

Dina "7" smatra se najvišom peščanom dinom na svetu, a izdiže se čak na 383 metara visine. Ipak, turistima je mnogo draža Dina "45" koja je ime dobila jer je 45 kilometara udaljena od puta koji povezuje Sestriem i Sosusvlei, piše Pun kufer.

Foto: depositphotos/ znm666
Foto: depositphotos/ znm666

Nazivaju je još i "Big Daddy", a visoka je oko 170 metara. Da biste došli do vrha te namibijske dine, potrebno vam je minimalno 40 minuta, odnosno u proseku oko sat vremena. S druge strane, spustiti se po njoj možete za svega 5 minuta.

strana 1 od 17975 idi na stranu